Hovedinnhold

Venstre fortsatt nei til EU-parti

- Feigt og pinglete,mener UV-lederen

NEI NEI NEI: Venstre var nei-parti i 1972 og 1994, og blir det også i 2009, dersom landsstyret og nestleder Trine Skei Grande får viljen sin. UV-leder Anne Solsvik (t.h.)er ikke imponert. Foto: Scanpix/Gøran Bohlin
NEI NEI NEI: Venstre var nei-parti i 1972 og 1994, og blir det også i 2009, dersom landsstyret og nestleder Trine Skei Grande får viljen sin. UV-leder Anne Solsvik (t.h.)er ikke imponert. Foto: Scanpix/Gøran Bohlin
EU-tilhengerne fikk seg en rett Venstre søndag: Partiets landsstyre sier blankt nei til norsk medlemskap.

Denne saken handler om:

- Feigt og pinglete, sier Unge Venstre-leder Anne Solsvik.

Hun misliker sterkt at hennes eget landsstyre sier nei til EU-medlemskap med begrunnelsen at EU-spørsmålet ikke er aktuelt nå.

- Et politisk parti skal lede og gi velgerne klare råd, sier Solsvik, som selv er ihuga EU-tilhenger.

Stort flertall

Det er ikke partiets nestleder Trine Skei Grande: Hun har kommet ut med et fornyet nei-standpunkt etter å ha vært i tenkeboksen de siste par årene.

I går fikk hun med seg et oppsiktsvekkende stort flertall i partiets landsstyre på at Venstre fortsatt skal være et nei-parti - med en formulering som sier at «det ikke ligger til rette for en ny EU-debatt i Norge nå».

Forrige gang Venstre diskuterte EU, vant nei-siden med en håndfull stemmer. Derfor har de fleste spådd at partiet på landsmøtet neste måned skulle ta skrittet over på ja-siden i den norske EU-debatten.

Men det er ikke partiet rede til å gjøre, tror Skei Grande.

- Vedtaket i landsstyret er et klart nei. Men det er et nei som ikke argumenterer, og slik sett er det et uttrykk for at EU-spørsmålet ikke oppfattes som det viktigste for Venstre nå, sier Skei Grande til VG.

Hun mener landsmøtet i partiet vil få feil fokus dersom EU-saken blir det ene, sentrale spørsmålet der.

- Ja, runden i fylkeslagene viser at man ønsker fokus på andre saker, som miljø, kunnskap og velferd, sier Skei Grande.

Sponheim stemte verken ja eller nei

Partileder Lars Sponheim har også vært i tenkeboksen om EU. I går stemte han verken ja eller nei til norsk EU-medlemskap: Sponheim har varslet at han skal holde spenningen om sitt standpunkt ved like helt til han åpner partiets landsmøte i april.

- Jeg har bestemt meg for hva jeg mener, mer får du ikke ut av meg nå, sier den vanligvis så snakkesalige Venstre-lederen til VG.

Unge Venstre-leder Anne Solsvik nekter imidlertid å gi opp håpet om at Venstre skal bli et ja-parti.

- Skulle jeg satt penger på noe i dag, er det at det blir flertall for medlemskap på landsmøtet. Jeg tror fylkeslederne som sitter i landsstyret er i utakt med sine egne medlemmer, sier Solsvik.

Venstre-landsstyret vedtok for øvrig at Norges tilknytning skal bygge på EØS-avtalen, og at partiet vil ha to folkeavstemninger dersom det blir en ny EU-debatt: En om hvorvidt Norge bør innlede forhandlinger om medlemskap, og en om forhandlingsresultatet.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks