Hovedinnhold

«Vandreren» innrømmer flere hytteinnbrudd

Siktes for syv hytteinnbrudd i Geilo-distriktet
Advokaten: - Han er bekymret for seg selv og hvor han skal videre

TATT - IGJEN: Terje Larsen, kjent som «Vandreren». Her er han fotografert i arresten i Lillehammer etter at han ble pågrepet i Skjåk i 2005. Bildet innfelt viser soveromsvinduet etter innbruddet han nå er siktet for. Foto: TERJE LISØDEGÅRD/PRIVAT
TATT - IGJEN: Terje Larsen, kjent som «Vandreren». Her er han fotografert i arresten i Lillehammer etter at han ble pågrepet i Skjåk i 2005. Bildet innfelt viser soveromsvinduet etter innbruddet han nå er siktet for. Foto: TERJE LISØDEGÅRD/PRIVAT
Terje «Vandreren» Larsen har ennå ikke vært frisk nok for politiavhør. Onsdag ettermiddag ble han overført fra sykehus til politiet.

Vet du noe? Tips oss!

Nå ønsker politiet i Nordre Buskerud å avhøre den notoriske hyttetyven så snart han selv er klar for det, sier jourhavende jurist Hildegunn Teigen i Nordre Buskerud politidistrikt til VG.

- Han vil bli siktet for til sammen syv grove tyverier og forsøk, og fremstilles for fengsling torsdag morgen. Vi vil ta et avhør med ham i ettermiddag om han ønsker å la seg avhøre, sier Teigen.

Alle forholdene mannen som er kjent som «Vandreren» nå blir siktet for, er knyttet til hytteinnbrudd i Geilo-området, bekrefter politiadvokaten, som i retten torsdag vil be om fire ukers varetekt for 54-åringen.

Vil forklare seg

Til sin advokat har 54-åringen, som ble pågrepet på Geilo mandag, lagt kortene på bordet og innrømmet at han har vært i flere hytter den siste tiden.

- Jeg snakket med ham i går, og han erkjenner å ha vært på noen hytter. Så er det sikkert noe uenighet mellom ham og politiet om hvor mange. Han sier selv det er flere enn én hytte, og ønsker å forklare seg så fort han er i stand til det, sier advokat Annie Braseth, som er oppnevnt som forsvarer for Larsen.

Hun har ikke fått avklart om mannen erkjenner straffskyld for forholdene han innrømmer.

Politiet ønsket opprinnelig å avhøre Larsen allerede tirsdag etter pågripelsen mandag. Helsetilstanden til den kjente hyttetyven har imidlertid ikke tillatt det.

Fengsles trolig torsdag

- Han har ikke vært i en slik tilstand at det har vært tilrådelig med avhør til nå. Vi gjør en fortløpende vurdering av det. Etter all sannsynlighet fremstilles han for fengsling torsdag, sa etterforskningsleder Halvard Jervell til VG tidligere onsdag.

Politiet i Nordre Buskerud jobber med å kartlegge om det også har vært hytteinnbrudd i nabodistrikter som kan knyttes til Larsen.

Ett av hytteinnbruddene mannen nå er siktet for, ble begått i Gamle Skurdalsveg på Geilo forrige uke. Da kom familien som eier hytta hjem og overrasket en mann på fersk gjerning i hytta. Mannen oppga Terje Larsen som sitt navn, og forsvant ut i skogen etter at familien hadde greid å knipse et bilde av ham.

Alle innbruddene som så langt er oppdaget har skjedd i samme område i Geilo-traktene. Larsen ble pågrepet gående i det samme området mandag kveld, nesten en uke etter at familien Kirkevoll kom til hytta si sent på kvelden og oppdaget en ubuden gjest.

Bekymret for fremtiden

Advokat Annie Braseth sier klienten hennes vil samarbeide med politiet.

- Han kjenner jo til hva dette handler om. Og han motsetter seg ikke det - han går ikke i noen forsvarsposisjon i det hele tatt. Han er mer bekymret for seg selv og hvor han skal videre nå, sier Braseth.

Hverken advokaten eller politiet har oversikt over hvor lenge det er siden Larsen la ut på vandring igjen, men alle forholdene han til nå mistenkes for, er av nyere dato.

Larsen ble løslatt fra fengsel for noen år siden. Han har en rekke fengselsdommer helt itlbake til 80-tallet, og er til sammen dømt for 664 hytteinnbrudd.

- Han oppgir at han har hatt dårlig helse det siste året. Jeg er spent på om han kan fremstilles for fengsling i morgen. De tar vare på ham på sykehuset nå, og han ønsker å være der. Han skjønner jo at fengsel er alternativet nå, sa Braseth til VG tidligere onsdag, mens 54-åringen fortsatt var innlagt på sykehus.

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks