Hovedinnhold

Moren til jente (2) som døde av hundebitt:

- Vi har skyldfølelse. Det er helt forferdelig

<p>ÅSTEDET: En jente på to år ble bitt av en hund i den lille grenden Dragsten i Selbu kommune i Sør-Trøndelag fredag formiddag.<br/></p>

ÅSTEDET: En jente på to år ble bitt av en hund i den lille grenden Dragsten i Selbu kommune i Sør-Trøndelag fredag formiddag.

Foto: HENRIK SUNDGÅRD
Mens mor var inne og ammet sin to uker gamle datter i et par minutter, ble hennes andre datter (2) bitt til døde i hundegården utenfor.

Fakta om hundeulykker

* 5. juli 2014: Ei to år gammel jente døde av skadene etter å ha blitt bitt av en hund på familiens gård på Dragsten i Selbu i Sør-Trøndelag.

* 31. januar 2002: En sju år gammel gutt ble bitt i hjel av hunder på vei hjem fra skolen i Vest-Torpa i Oppland. Den kvinnelige hundeeieren ble dømt til betinget fengsel i 60 dager, til å betale foreldrene 500.000 kroner i erstatning og fradømt retten til hundehold på livstid.

* 11. desember 1994: En seks år gammel gutt døde av skadene etter å ha blitt bitt av en grønlandshund i Alvdal i Hedmark. Hundeeieren ble ilagt en bot på 10.000 kroner.

* Folkehelseinstituttet anslår at hundebitt årlig fører til cirka 5.000 legebesøk.

Det var starten på den tragiske ulykken. Det forteller moren til jenta (2) som ble bitt til døde i går til VG.

Natt til lørdag meldte St. Olav hospital at ei to år gammel jente døde av skadene hun fikk etter at hun ble bitt av en hund på foreldrenes gård i Selbu.

I dag kontaktet moren til den avdøde toåringen VG. Etter å ha mottatt flere hat-meldinger, vil hun fortelle sin versjon av hva som skjedde den dagen datteren hennes ble døde.

- Folk kommer til å prate om dette uansett. Jeg vil at de skal vite hva som skjedde, sier moren til VG. Hun vil ha navnet sitt på trykk.

Hun forteller hendelsesforløpet:

- Jeg satt inne og ammet min to uker gamle datter, mens døtrene mine på to og åtte år var ute og hoppa på trampolina. Vi bor på en gård, barna mine får selvfølgelig være ute. Jeg lot dem bare være ute på trampolina alene i noen få minutter mens jeg ammet, forklarer moren til VG.

Hun forteller videre at åtteåringen skal ha gått bort til hundeinnhegningen. To-åringen la merke til dette, og fulgte etter. Hun kom seg da, uten at noen la merke til det, gjennom uthuset, og gjennom en dør som førte ut til hundeinnhegningen. Ifølge åtteåringen som observerte dette, falt toåringen ned på bakken når hun hadde kommet seg inn i inngjerdingen, og en av hundene glefset til. Den toårige jenta ble bitt i halsen.

- De skrek på meg, og jeg kom ut. Jeg løpte for å ta hjertekompresjoner på barnet mitt, mens den andre datteren min på åtte ringte ambulanse, sier moren.

Hun forklarer at de har hatt hundene i mange år, og at inngjerdingen er etter forskriftene. Det har aldri skjedd noe som helst.

- Ingen av barna har noen gang gått bort til innhegningen alene. Aldri. De får ikke lov til det. Vi har alltid prioritert sikkerheten høyt. Vi har strøm i gjerdet inn til hundene, sier hun.

Moren forteller at det allerede en time etter hendelsen begynte å strømme inn hat-telefoner, sms og mail. Mange mener det er foreldrenes feil at datteren deres ble bitt. Dette tærer på foreldrene som er svært preget etter hendelsen.

- Vi har skyldfølelse. Det er helt forferdelig. Hadde hun blitt bitt i en arm eller et bein, hadde aldri utfallet blitt slik. Men hun ble bitt i halsen. En stor hund og ei lita jente. Det gikk ikke bra, sier moren.

- Vi har det helt forferdelig nå. Det hele skjedde så ufattelig fort,  sier hun.

For tidlig i etterforskningen

Politiet i Sør-Trøndelag sier det er for tidlig i etterforskningen til at de kan si noe om hendelsesforløpet, men at man må ta moren for hennes ord. Politiet synes det også er tragisk at noen kan få seg til å sende hat-meldinger ut til den pregede familien.

Operasjonsleder ved Sør-Trøndelag politidistrikt, Wiktor Pedersen forklarte til VG fredag at det var over 20 hunder i luftegården toåringen kom seg inn i.

– Nå går vi inn i en etterforskningsfase. Før vi gjør noe mer må vi la de pårørende få fred i denne tragiske hendelsen, sa Pedersen.

Han opplyste til VG at det er en husky-hund som beit jenta.

Det vil nå bli foretatt en rettsmedisinsk obduksjon av toåringen.

En liten grend

Sektorsjef for oppvekst i Selbu kommune, Ann Kristin Geving, sier til VG at kommunen fremover vil bistå med kriseteam hvis familien har behov for det.

– Dragsten er en liten grend i Selbu, hvor alle står veldig nærme. Hele bygda står nok samlet nå som det tragiske utfallet ble kjent, sier Geving lørdag formiddag.

Geving forteller at det i morgen skal være et møte for personalet i barnehagen der toåringen gikk. Der kommer det også til å være representanter fra kommunens kriseteam. Ifølge NRK Trøndelag hadde barnehagen bare 14 barn i alderen 1-6 år.

– Preger kommunen

I Selbu sentrum er det i dag «Selbumarkedet», og ifølge ordfører Inga Balstad preger gårsdagens tragedie innbyggerne i kommunen.

- Alle her opplever det som tragisk. Det er selvsagt mest tragisk for familien og nærmiljøet. Dragsten er et lite sted som ligger litt utenfor bygda ellers, hvor folk er svært tett på hverandre.

Kommunen vil fremover være tilgjengelig med fagkompetanse i form av kriseteam for familien og nærmiljøet hvis de skulle trenge det.

- Foreldrene i barnehagen der jenta gikk, kommer også til å bli invitert til å samles, sier Balstad.

– Alle hunder kan bite

Presseansvarlig i Norsk Kennel Klub (NKK), Anne Hofmo Bjølgerud, sier til VG at de synes fredagens hendelse er en fryktelig trist sak. De håper likevel at det nå ikke blir noe rasehets mot husky-rasen.

– Det ville i så fall vært veldig urettferdig, for trekkhundmiljøet er et fantastisk hundemiljø som står for dyrevelferd og glede, sier Bjølgerud til VG. 

Men hunderasen er stor, og kan derfor gjøre stor skade.

– Det er viktig å huske på at hunder alltid kan bite, uansett rase eller størrelse. Dette er en svært uheldig og trist situasjon, som viser hvor viktig det er å være påpasselig, sier Bjølgerud.

Uten å kjenne det nøyaktige hendelsesforeløpet i denne saken sier hun på generelt grunnlag at små barn ofte kan virke skremmende eller uforutsigbare for hunder.

– Derfor er det viktig å huske på at små barn aldri bør være alene med en slik hund. Skal barn omgås hund, må de lære seg å forstå hundens språk og behov.

– Milde, snille hunder

Sissel Wolf Mølmen er styremedlem i Norsk trekkhundklubb. Hun sier til VG at det har vært stort fokus i trekkhundmiljøet de siste 20 årene på at hundene skal være milde og snille med god trekkvilje.

– Det finnes kjempemange trekkhunder, så når noe sånt skjer representerer det ikke utviklingen generelt. Det er en utrolig trist ulykke, sier Wolf Mølmen.

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks