Hovedinnhold

Venstre vender KrF ryggen: Vil fjerne kontantstøtten

<p>IKKE KONTANTSTØTTE HER I GÅRDEN: Nestleder Guri Melby i Venstres programkomité sier de er glad for at de har fått barnehageplass for sønnen Eiliv på 13 måneder.</p>

IKKE KONTANTSTØTTE HER I GÅRDEN: Nestleder Guri Melby i Venstres programkomité sier de er glad for at de har fått barnehageplass for sønnen Eiliv på 13 måneder.

Foto: Hallgeir Vågenes/VG
Venstre angriper en av KrFs viktigste kjernesaker: De går inn for å fjerne kontantstøtten.

Nestleder Guri Melby i Venstres programkomité bekrefter at komiteen innstiller på at Venstre skal jobbe for å fjerne kontantstøtten.

– Venstre mener at kontantstøtten bør avskaffes. Et flertall i landsstyre har også gitt sin tilslutning, så det er god sjanse for å få flertall på landsmøtet til helgen, sier Melby.

Kontantstøtten

  • Ble innført av Bondevik-regjeringen i 1998, for ettåringer, som ble utvidet året etter til også å gjelde toåringer.
  • Støtten til toåringer ble fjernet i 2012. 
  • Støtten økes fra august til 7500 kroner måneden pr. barn, hvis de ikke går i barnehage og 3750 kroner hvis barnet er under 50 prosent i barnehage.

Her er hennes fremste argumenter: 

– For det første holder kontantstøtten mange kvinner borte fra arbeidslivet. For det andre bidrar den til at barn som burde vært i barnehagen, ikke er i barnehagen; det gjelder spesielt barn med innvandrerbakgrunn. Det betyr at det både ut ifra likestilling og integrering, er fornuftig å fjerne kontantstøtten.

Les også: Frp er også på gli

Utfordrer KrF

Hun varsler at KrFs hegemoni i kampen om kontantstøtten er over.

– Kontantstøtten er gammeldags og står i veien for en god familiepolitikk. Vi tar ikke taktiske hensyn til KrF og de kan ikke lenger ta det for gitt at de får gjennomslag for støtte til å videreføre kontantstøtten, sier Melby, som også sitter i Venstres sentralstyre.

– Er ikke dette det samme som å be om skilsmisse fra KrF?

– Det kan du si, men det er slik at det er politisk uenighet i en del saker mellom KrF og Venstre. Det er ikke uvanlig.

Fikk du med deg? Hareide mener Listhaug angriperfamiliene: – Hun er et større problem enn kontantstøtten

Hun sier Venstre ønsker å ta føringen i familiepolitikken.

– Ja, vi har som ambisjon å ha førerrollen i familiepolitikken. Vi mener det er tilgang til barnehageplass er mye viktigere enn kontantstøtten.

Melby sier de har tung faglig støtte.

– Fem utvalg har konkludert med at kontantstøtten bør fjernes. Så vi har faglig støtte.

VG mener: Gravlegg kontantstøtten

Vil fjerne kvinne-skattefradrag

Hun sier de vil erstatte kontantstøtten med en ventestøtte til familier som ikke har fått tilbud om barnehageplass, eller som av andre særlige grunner ikke kan ha barn i barnehage. I tillegg ønsker partiet å fjerne skatteklasse 2. 

– Det er et fradrag for ektefeller med lav eller ingen inntekt, som i hovedsak er kvinner. Vi mener den bidrar til at kvinner ikke jobber eller jobber lite: Det lønner seg ofte for familieøkonomien at hun ikke jobber mer. Derfor bør ordningen fjernes. Vi mener det er viktig å tilrettelegge for at begge foreldrene kommer i jobb, og at dette sikrer en bedre økonomi for barna.

Skjerper kravene: Slik vil de nekte asylsøkerne kontantstøtte i fem år

Hun sier det kan bidra til et generelt lavere skattenivå.

– Vi ønsker å fjerne skatteklasse 2 og andre særfradrag. Det kan bidra til en generell reduksjon av inntektsskatten.

Venstres nei til kontantstøtte, kan gi flertall for å fjerne ordningen. Både i Frp, Høyre og Ap er det sterke krefter som vil fjerne ordningen.

Les også: Flere velger kontaktstøtte

KrF avviser

KrF mener den faglige kritikken mot kontantstøtten er feil.

– Kontantstøtte er kun for ettåringer: De utgjør altså ikke et hinder for at barn ikke går i barnehage før skole. Og det er ingen automatikk i at fjerning av kontantstøtte fører kvinner ut i arbeid. Spesielt for innvandrerkvinner er det andre utfordringer som er avgjørende, som språkopplæring og arbeidstrening, i tillegg til kulturelle barrierer, sier andre nestleder Olaug Bollestad.

– Når det gjelder likestillingsperspektivet: KrF ønsker at flere fedre skal benytte seg av muligheten til å være hjemme med ettåringen sin. Vi er derfor svært glade for utviklingen: I 2008 var kun 1 av 10 kontantstøtte-mottagere menn, i 2015 var 1 av 4 menn. Denne trenden vil fortsette, spesielt fordi KrF har fått økt satsen fra august i år, sier Bollestad.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks