Hovedinnhold

Retorikkekspert om Sivs kraftfulle tale:

- Det er underdogen som reiser seg!

Frp-leder Siv Jensens jubeltale oste av personlig triumf, men kunne også bli litt voldsom og skremmende, mener retorikkeksperter.

Denne saken handler om:

Fremskrittspartiets valgvake på Ballroom i Oslo eksploderte da Siv entret scenen like etter klokken 22.30 mandag kveld.

- Det var anelse skadefryd, men det var også en ekte fryd. Hun utstrålte personlig triumf og en fryd over å slå tilbake. Her har det vært mye stridigheter på bakrommet og mye kjeft å få. Så oppstår en garderobelignende begeistring, som minner om når et fotballag vinner mot alle odds, sier Kjell Terje Ringdal, som er lektor i retorikk og samfunnspåvirkning ved Markedshøyskolen.

- Dette er mer enn politikk

Siv Jensens entusiasme og intensitet sa mye mer enn det uttalte budskapet, mener retorikkeksperten. Responsen i salen var elektrisk; sjelden har Jensen vært mer kraftfull på en scene. Hun fikk taktfaste trampeklapp og jubel fra partifolket, i vissheten om at partiet og Jensen har gjort en god valgkamp.

- Dette er mer enn politikk. Det er en intens personlig glede. Det er sånn ser man ut når man har fått mye kjeft, og gleder seg over at det kan bli slutt på det for en stund. Hele motoren i talen er en lettelse på personlig nivå, hvor formen blir mer intens. Det er underdogen som reiser seg! fastslår Ringdal.

- Hun ble 1,90 meter høy i dag. Aldri har vi sett et bredere politisk smil, tilføyer han.

Siv gjorde det klart at partiet for første gang skal sette seg ned for å forhandle om regjeringsmakt.

- Vi ligger an til å gjøre det tredje beste valget i Fremskrittspartiets historie! brølte hun fra scenen, til stormende jubel og applaus fra salen.

Følg stemmeopptellingen over hele landet her! 

- Nesten ute av kontroll

Professor i retorikk Jens E. Kjeldsen ved UiB bet seg merke i introen hennes.

- Det første hun sier er Morn'a Jens. Jeg tenker at når du innleder sånn, så gleder du deg over at andre skal gå, samtidig som du gleder deg over egen fremgang, sier han.

Han påpeker at Høyre-leder Erna Solberg hadde en like utadvendt energi og like stor intensitet, men de to utviste veldig forskjellige former for energi.

- Jensen var veldig energisk. Ja, nesten ute av kontroll, mener Jens E. Kjeldsen.

Han synes at Erna ga inntrykk av å være svært fokusert på å gå i gang med å jobbe videre med landet.

- Hun var en statskvinne som viste respekt til dem som har sittet i regjering, selv om hun har vært uenige med dem. Siv Jensen var mer personlig i forhold til farvel'et med Jens. Det er ingen tvil om at den energien må være fabelaktig i rommet, men på TV virker den kraftfulle kroppsutladningen nesten litt skremmende, sier retorikkeksperten.

- TV forsterker

Ifølge Kjedsen var Siv en en partileder som struttet av selvtillit i sin høylytte og gledesstrålende tale.

- Mens Erna Solbergs intensitet bar mer preg av alvoret over å bli den neste statsministeren, viste Siv Jensen snarere en glede over at partiet og en selv endelig kan komme i regjering. Noe man har tenkt på i lang tid.

Han minner om at TV forsterker fakter.

- Den energiske fysiske fremtoningen med veldig mye bevegelse og høy stemme risikerer å bli for voldsom for seerne som sitter hjemme i stuene, mens de drikker kaffe og spiser kake. På TV kan ting virke mye voldsommere. Skjermen er liten. Du blir rammet inn og slik forsterkes faktene. Du er ganske tett på, på TV. Det blir nesten som om noen står og skriker deg i fjeset, sier han.

Dette er noe av det Siv Jensen fortalte VG, etter å ha holdt sin «seierstale»:

- Vi har gjort vårt tredje beste valg, og er på vei inn i våre første regjeringsforhandlinger i historien. At vi er stolte over det bør ingen være overrasket over. Så gjenstår det å se hvor gode resultatene blir, det må vi få forhandle om, men det får vi komme tilbake til, sier Jensen.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks