Hovedinnhold

Elever spiller nettpoker i skoletiden:

Vil ha lovforbud mot nettpoker i timene

Poker-politi: Leder i Elevorganisasjonen, Jan Christian Vestre, har ingenting imot å være pokerpoliti foran skolens pc-er. Et totalforbud i skolene mot pengespill på nettet er på høy tid, mener elevlederen. Foto: Mattis Sandblad/VG
Poker-politi: Leder i Elevorganisasjonen, Jan Christian Vestre, har ingenting imot å være pokerpoliti foran skolens pc-er. Et totalforbud i skolene mot pengespill på nettet er på høy tid, mener elevlederen. Foto: Mattis Sandblad/VG
Nettpoker, spillegjeld og jag etter store pengeutbetalinger preger skolehverdagen mer enn matte og norsk for stadig flere elever. Elevorganisasjonen vil ha lovforbud.

Også Lotteritilsynet mener det er grunn til å slå alarm.

Pengespillende ungdommer i ungdomsskolen og i videregående har flyttet aktivitetene sine fra spilleautomater til skolenes pc-er.

- Følgene er økt spilleavhengighet, ukontrollert rekruttering, stor gjeld og sosial utestenging av elever som ikke er med på pengespillene, advarer leder i Elevorganisasjonen, Jan Christian Vestre.

Han representerer samtlige elever i den videregående skolen. Nå vil han ha et totalforbud mot pengespill i skolen.

- Helt topp!

- Det er skandaløst at datautstyr og nett-tilgang ved norske skoler brukes til dette formålet, uten at noen griper inn, sier Vestre til VG.

Lotteritilsynet er svært begeistret for at elevenes egen organisasjon ønsker å stoppe pengespillaktiviteten i skolen.

- Helt topp! Ingenting er bedre enn at elevene selv vil jobbe mot dette, sier rådgiver Steinar Hatlestad i Lotteritilsynet til VG.

I en ennå ikke avsluttet undersøkelse om pengespill blant skoleelever, er tendensen klar:

Pengespill på skolen er mer utbredt enn ønskelig.

Elevorganisasjonen bekrefter dette.

- Vi opplever stadig flere henvendelser fra elever, foreldre og lærere som frykter at disse pengespillene øker svært fort i omfang i norske skoler. Spillselskapene er utenlandske og tjener store penger på barn og unge, sier Jan Christian Vestre i Elevorganisasjonen. Store gevinster og historier om elever som har innkassert titusenvis av kroner, frister mange til å forsøke seg.

Både Lotteritilsynet og andre eksperter vil forebygge at unge går ut i voksenlivet med spillproblemer i ryggsekken. I tillegg til at denne typen nettspill er sterkt avhengighetsskapende, kan det føre til utestenging av elever som ikke vil - eller kan være med av økonomiske grunner.

Vil vurdere totalforbud

Kunnskapsdepartementet er ikke fremmed for tanken å innføre det totalforbudet mot pengespill som Elevorganisasjonen foreslår.
Statssekretær Lisbeth Rugtvedt (SV) ønsker å gå i dialog med Elevorganisasjonen for å lytte til deres forslag.

- Spillegjeld kan være et betydelig problem for unge som er involvert i pengespill på nettet.

Pengespill i skoletiden må skolene ta aktivt stilling til, sier Rugtvedt til VG.

Hun har registrert at det er mulig å sperre tilgangen til pengespillene for skolenes PC'er.

- Det kan hende vi bør ta den dialogen om et totalforbud. Vi vil svært gjerne lytte til Elevorganisasjonens begrunnelse.

Lisbeth Rugtvedt skryter av skoler som allerede har definert skoleområdet som gamblingfri sone. Lotteri- og stiftelsestilsynet advarer skolene mot pengespill-jaget blant elevene.

I et brev som har gått ut til alle landets ungdomsskoler, skriver tilsynet at det har merket seg et sterkere gamblingpress og økende trafikk på pengespill-nettsteder fra elev-PC'er på skolene. «Dette er bekymringsfullt sett i sammenheng med at hver femte tenåring i Norge er bekymret for pengespillingen til noen i familien eller i sin nære omgangskrets,» skriver direktør i Lotteritilsynet, Atle Hamar, i brevet.

Han minner skolene om at det er 18-årsgrense for pengespill i Norge. Og mener ungdomsskolene bør være en frisone for gambling. Blant andre har Verket skole i Moss erklært skoleområdet som gamblingfri sone.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks