Hovedinnhold

Vil inndra alle jaktvåpen utenom sesongen

- BØR INNDRAS: Jaktvåpen bør inndras utenom jaktsesongen, mener foreningen Alternativ til vold. Foto: KNUT ERIK KNUDSEN
- BØR INNDRAS: Jaktvåpen bør inndras utenom jaktsesongen, mener foreningen Alternativ til vold. Foto: KNUT ERIK KNUDSEN
Alternativ Til Vold foreslår å samle inn alle jaktvåpen utenom sesong for å forebygge at menn tar livet av sine tidligere partnere, barn og seg selv.

- En måte å forebygge drap i nære relasjoner er å minske menns tilgang på våpen. Det er gjort en god jobb med å ufarliggjøre heimevernsvåpnene ved at tennstemplene må leveres inn. En tilsvarende jobb kan gjøres i forhold til jaktvåpen, sier Pål Kristian Molin, psykolog og prosjektleder i Alternativ Til Vold (ATV) til Dagsavisen.

Han ser ingen grunn til at jaktvåpen skal oppbevares i private hjem utenfor jaktsesongen.

- De kan samles inn og låses ned på et lager, sier Molin.
Norges Jeger- og fiskerforbund er kritisk til forslaget.

- Det er alltid sesong for en eller annen type jakt. En person som vil skyte noen kan uansett gå til et sånt depot å hente ut våpenet sitt. Det ville bli det samme som å ha et depot for biler, for å kontrollere at folk ikke fyllekjører, sier Espen Farstad, informasjonssjef i Norges jeger og fiskerforbund.

Les også:13.660 færre våpen på avveie

Vibeke Ottesen, som jobber med et doktorgradsprosjekt hvor hun kartlegger drap i nære relasjoner i Norge fra 1980 til i dag, ser for seg at bedre våpenkontroll vil kunne hindre noen drap i nære relasjoner.

- Det har nok noe for seg å kontakte en manns partner eller tidligere partner før våpentillatelse gis. Slik gjøres det i land som Canada og Australia, forteller hun.

Fra 1995 til 2004 skjedde det totalt 383 drap i Norge. 134 av dem var drap i en nær relasjon. 35 av 134 gjerningsmenn tok sitt eget liv. De fleste av disse drapene ble utført med skytevåpen.

Les også:Hver tredje nordmann har våpen

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks