Hovedinnhold

Vil halvere trafikken til Bergen sentrum

FARLIG VAKKERT: Den gulaktige helsefarlige luftforurensningen lå tett over bykjernen i Bergen tirsdag. Foto: HALLGEIR VÅGENES
FARLIG VAKKERT: Den gulaktige helsefarlige luftforurensningen lå tett over bykjernen i Bergen tirsdag. Foto: HALLGEIR VÅGENES
Bergen kommune tar i bruk mer drastiske tiltak for å redusere biltrafikken og bedre luftkvaliteten i byen.

Fra natt til fredag har bare biler med numre som endre på oddetall (1,3,5 osv.) lov til å kjøre forbi ytre bomring og inn i byen. Neste dag får den andre halvparten av bilparken lov til å kjøre. Kommunen håper dette tiltaket sammen med andre tiltak som er satt i verk vil halvere biltrafikken inn til sentrum. Kjøreforbudet gjelder ikke nyttetransport.

Staavi blogger:Slik kan Bergen unngå ny giftsky

- Forurensning

- Det vi har gjort til nå med gratisbuss og fjerningen av parkeringsplasser har redusert trafikken med 9 prosent. Det er bra, men ikke godt nok. Derfor må vi ta nye virkemidler i bruk, sa byrådsleder Monica Mæland (H) da hun presenterte opplegget torsdag ettermiddag.

- Målingene som er foretatt viser at forurensningen fortsatt er langt over grensen. Vi har en alvorlig situasjon selv om vi får hjelp av vær og vind de neste dagene, sa hun.

Det er de spesielle værforholdene med kaldt og vindstille vær som har ført til at konsentrasjonen av nitrogendioksid i Bergen sentrum har kommet langt over lovlige grenser i lange perioder etter nyttår. Den dårlige luften skaper problemer for folk med astma og flere andre sykdommer. Mæland opplyser at det kan dreie seg om så mange som 25.000 personer som den siste uken har blitt oppfordret til å holde seg inne.

- La bilen stå

Byrådslederen i Bergen viser til at kommunen har kommet med en lang rekke tiltak siden luftkvaliteten ble alarmerende dårlig i forrige uke.

Kommunen har oppfordret alle innbyggerne til å la bilen stå og fra tirsdag denne uken opprettet parkeringsplasser og satt opp gratisbusser fra bydelene. Dessuten er 600 kommunale parkeringsplasser på gategrunn stengt og i innfartsveien sørfra er et kjørefelt gjort til kollektivfelt.

Nå blir også kapasiteten i de kommunale parkeringshusene halvert. Kommunen har fått tillatelse av Statens vegvesen til å lage kollektivfelt på nordre innfartsåre og sette ned fartsgrensen fra 80 til 60 km/t.

- Ekstrem situasjon

- Det vi opplever nå er en ekstremsituasjon som myndighetene aldri hadde trodd skulle oppstå. Derfor må vi ta i bruk sterke virkemidler, sier byrådslederen.

Par- og oddetallkjøring er et svært sterkt virkemiddel, og derfor vil det bli vurdert på nytt allerede mandag om det kan avvikles.

- Når det gjelder de øvrige tiltakene, har vi sagt at de må få tid til å virke. Vi kommer derfor ikke til å oppheve dem selv om været skulle føre til redusert forurensning, sier Mæland.

Innholdet av nitrogendioksid er redusert i løpet av uken, men torsdag ettermiddag lå det fortsatt lagt over de grensene som er satt.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks