Hovedinnhold

De er to av Norges mest kjente nazister

Vil bli kvitt nynazist-stempelet

To av Norges mest fryktede nynazister: Den ene husker ikke hvor mange utlendinger han har banket opp. Den andre vil snart lese Koranen.

Bakgrunn

DANIEL DE LINDE (25)
  • Kjent personlighet blant nynazister, og aktiv i Boot Boys i mange år.
  • I 1998 løsnet han fem skudd mot en folkemengde utenfor puben Elm Street i Oslo i forbindelse med gateslag mellom nynazister og blitzere. Et skudd traff en kvinne.
  • Ble dømt for skytingen i 2000, samt for to rå og brutale voldsepisoder.
  • Tiltalt sammen med Terje Sjølie for ran av en pengetransport utenfor Nordeas filial på Grünerløkka i Oslo i fjor.
  • Tatt på fersken av politiet etter det væpnede ranet mot Hafslunds verditransport på Aker Brygge i august 2004.

TERJE SJØLIE (29)

  • Sentral skikkelse i det høyre-ekstreme miljøet i Norge. Tidligere leder av nazigruppen Boot Boys.
  • Fikk tre års fengsel for å ha skutt lederen for nazigruppen Viking i brystet i 1998.
  • Utløste stor debatt da han ble frikjent i Høyesterett etter å ha oppfordret til kamp mot innvandrere og jøder etter en nazimarsj i Askim i Østfold august 2000.
  • Soner nå dom for bankran og drapsforsøk i Oslo fengsel.
  • Tiltalt for ran av en pengetransport på Grünerløkka i 2003. Saken begynner etter nyttår.

VG møter Terje Sjølie (29) og Daniel De Linde (25) i fengselet. Hardkokte kriminelle som sitter i hvert sitt fengsel og angrer dypt på å ha hyllet hakekorset og andre «brune» helter.

For første gang velger «nazikjendisene» å ta offentlig avstand fra sin ideologi. Begge mener farsrollen er den sentrale årsaken.

- Sier du at du ikke er nynazist lenger for å få mildere straff og bedre forhold i fengsel, Sjølie?

- Nei, det er faktisk ubekvemt å innrømme at jeg tok feil. Det er verre å være anklaget for å tilhøre et ransmiljø enn et nazimiljø, sier Sjølie.

Nazileder

Også De Linde hevder at hans anger er oppriktig.

- Jeg vil ha vekk nynazist-stempelet. Jeg står frem med navn fordi foreldrene til venner av sønnen ikke vil at barna skal leke med ham i barnehagen. De tror faren er nynazist, sier De Linde.

- Hvis sønnen din vil gifte seg med en negresse så er det greit?

- Det blir sønnens valg. Men det hadde vært verre hvis han kom hjem og sa at han var homo, sier De Linde.

- Det vil ikke være noe problem. Det er hans valg, sier Terje Sjølie.

Samme Sjølie var en av lederne i «Boot Boys» som marsjerte til ære for nazisten Rudolf Hess. For fire år siden ble han landskjent etter talen i Askim i Østfold:

«Hver dag raner, voldtar og dreper innvandrere nordmenn, hver dag blir vårt folk og land plyndret og ødelagt av jødene som suger vårt land tomt for rikdom og erstatter det med umoral og unorske tanker... når vi står her i dag så viser vi at vi ikke gir oss, uansett om vi mister jobben, familien eller blir kastet i fengsel.»

Bak murene i Oslo fengsel mener Terje Sjølie at hatet er borte. Han har ingen tro på å repetere rasistiske taler for sønnen sin.

- Bare negative ting

- Du lover ikke å være slem mot den utenlandske svigerdatteren?

- Selvfølgelig, sier Sjølie og ler høyt.

De Linde sitter varetektsfengslet i Skien. 25-åringen ble tatt på fersken da han forsøkte å rane en verditransport på Aker Brygge i høst.

Sammen med Terje Sjølie er han dessuten tiltalt for ran av en pengetransport på Grünerløkka i Oslo i fjor. Saken skal opp for retten etter nyttår.

- Jeg vil bli kvitt nazistempelet en gang for alle. Nazimiljøet har bare gitt meg negative ting. Jeg «mistet» samboeren og sønnen min på grunn av det, sier De Linde. Han ble rekruttert inn i miljøet som 15-åring. På Veitvet i Oslo.

- Har du lest boken «Pakkis»?

- Det er mange år siden. Og så leste jeg «Hilal» av Torgrim Eggen. Det var bra bøker, sier Terje Sjølie. Nå leser han Bibelen, og utelukker ikke at Koranen kan bli neste.

- Har du banket opp utlendinger?

Andre verdier

- Det kan jeg ikke huske. For det meste gikk det utover blitzere, Brann- og Lillestrøm-supportere. Det måtte jeg ha ofte, sier Sjølie som soner to dommer, en for drapsforsøk og en for bankran.

I 1998 løsnet Daniel De Linde fem skudd mot en folkemengde utenfor puben Elm Street Pub i Oslo. Da var det gateslag mellom blitzere og nynazister. Et av skuddene traff en kvinne i låret.

I år 2000 ble han dømt for skytingen - og to rå og brutale voldsepisoder - til fengsel i ett år og to måneder.

- Hvor mange innvandrere har du banket opp, De Linde?

- Vet ikke, men det har vært en del slåssing.

- Flere titalls?

- Helt sikkert. Vi sto på T-baneperrongen og sa at nå banker vi opp første utlending som kommer ut.

- Barn og kvinner også?

- Nei, ikke dem.

- Er det slik å forstå at du ikke er nazist lenger, men en rasist?

- Nei, jeg er hverken nazist, rasist eller fremmedhater. Jeg har fått andre verdier i livet, sier De Linde.

- Etter at jeg kom i gang med utdannelse, jeg går på BI og studerer bedriftsøkonomi, har jeg fått mer tid til å tenke, sier Terje Sjølie.

Angrer dypt

Også De Linde sier han angrer dypt. Han ler nå av naziuniformen som han engang bar til hverdag og fest, og spiste kebab.

- Jeg var barbert på hodet, og gikk med pilotjakke. Det er tåpelig når jeg ser tilbake på det, sier 25-åringen. Halve klassen hans i ungdomsskolen besto av pakistanere. Dem har han aldri skallet ned.

- Jeg har et godt forhold til alle de som gikk i klassen min. Det begynte med at innvandrergjenger kom til Grorud, og det ble «oss» mot «dem». Vi sa at de hadde feil lukt og feil farge, sier De Linde og legger til:

- Vi nordmenn holdt sammen, og det ble etter hvert så fascinerende at vi dyrket nasjonaliteten.

Begge har samme advokat, Vidar Lind Iversen.

- Det er samme for meg om klientene er nazister, stalinister, kristelige demokrater, anarkister eller sosialdemokrater. Det viktigste er at de får rettferdig behandling i rettssystemet, sier Lind Iversen.

- Sier klientene dine dette for å slippe billigere unna i den kommende rettssaken?

- Nei. Jeg tviler på at det hjelper i en sak om pengetransportran. Spesielt etter det som skjedde i Stavanger, sier advokat Vidar Lind Iversen.

Fem måneder etter Sjølies berømte nazi-tale i Askim ble tre av tilhørerne siktet for drapet på norsk-afrikanske Benjamin Hermansen på Holmlia.

- Jeg har kastet bort mange år av livet mitt på nynazisme. Jeg var den eneste som fortsatte å tro på det fra oss som vokste opp på Veitvet, sier De Linde.

- Ødelegger livet ditt

Mens Sjølie ikke vil kommentere hva han mener om organisasjonen Vigrid, er De Linde klar:

- Jeg har ikke mye til overs for dem. Jeg husker Tore Tvedt som en sjåfør for Tønsberg-gutta. I begynnelsen trodde vi at han var en agent for politiet. Nå er han bare kvalm som forfører folk.

Terje Sjølie er opptatt av å skjerme sønnen for den ondskapen han selv var involvert i mange år.

- Jeg vil beskytte ham mot nynazisme. Han får lære av mine feil.

«Ingen nåde, ingen anger» var slagordet til Daniel De Linde.

- Mye av frykten som vi hadde for utlendinger, ser jeg nå i ettertid var et resultat av noe vi skapte selv. Når du havner i fengsel tenker man over det man har oppnådd. Nynazisme ender tragisk, og det ødelegger livet ditt og livet til dem som er rundt deg, sier De Linde.

- Du vil ikke melde seg inn i SV?

- Nei, nei, sier De Linde.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks