Hovedinnhold

- Varg Vikernes for farlig for friheten

Kan få enda et år i fengsel

PRØVELØSLATES: Varg Vikernes (35). Foto: TERJE MORTENSEN
PRØVELØSLATES: Varg Vikernes (35). Foto: TERJE MORTENSEN
Varg Vikernes er for farlig til å slippes ut i samfunnet, mener Justisdepartementet. 35-åringen fikk nok en gang nei til prøveløslatelse.

VARG VIKERNES

  • Født 11. februar 1973 i Bergen.
  • Gift, en datter (15) og en sønn (ni måneder).
  • Dømt til 21 års fengsel for drapet på Øystein Aarseth, fire kirkebranner og en rekke mindre lovbrudd i 1993.
  • Rømte fra permisjon i 2003. Ble stoppet i stjålet bil etter politijakt. Ble dømt til 14 måneders tilleggsstraff.
  • Har sonet 2/3 av dommen og kan etter reglene prøveløslates.
  • Ble kjent under tilnavnet «Greven» da han ble arrestert i 1993.
  • Har gitt ut seks studioalbum med prosjektet «Burzum» under artistnavnet «Count Grishnackh». To av albumene er spilt inn i fengsel.

Saksbehandlerne frykter at den drapsdømte bergenseren ikke vil takle et liv utenfor murene, siden han har sittet i fengsel i 15 år. De etterlyser et bedre opplegg som tar imot fangen når han kommer ut.

- Jeg forstår ikke dette. De vil at jeg skal ha et opplegg med NAV slik at de kan legge til rette for meg, men det trenger jeg ikke. Må jeg bli en sosialklient for å slippe ut? Jeg har hus, jobb og familie som venter på meg, sier Varg Vikernes til VG.

Vikernes har sonet to tredjedeler av dommen på 21 år, og kan etter reglene søke om prøveløslatelse. Han har fått nei to ganger. En ny klage er nå behandlet og svaret er klinkende klart: Vikernes skal ikke ut av fengsel.

Kritisert

- Myndighetene er engstelige for å bli kritisert for forsiktig behandling av de «upopulære» fangene. For Vikernes sin del er det spesielt ille at avslaget delvis bygger på mangelen på tilretteleggelse for et liv utenfor fengselet. Her burde ikke det ha noe å si. Han sier at han klarer seg uten mer hjelp, og han burde da ha gode forutsetninger for et liv utenfor murene, sier professor Kristian Andenæs ved Institutt for kriminologi og rettssosiologi ved Universitetet i Oslo.

Myndighetene viser til at Vikernes rømte i 2003 og hans tilknytning til nynazistiske miljøer.

- Jeg har ikke hatt kontakt med slike grupperinger på lenge. Det vet Politiets sikkerhetstjeneste, hevder Vikernes.

I klageavslaget skriver justisdepartementet: «Det fremgår av oversendelsen at kriminalomsorgen er kjent med at PST har en mer positiv vurdering av innsatte nå enn for bare få år siden.»

- Vår trusselvurdering er gradert og jeg kan ikke kommentere den, sier talsmann i PST, Martin Bernsen.

Mer skjønn

Den nye ordningen fra 2002, der myndighetene kan bruke mer skjønn ved løslatelse av fanger, er kritisert.

- Det er åpenbart at fanger som anses som usympatiske, blir straffet ekstra. Dette er en parallell til velkjente utenlandske undersøkelser som dokumenterer at pene mennesker får lavere straffer enn de stygge, sier professor Andenæs.

- Vikernes er dømt for overlagt drap og fire kirkebranner, bør han ikke sone hele straffen sin på 21 år?

- Han fikk fengselsstraff, ikke sikring eller forvaring. Da må det behandles som fengselsstraff. Det blir juks å beholde ham innelåst som om han var forvaringsdømt, sier Andenæs.

Kriminalomsorgen vil ikke kommentere avslaget og viser til taushetsplikten, men bestrider at fanger blir forskjellsbehandlet.

- Alle får lik behandling. Det er en helt nøytral lov, sier fungerende avdelingsdirektør i justisdepartementets kriminalomsorgsseksjon, Sissel Kofoed.

Flere avslag

Hun vedgår imidlertid at de nye skjønnsmessige vurderingene medfører flere avslag.

- Rundt 30 prosent av fangene får nå nei til prøveløslatelse. Den nye praksisen har ført til en generell innstramming, mener Sissel Koefoed.

Reglene sier at Vikernes kan søke om løslatelse når som helst igjen. En ny vurdering om prøveløslatelse må gjennomføres innen ett år.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks