Hovedinnhold

Unge Venstre-leder: - Mange kjente og stolte på ham

** Venstre-nestleder siktet for voldtekt
** Erkjenner nachspielsex med 17-åring

REAGERER: Sveinung Rotevatn er leder for Unge Venstre. Han reagerer kraftig på det han kaller et tillitsbrudd etter sexskandalen i Stavanger. Foto: Scanpix
REAGERER: Sveinung Rotevatn er leder for Unge Venstre. Han reagerer kraftig på det han kaller et tillitsbrudd etter sexskandalen i Stavanger. Foto: Scanpix
(VG Nett) Leder for Unge Venstre, Sveinung Rotevatn, kaller sexskandalen på årsmøtet i Rogaland Venstre et grovt tillitsbrudd.

Denne saken handler om:

Helge Solum Larsen (43)

  • Født 14. januar 1969. Veteran i partiet. Var leder av Unge Venstre fra 1994 til 1997, og vararepresentant på Stortinget fra 1997 til 2001, så fra 2005 til 2009.
  • Bystyrerepresentant i Stavanger fra 1991. Nestleder i både Kommunalstyret for byutvikling, og Administrasjons- og lønnsutvalget i kommunen.
  • Jobber ved siden av politikken med undervisning av innvandrere i næringsliv, konflikthåndtering og kulturforståelse.
  • Ble i 2003 dømt til 28 dagers fengsel og 12.000 kroner i bot for promillekjøring, etter å ha blitt stoppet av politiet med 2,46 i promille.
  • Valgt til nestleder i Venstre i 2010. Året etter ble han nominert som Rogaland Venstres fylkesordførerkandidat.

- Dette er veldig alvorlig sett fra vår side. En ting er det juridiske, det er opp til påtalemyndighetene. Men at det skal ha skjedd i partisammenheng mellom en godt voksen nestleder og en ung jente i ungdomspartiet, det er noe ingen tror skal kunne skje. Og så skjer det. Det er et grovt tillitsbrudd, sier Rotevatn til VG Nett.

Det var i går det ble kjent at Venstres nestleder Helge Solum Larsen (43) er siktet for voldtekt av en 17 år gammel jente.

Ifølge Venstres gruppeleder Per A. Thorbjørnsen innrømmer Larsen å ha hatt sex med jenta, men benekter voldtekt. Han har trukket seg fra alle verv.

ANDERS GIÆVER KOMMENTERER: Håndtering av overgrep

- Trist og tung dag

Den 17 år gamle jenta som har anmeldt den påståtte voldtekten tirsdag, er medlem av Unge Venstre. Hendelsen skal ha funnet sted under årsmøtet til Rogaland Venstre i Suldal i helgen.

Lederen for Unge Venstre ble informert om saken allerede på søndag, men resten av medlemmene fikk beskjeden gjennom media etter en pressekonferanse tirsdag. Ifølge Rotevatn har ikke reaksjonene blant de 1652 medlemmene latt vente på seg.

SIKTET: Helge Solum Larsen, nestleder i Venstre, trekker seg etter at han ble anmeldt for voldtekt av en jente i slutten av tenårene. Foto: Scanpix
SIKTET: Helge Solum Larsen, nestleder i Venstre, trekker seg etter at han ble anmeldt for voldtekt av en jente i slutten av tenårene. Foto: Scanpix

- Den første reaksjonen var enorm skuffelse. Det var vantro. Veldig mange kjente og stolte på Helge, det er et tillitsbrudd av dimensjoner. For alle som er aktive i Unge Venstre er det en trist dag, og det er klart at vi føler empati med denne jenta, sier han.

- Det er en tung dag, det er ingen tvil om det.

VET DU NOE OM DENNE SAKEN? KONTAKT VG NETT 

Funnet gråtende

Rotevatn ble informert av daværende leder for Rogaland Venstre, Iselin Nybø.

- Jenta ville at jeg skulle vite det. Jeg snakket med henne selv på telefon i går. Jeg tror alle forstår at hun er sterkt preget, sier lederen for Unge Venstre, som selv kjenner henne.

Han bekrefter den tidligere versjoner av hendelsesforløpet som VG Nett har gjengitt:

Etter middagen lørdag skal det ha vært en fest på et hotellrom på Ryfylke Fjordhotell. Larsen og jenta skal ha forsvunnet på et tidspunkt, og da folk i Unge Venstre lurte på hvor hun var, fant de henne på gangen. Hun skal da ha vært beruset og oppløst i tårer.

- Da ble prosessene satt i gang. Jeg håper og tror vi har gjort det som står i vår makt for henne. Rogaland Venstre og voksenpersonene som tok tak i det med en gang fortjener stor honnør. Jeg forstår det sånn at hun opplever å ha blitt godt ivaretatt, sier Rotevatn.

Nestleder på sykehus

- Fokus fremover blir to ting. Å sørge for at alle i Unge Venstre som vil ha informasjon skal få det, og sørge for at det skal være og oppleves trygt å være på arrangement også i Venstre, fortsetter han.

Helge Solum Larsen har vært nestleder i Venstre siden 2010, og har siden 1991 sittet i bystyret i Stavanger. Han skal nå være innlagt på sykehus og vil bli avhørt når helsetilstanden hans tillater det.

Hans advokat Inger Marie Sunde sier at hun ikke vil gi flere kommentarer til pressen før hun har fått snakket med klienten sin, som onsdag morgen fremdeles er innlagt på sykehus.

- Jeg vurderer dette fortløpende, men før det blir aktuelt å si noe til pressen vil jeg møte ham og ha en lengre, god samtale, sier hun til VG Nett.

Grande preget

Venstre-leder Trine Skei Grande er informert om saken, og har vært i direkte kontakt med jenta som har anmeldt den påståtte voldtekten. Hun var i går sterkt preget av hendelsen.

- Vi har gjort det vi har kunnet for å ta vare på henne, og sørge for at ting blir gjort riktig. Vi har rådet henne til å bruke advokat og oppsøke voldtektsmottak, sa hun til VG Nett tirsdag kveld.

Ordfører Gro Skartveit i Finnøy i Rogaland overtar vervet som leder av fylkestingsgruppa.

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks