Hovedinnhold

SV, Venstre og MDG under sperregrensen

<p>Sveinung Rotevatn (V) (t.h.) er ikke fornøyd med den dårlige oppsluttningen, og mener Venstre må gjøre et mye bedre valg for å sitte i en maktposisjon i 2017.</p>

Sveinung Rotevatn (V) (t.h.) er ikke fornøyd med den dårlige oppsluttningen, og mener Venstre må gjøre et mye bedre valg for å sitte i en maktposisjon i 2017.

Foto: Jon Olav Nesvold, NTB scanpix
Både Venstre, SV og MDG, tre partier som profilerer seg på miljøpolitikk og et liberalt syn på innvandring, havner alle under sperregrensen på augustmålingen i Klassekampen og Nationen.

Venstre får 3,7 prosent, en nedtur på 1 prosentpoeng, SV går fram 0,3 til 3,9 prosent og MDG går fram 0,5 prosentpoeng til 3,5 prosent på Norfakta-målingen, skriver Klassekampen. Venstres Sveinung Rotevatn setter liten pris på den dårlige målingen for partiet.

– 3,7 prosent er ikke noe vi er fornøyde med. Det er det ingen tvil om. Vi må gjøre et langt bedre valg enn det om Venstre skal sitte i maktposisjon igjen i 2017, sier han.

Knallmåling for Ap

Samtidig gjør Arbeiderpartiet en knallmåling. Partiet går fram hele 5,8 prosentpoeng og lander på en oppslutning på 36,2 prosent. Det er den høyeste oppslutningen Norfakta har registrert for partiet siden oktober i fjor.

Les også: Slakter SVs brunsnegleforslag

Senterpartiet er i god form for tiden og får 6,9 prosent til tross for et fall på 0,8 prosentpoeng. Høyre går fram 0,5 prosentpoeng til 26,4 prosent, og Kristelig Folkeparti står på stedet hvil med 5 prosents oppslutning.

Kilder til VG: Sylvi og Erna i asyl-feide i regjeringslunsj

Frp går imidlertid tilbake 2,9 prosentpoeng til 12,2 prosent, det laveste for partiet siden oktober i fjor. Dette bidrar, sammen med at Venstre ligger under sperregrensen, til at det borgerlige flertallet på Stortinget forsvinner. Høyre, Frp, Kristelig Folkeparti og Venstre får til sammen 83 plasser.

MDG på vippen

På den andre siden får Rødt, SV, Arbeiderpartiet og Senterpartiet 84 representanter. MDG havner dermed på vippen med sine to representanter.

Valgforsker Johannes Bergh tror MDG begrenses av at de er synlige i lokalpolitikken, blant annet i Oslo.

Så du denne? Steinfelds brutale oppgjør

– Foreløpig ser det ikke ut som om de får gjennombrudd ved nasjonale valg. Den kritikken de har fått for å faktisk å ha klart å gjennomføre sin politikk lokalt, smitter over nasjonalt, sier Bergh til Nationen.

Feilmarginen på målingen varierer mellom 1 og 3 prosent og er størst for de største partiene.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks