Hovedinnhold

Vil ha forbud mot Fedons matmerking

KONGSVINGER (VG) Merking av matvarer med begrepet glykemisk indeks kan være villedende og bør derfor ikke tillates, mener Sosial- og helsedirektoratet.
I et notat til Statens næringsmiddeltilsyn skriver direktoratet at det ikke finnes vitenskapelig bevis for at mat med høy glykemisk indeks (GI) er årsak til utvikling av overvekt. Nå ønsker de et forbud mot at slankeguru Fedon Lindberg og andre skal få markedsføre matproduktene sine med GI-anbefalinger.

Lege Fedon Lindberg har lenge hevdet at det er en sammenheng mellom høy GI og overvekt, og har fått en stor tilhengerskare her i landet. Fedon selger i dag flere matprodukter, blant annet brød, med GI-anbefalinger trykket på emballasjen.

Flere klager

Det er Statens næringsmiddeltilsyn som har bedt direktoratets ernæringseksperter om en vurdering av GI-merkingen på disse produktene.

Bakgrunnen for saken er at SNT har mottatt flere klager på markedsføringen av Fedon-maten. Klagerne stiller spørsmål ved flere påstander om glykemisk indeks og kostholdsprinsippets relevans i forhold til blodsukker, hormonbalanse, forbrenning, vekt og helse.

Seksjonssjef Åse Fulke i SNT bekrefter at de nå er kommet langt i sin vurdering av saken, men sier at det ikke vil bli fattet noe vedtak før jul.

- Men det er klart at vi vil legge vekt på rådet som er kommet fra direktoratet. Likevel må vi vurdere nøye om vi har anledning til å forby GI-markedsføringen. Det er flere hensyn å ta, sier hun.

Fedon Lindberg bruker advokat i kampen for fortsatt å få selge sine produkter.

- Vi har hatt en brevveksling med hans jurister. Ut over det vil jeg ikke kommentere uenigheten, sier seksjonssjef Åse Fulke.

Direktoratets GI-notat bygger på anbefalingene fra egne eksperter i Nasjonalt råd for ernæring og er datert 3. desember i år. Rådet drøftet saken i et eget møte 2. desember.

Kan være villedende

I notatet skriver avdelingsdirektør Arnhild Haga Rimestad at glykemisk indeks kan ha betydning i kostholdet til mennesker som har sykdommene diabetes 1 eller 2. Men usikkerheten både i målinger av GI og betydningen i kostholdet vurderes som stor. Direktoratet mener at begrepet glykemisk indeks rett og slett er for omdiskutert og sammensatt til at vanlige forbrukere kan vurdere det realistisk.

«Fortolkning og bruk av GI-lister krever god matvarekunnskap for hensiktsmessig bruk og er uheldig å anbefale som ernæringsmessig redskap i generell kostholdsopplysning. Bruken av GI i merking av matvarer kan lett skape forvirring og gi inntrykk av at en del viktige og næringsrike karbohydratholdige matvarer bør unngås,» skriver Haga Rimestad.

Konklusjonen til direktoratets ernæringseksperter er derfor klar:

«Den vitenskapelige dokumentasjon som per dato er tilgjengelig, gir ikke grunnlag for å si at et kosthold basert på matvarer med høy GI er årsak til utvikling av overvekt. Fordi GI ikke kan måles med den samme nøyaktighet som for eksempel protein, fett, karbohydrat og vitamin/mineralinnhold i mat, vil merking med GI kunne være villedende og burde derfor ikke tillates.»

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks