Hovedinnhold

- Vi har ikke noe sted å bo

Palestinske flyktninger tvunget til å rive sin egen leir

(VG Nett) I dag måtte asylsøkere i Oslo rive sin egen leir etter krav fra kommunen.

I ett år har 23 flyktninger fra Midt-Østen bodd i en provisorisk leir ved Jakobs kirke i Oslo sentrum. Så satte Oslo kommune ned foten og i dag måtte de palestinske mennene rive det som har vært deres hjem det siste året.

- Slik situasjonen er nå så har ikke vi noe sted å bo fra og med i morgen, sier dataingeniør og asylsøker Mohamed Ganam til VG Nett.

- Vi jobber nå med å finne ut hvor vi skal bo, vi har noen
halvveis avtaler, men det er ingenting som er sikkert.

Han sier at rivingen skjer etter avtale med Oslo kommune, men føler selv at de ikke hadde så mye valg.

- Det eneste Oslo kommune kunne tilby oss er at vi ikke ble fjernet av politiet dersom vi rev leiren selv, men de ga oss ikke noe tilbud om et bosted, forteller 26-åringen med et alvorlig ansiktsuttrykk.

En dyster stemning hersker i leirområdet mens mennene river ned sitt hjem, bit for bit. I natt skal de sove i et telt på området, men i morgen kommer politiet på inspeksjon og da er det helt slutt.

Artikkelen fortsetter under bildet.

RIVES: Asylsøkerne har frist til imorgen å rydde plassen. Foto: Masha Dundic/VG
RIVES: Asylsøkerne har frist til imorgen å rydde plassen. Foto: Masha Dundic/VG


Urettferdig

Ganam og de andre har fått tilbud tidligere om plass på asylmottak, noe de alle har avslått.

- Vi jobber politisk for en rettferdig asylpolitikk for alle, vi jobber for at alle skal få sin asylsøknad behandlet rettferdig, da må vi være i Oslo. Vi må være synlige, det går ikke når vi er på asylmottak langt unna, sier han.

Dataingeniøren er oppgitt over asylpolitikken i Norge. Han fikk avslag på sin søknad, men har ventet 15 måneder på anken.

- Alle vi her er høyt utdannede mennesker. En er advokat, en annen tannlege, journalist og jeg er dataingeniør, men så ser vi voldtektsmenn og kriminelle få oppholdstillatelse. Det er urettferdig, sier han.

Frykter for livet

26-åringen fra Gazastripen hevder han er forfulgt av Hamas for sin politiske aktivitet og frykter for livet dersom han blir sendt hjem. To stykker fra leiren har allerede blitt sendt hjem.

- Vi kan bli deportert når som helst, og hvis jeg blir sendt hjem så blir jeg satt i fengsel resten av livet eller drept. Det gjelder andre her også, forteller han.

Midt i all elendigheten og usikkerheten ønsker Ganam å takke for støtten de har fått fra nordmenn.

- Vi startet med ingenting, men vi har fått så mye hjelp. Vi føler vi har fått veldig mye støtte fra nordmenn, sier han og legger til at de skal fortsette å kjempe.

Må følge loven

Bystyremedlem for Fremskrittspartiet (Frp) Mazyar Keshvari er glad for at teltleiren rives.

- Vi har ikke noe problem med at de ønsker å jobbe politisk med sine saker, men de må følge loven, sier han og understreker at det ikke er lovlig å sette opp leire som denne.

Frp-politikeren sier det har vært partiets ønske lenge at denne leiren skulle rives.

- Vi er veldig glad for at den nå omsider rives, slik at lov og orden kan opprettholdes i hovedstaden.

- Har Oslo kommune gitt dem et alternativt bosted?

- Det er ikke Oslo kommunes ansvar å gi dem et alternativ. Alle som søker om asyl har tilbud om å bo på asylmottak gjennom UDI. De er statens ansvar, ikke kommunens, sier han.

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks