Hovedinnhold

Oppsiktsvekkende opptaksprøver til studentgrupper ved skole i Drammen:

«Var klar over at det var grusomt, men ikke så ubeskrivelig jævlig»

SNAKKER UT: Kristoffer Hansen besøkte venninnen Silje Eilertsen i går. Han er utskrevet, mens Silje må belage seg på flere netter på Sykehuset Buskerud Foto: EIVIND GRIFFITH BRÆNDE
SNAKKER UT: Kristoffer Hansen besøkte venninnen Silje Eilertsen i går. Han er utskrevet, mens Silje må belage seg på flere netter på Sykehuset Buskerud Foto: EIVIND GRIFFITH BRÆNDE
DRAMMEN (VG) Silje (16) og Kristoffer (15) ble begge alvorlig syke og innlagt på sykehus etter å ha blitt slått, pisket og tvunget i bedervet og rått kjøtt.

Fraternitas og Gevjon

Studentsamfunnet Fraternitas ble stiftet 19. november 1850 ved Drammen Latinskole (dagens Drammen videregående skole). Medlemmene kalles «fratere». Opptakene har vært praksis siden 2. verdenskrig, og var i utgangspunktet en metode for å sile ut nazister som prøvde å bli medlemmer, ifølge foreningen selv. Som et kvinnelig motstykke til Fraternitas, ble Gevjon stiftet i 1911. Medlemmene kalles «gevjer».

Av  Mona M. Byrkjedal ,  Siri Eggen , Nils Mangelrød og Eivind Griffith Brænde (foto)

- Det var et mareritt, sier Kristoffer.

Etter å ha blitt tvunget til å spise rått lammehjerte, sauetarmer, hundemat, rå kyllingfilet, tørrfôr og vann med møkk og snus i, fikk Silje Eilertsen (16) og Kristoffer Hansen (15) store smerter i magen.

HAR DU BILDER, VIDEO, TIPS ELLER INNSPILL?
2200@VG.NO || SMS/MMS til 2200 || 22000000

Det uappetittlige og skremmende matinntaket var en del av opptaksprøvene til søsterskapet Gjevon og brorskapet Fraternitas ved Drammen videregående skole forrige uke.

VGTV:Henning slått i bakken: - Det var helt greit

De to førsteklassingene, som ønsket opptak i søster- og brorskapene, ble også pisket og slått i ansiktet. Andre- og tredjeklassinger styrte og kommanderte dem i flere timer.

- Jeg spiste 37 hele chili, og en fyr kastet opp 60-70 ganger, hevder Kristoffer.

«Velkommen til helvete»

Det brutale ritualet har pågått i flere tiår, og foregår på torget og i en skog i Drammen. De dramatiske timene beskrives som fysisk og mentalt uutholdelige.

- De sa «velkommen til helvete», mens de pisket meg på beina. Jeg fikk helt sjokk. Jeg var klar over at det var grusomt, men ikke så ubeskrivelig jævlig. Jeg gråt og var redd. Det var et mareritt, sier 15-årige Kristoffer når VG møter ham og Silje på Sykehuset Buskerud.

For Silje startet opptaksprøven allerede 07.30 om morgenen forrige onsdag. Klokken 20.30 ble hun fraktet av ambulanse til legevakten. Det rå sauehjertet førte nemlig til tarminfeksjon.

- Jeg har fremdeles veldig vondt i magen. Smertene har vært ille, forteller 16-åringen fra sykesengen, hvor hun har ligget i isolat i flere dager.

Silje fikk også en allergisk reaksjon og leppen hovnet opp mens opptaksprøvene sto på. I tillegg hyperventilerte hun og fikk kuldesjokk, mens flere tilskuere så på.

IKKE AKKURAT HERREMÅLTID: Her får deltagerne som ønsker å bli tatt opp i Gevjon beskjed om å spise som hunder fra tallerknene. Foto: PRIVAT
IKKE AKKURAT HERREMÅLTID: Her får deltagerne som ønsker å bli tatt opp i Gevjon beskjed om å spise som hunder fra tallerknene. Foto: PRIVAT

Lagt i stabilt sideleie

16-åringen fikk massive «blackouter» mens hun var i skogen, og har problemer med å huske detaljer fra kvelden. Til tross for at hun ble så dårlig at hun ble lagt i stabilt sideleie, ba hun fortsatt om å få være med videre.

- Jeg har blitt fortalt at jeg skrek og ba om mer mat. Jeg ville jo ikke feile, sier hun.

En av lederne stumpet også en røyk på håndleddet til Kristoffer, som har ført til et stort sår. Det ble også kastet store bøtter med iskaldt vann over tenåringene i en time, som beskrives som det verste.

- Grunnen til at jeg gjorde det var fordi jeg ville vise at jeg kunne. Jeg gikk i autopilot og tenkte ikke så mye over hva jeg stappet i meg, sier Silje.

Kristoffer er enig.

- Det handler om viljestyrke. For meg var det en manndomstest, sier han.

Sjokkerte foreldre

Far Tommy Eilertsen ser forbauset på datteren mens hun forteller om den dramatiske opplevelsen.

- Jeg er helt sjokkert, sier han.

- Jeg hadde aldri sett for meg at det var sånn. Barn så på og gråt. Jeg trodde det var uskyldig moro, sier Siljes mor, Hege Fjeld.

Gjennom hele opptaksprøven var ungdommene iført bleier på hodene, som hemmet dem fra å se. Den såkalte «matingen» varte i tre timer for Kristoffer. Han ante ikke hva som ble puttet i munnen hans. Dersom han stoppet å spise, ville han tape kampen om medlemskapet.

Kristoffer merket symptomene i magen søndag kveld, og ble lagt rett inn på sykehuset.

Av de 25 guttene som stilte opp til kampen om brorskapsmedlemskap, var det syv som fullførte. Kristoffer var én av dem.

- Jeg ser selvsagt alvoret i det, men jeg hadde gjort det igjen. Det var moro. Nå kan jeg være med neste år, sier Kristoffer med et smil.

En annen elev VG har pratet med valgte å trekke seg fra opptaksprøven for et par år siden. Han fikk påført chilipulver på skrittet, og beskriver smerten som ustanselig.

- Jeg kastet opp og besvimte. Jeg trodde ikke det var sånn, og jeg hadde aldri gjort det om jeg visste hvordan det var, sier 18-åringen.

Foreldrene til Silje rister på hodet av det barna forteller. Ingen av dem var klar over hvor brutalt barna deres ble behandlet. De er opprørt over skolen og politiets manglende tilstedeværelse.

- Politiet har gitt ungdommene tillatelse, og jeg synes det er rart at de ikke var der og så hva som egentlig skjedde, sier far, Tommy Eilertsen.
VG har vært i kontakt med eleven som søkte om polititillatelse for arrangementet. Han ønsker ikke å kommentere saken.

- Utenfor vår myndighet

Rektor ved Drammen videregående skole, Ellen Kathrine Winstrup, mener skolen ikke har ansvar for de brutale hendelsene.

- Jeg syns disse opptaksprøve er helt forkastelige. Jeg liker overhodet ikke at de knyttes til skolen, sier hun til VG.

Rektoren mener de har gjort sitt etter at de for noen år siden bortviste all aktivitet fra skolens område.

- Vi har gjort det tydelig for elevene hva vi synes om opptaket. Når de uansett velger å arrangere det på offentlige steder på ettermiddags- og kveldstid, mener jeg at det er utenfor vår myndighet, sier Winstrup.

Til neste år vil de imidlertid sende ut et brev med informasjon om foreningene til nye foreldre.

Ikke slutten på ritualene

Politiet i Drammen er fortsatt villig til å la ungdommene ha opptaksritualer der, så lenge det skjer under helt andre former fremover.

- Gevjon søkte oss om å få holde sitt arrangement på torget. Grovt sett satte vi rammer om at det skulle være innenfor norsk lov og at det ikke skulle være støtende for de som så på, sier Dag Ebbestad ordenssjef ved Drammen politistasjon.

Han fastslår at de ikke skal gripe for mye inn i private organisasjoners liv og han mener søknaden så bra ut.

- Hadde vi visst at dette ville skje hadde vi sagt nei, sier Ebbestad som forteller at politet vil følge med fremover.

Se flere bilder fra opptaksritualene i dagens VG Foto:
Se flere bilder fra opptaksritualene i dagens VG Foto:

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks