Hovedinnhold

Vil sidestille urdu og samisk

Leder for Flerkulturell liste, Athar Ali, vil at alle barn skal ha en lovfestet rett til å lære urdu, tyrkisk, arabisk og vietnamesisk i norske skoler.


Athar Ali og hans partifeller går til valg i Oslo med krav om at de store innvandrerspråkene må anerkjennes som minoritetsspråk i Norge.

Må læres
- De store innvandrerspråkene bør sidestilles med samisk. Norske barn lærer fransk, tysk og engelsk fra de er små. Det mange glemmer er at det er langt flere som snakker urdu enn engelsk i Norges hovedstad, sier Athar Ali til VG. Han mener det også er viktig å gi norske barn et tilbud om å lære disse språkene.

Gi status
- Innvanderspråk er en del av det norske samfunnet, og bør derfor gis en status. Dersom norske barn ønsker å lære disse språkene, bør også de få muligheten til det. Bedre integrering Lederen for Flerkulturell liste mener at innvandrerbarns selvfølelse vil øke dersom språket deres blir formelt anerkjent.
- I dag blir innvandrerbarn ofte målt ut fra hva de presterer og uttrykker gjennom det norske språket. Med en lovfestet rett til mormålsundervisning og en formell anerkjennelse av sitt eget språk, vil integreringen bli lettere, mener Ali. SVs nestleder, Øystein Djupedal, er positiv til Alis tanker, men mener det ikke er praktisk mulig å anerkjenne innvandererspråkene som minoritetsspråk.

Lovfesting?
- En lovfesting vil innebære at vi også må skaffe til veie kvalifiserte lærere. Det er vanskelig å finne, spesielt i små kommuner. Dessuten er en lovfesting et svært stort skritt. Men jeg er positiv til Alis argumentasjonen, sier Øystein Djupedal. Flerkulturell liste fikk 2600 stemmer i Oslo ved kommunevalget i 1995. 35 prosent av innvandrerne brukte stemmeretten sin. 10-12 prosent av disse stemte på kandidater fra Flerkulturell liste.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks