Hovedinnhold

Vil bygge fjordby på kunstig øy i Oslo

Hovedstaden kan få en ny kystperle

FLYTENDE ØY: En kunstig øy med flytende boliger, 1200 båtplasser, gjestehavn og lagune er hva Gunnar Angeltveit i Fjordby DA drømmer om å bygge i Oslofjorden. Illustrasjon: FJORDBY DA
FLYTENDE ØY: En kunstig øy med flytende boliger, 1200 båtplasser, gjestehavn og lagune er hva Gunnar Angeltveit i Fjordby DA drømmer om å bygge i Oslofjorden. Illustrasjon: FJORDBY DA
«Et smykke på fjorden», kaller idémakeren Fjordby DA prosjektet sitt i Oslo. Tanken er å bygge ut den rotete og overgrodde «Køltomta» der Nordstrand Kull- og Vedbolag i sin tid lå.Ute i sjøen: En kunstig øy med flytende boliger, 1200 båtplasser, gjestehavn og lagune med badeplass.

Inne på land: En fjellhall med vinteropplagsplass for 1000 fritidsbåter, parkeringsplasser, akvarium og oppvarmet saltvannsbasseng.

I mellom: En smal, 200 meter lang flytebro som hever seg på midten, lik Atlanterhavsveien i Møre og Romsdal. Byrådet har allerede vedtatt at den forsømte kommunale tomten skal bygges ut med tanke på badestrand og båtaktiviteter.

- Med dette prosjektet får byrådet både det de ønsker seg, og mye mer, påpeker Gunnar Angeltveit i Fjordby DA.

Byråd Grete Horntvedt sier at prosjektet ser overveldende ut.

- Det er såpass spennende at vi må ta det på alvor og se hvordan det er mulig å få det til, og om vi bør få det til, sier hun.

Byrådet må få kartlagt eventuelle konsekvenser for sjølivet, miljøet, vannet, og om det blir til et gode for befolkningen, sier hun.

Science fiction

Idémaker Gunnar Angeltveit venter at mange vil avvise prosjektet som ren science fiction. Men selv har han klokkertro på at det er gjennomførbart.

- Alt bygger på kjent teknologi. Fjellanlegg har vi bygd i Norge i alle år. Vi kan gruver og tunneler. Fjellhallen i Gjøvik og svømmeanlegget i Namsos er gode eksempler. Og i offshoreindustrien har de lang erfaring med flytende konstruksjoner, påpeker han.Angeltveit planlegger en flytende øy med 1200 etterlengtede båtplasser for Oslos befolkning, 150 gjestehavnplasser og 50 til 80 flytende boliger.

Noen av boligene skal være husbåter som bare er fortøyd til øya. Men inne i lagunen skal de flytende boligene være stasjonære med fast adresse der ute.

- De skal være like store som vanlige norske eneboliger, og ha samme tomtepris som tilsvarende boliger i samme område.

Men utgiftene til oppvarming blir lave, siden vi kan hente varme fra havet, forklarer Angeltveit.

Han håper at prosjektet kan stå klart om fire-fem år.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks