Hovedinnhold

Vil dele pensjonspoengene ved skilsmisse

PENSJONSFORSLAG: Likestillingsminister Audun Lysbakkens kvinnepanel mener kvinner er taperne ved skilsmisser. Her er statsråden sammen med panelets leder Loveleen Brenna (t.h.) og Christine Koht. Foto: Scanpix
PENSJONSFORSLAG: Likestillingsminister Audun Lysbakkens kvinnepanel mener kvinner er taperne ved skilsmisser. Her er statsråden sammen med panelets leder Loveleen Brenna (t.h.) og Christine Koht. Foto: Scanpix
Kvinnepanelet vil ha en deling av pensjonspoengene når ekteskapet ryker og en av partene har vært hjemme med barn.

Det er i dag ingen automatikk i at den ektefellen som har vært hjemme med barn, får nyte godt av den andre ektefelles pensjonspoeng dersom ekteskapet ryker.

- Mange kvinner sitter igjen som tapere. Dette er et urettferdig system, sier Kvinnepanelets leder Loveleen Brenna til Aftenposten.no.

Les også:- Krev pensjon av mannen din

Panelet ønsker derfor å lovfeste en deling av pensjonspoengene når en av ektefellene er hjemme med barna. Ifølge Brenna bør ordningen gjelde helt til barna er fylt 12 år.

- Dersom ektepar i fellesskap kommer til enighet om at den ene parten, som i hovedsak er kvinnen, skal være hjemme og passe barna eller jobbe deltid mens barna er små, så tror jeg ikke den avtalen også innebærer at hun skal bli taper både på arbeidsmarkedet og økonomisk, dersom de skulle skille lag, sier Brenna.

Les også:Mange flere kvinner enn menn jobber deltid

Leder i Høyres kvinneforum Julie Brodtkorb Voldberg er skeptisk:

- I et samfunnsperspektiv er det viktig å legge til rette for at begge jobber. Hvis en familie er i en situasjon hvor det er ønskelig at en av partene er hjemme, må hver enkelt ta ansvar for det, sier hun

Les også:Ola og Kari krangler om økonomien

En av Kvinnepanelets kritikere, Frps Solveig Horne, er imidlertid positiv til forslaget. Hun mener at pensjonspoeng bør deles uansett om paret skilles eller ikke.

- Vi har flere ganger fremmet forslag om såkalt ektefelledelt beskatning. Å dele pensjonspoengene er et skritt i riktig retning, sier Horne.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks