Hovedinnhold

Klare til å forlate regjeringskontorene neste onsdag

PÅ VEI INN: Frp-leder Siv Jensen og Høyre-leder Erna Solberg har fått beskjed om at den rødgrønne regjeringen er klar til å gå av onsdag 16. oktober, dersom de påtroppende har sine statsråder klare. Foto: Frode Hansen/VG
PÅ VEI INN: Frp-leder Siv Jensen og Høyre-leder Erna Solberg har fått beskjed om at den rødgrønne regjeringen er klar til å gå av onsdag 16. oktober, dersom de påtroppende har sine statsråder klare. Foto: Frode Hansen/VG
Den sittende rødgrønne regjeringen er pakket og klar til å overlate regjeringskontorene til Høyre og Frp på onsdag om en uke.

Denne saken handler om:

Det får VG informasjon om fra flere uavhengige kilder.

Men det er fortsatt ikke bekreftet at Frp og Høyre vil være klare til å overta den dagen - de to partiene vil vente med å bekrefte datoen til det er offisielt ved at statsministeren har søkt avskjed og Kongen har gitt Erna Solberg oppdraget om å presentere en ny regjering.

Kongen skal til Karasjok

Årsaken til at onsdag 16. oktober er den dagen som passer best for overføringen, er at på mandag 14. oktober legger den sittende regjeringen fram sitt siste budsjett, noe som vil ta nesten hele dagen.

Ettersom budsjettframleggelsen blir det siste de gjør etter å ha tapt valget, er Jens Stoltenberg & co klare til å flytte ut så snart som mulig etter det. Men dagen etter, tirsdag 15. oktober, er det åpning av Sametinget i Karasjok, der Kong Harald V skal delta.

Altså er den første dagen en regjeringsoverføring kan gjennomføres onsdag den 16. oktober. VG er kjent med at Høyre og Frp er blitt informert om at den sittende regjeringen ønsker at overføringen skal skje den dagen.

Vil ikke svare

- Vi kommenterer ikke dato for en overtagelse før statsministeren har søkt avskjed og Kongen har gitt oppdraget med å danne en regjering, skriver kommunikasjonssjef i Høyre Sigbjørn Aanes i en sms til VG.

Heller ikke Frp ønsker å bekrefte noen dato:

- Dette kan jeg hverken bekrefte eller avkrefte, svarer kommunikasjonssjef i Frp, Ole Berget i en sms til VG.

Dersom Høyre og Frp trenger mer tid på å legge statsrådskabalen og eventuelt endre departementsstrukturen, så blir den rødgrønne regjeringen sittende fram til dette er klart. Det er altså Høyre og Frp selv som har siste ord om når overføringen skal skje.

Mandag kveld la Høyre-leder Erna Solberg og Frp-leder Siv Jensen fram en regjeringserklæring etter å ha forhandlet i en uke på Sundvollen.

- Ikke alle navn er klare, og det er mange som ikke vet at de er med i den kabalen, sa Erna Solberg om hvem skal bli statsråder i den nye regjeringen den kvelden.

NRK: Trolig klart onsdag

Også NRK melder at Høyre-leder Erna Solberg og Frp-leder Siv Jensen trolig presenterer den nye regjeringen onsdag neste uke.

Høyre og Fremskrittspartiet er så godt som enige om fordelingen av departementer og statsrådposter, og onsdag neste uke skal trolig Høyre og Statsministerens kontor presentere den nye regjeringen, etter det NRK erfarer, melder NTB.

- Det er en del ting du ikke gjør ferdig før helt på slutten, nettopp for å forhindre at det står i avisen. Jo flere som er involvert, jo større sannsynlighet er det for at det dukker opp i mediene, sier påtroppende statsminister Erna Solberg (H).

Solberg har tidligere signalisert at antall departementer skal reduseres fra dagens 17, og at regjeringen trolig vil få færre enn dagens 20 statsråder.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks