Hovedinnhold

Tetzschner får refs av partikollega etter fengselsutspill

... men Tetzschner står på sitt

STORTINGSREPRESENTANT: Michael Tetzschner tror privat drift av fengsler kan gi bedre kvalitet og økonomiske besparelser. Foto: Javad M. Parsa
STORTINGSREPRESENTANT: Michael Tetzschner tror privat drift av fengsler kan gi bedre kvalitet og økonomiske besparelser. Foto: Javad M. Parsa
(VG Nett) - Det er ikke Høyres politikk å åpne for private i norske fengsler. Det er et offentlig anliggende, slår Høyres justispolitiske talsmann Anders B. Werp kategorisk fast.

Denne saken handler om:

Dermed går han sterkt i rette med stortingskollega Michael Tetzschner som i VG har tatt til orde for at private aktører må få lov til å drifte norske fengsler for å få ned soningskøen som er tredoblet på fire år.

- Dette er personlige meninger som Tetzchner selv får stå for. Høyre har ikke programforpliktet en slik politikk - og den ønsker vi heller ikke, sier Werp.

- Uttaler du deg på vegne av partiledelsen?

- Jeg uttaler meg på vegne av vårt program, som slår fast at maktmonopolet overfor innbyggerne i Norge kun tilhører staten.

- Er på linje med Ap

- Hvorfor har din erfarne stortingskollega lansert dette forslaget, som utredes i Danmark?

- Det vet jeg ikke. Men jeg tviler ikke på hans engasjement i denne saken.

- Kom utspillet overraskende på dere?

- Som sagt; jeg tviler ikke på hans engasjement i justispolitikken. For oss er det viktig her og nå å sortere Høyres politikk og det er at vi må bygge flere fengsler, sørge for flere soningsoverføringer til de kriminelles hjemland og sørge for at utenlandske kriminelle soner i egne anstalter i Norge. Det er det som er Høyres politikk.

STORTINGSREPRESENTANT: Anders B. Werp. Foto: Høyre
STORTINGSREPRESENTANT: Anders B. Werp. Foto: Høyre

- Dere er med andre ord på linje med Arbeiderpartiets statssekretær i Justisdepartementet, Kristin Bergersen, som totalt avviser privat drift av norske fengsler?

- Ja, det er vi.

- Hvor ofte skjer det at dere går ut og korrigerer uttalelser fra egne stortingsrepresentanter?

- Av og til kan det være nødvendig å gjøre det, sier den ene av Høyres medlemmer i Stortingets justiskomite, Anders B. Werp. Den andre representanten fra partiet i komiteen er Andre Oktay Dahl.

Les også: - Mer politipenger = propp i domstolene

Åpner for bygging

Også leder av Kriminalomsorgens Yrkesforbund, Knut Are Svenskerud, reagerer på utspillet.

- Tetzchner kan umulig kjenne bestemmelsene i fengselsloven når han foreslår at private skal få lov å drifte fengslene, sier Svenskerud til VG.

Han viser til at det er det offentliges ansvar å utøve makt i samfunnet. Derfor vil det være helt utenkelig at oppgavene som i dag ligger under etater som for eksempel Forsvaret, politiet, Kriminalomsorgen og domstolene skal overføres til private aktører.

- De private vil i tilfelle gjøre dette utelukkende av en grunn; ikke for å utøve barmhjertelighet, men for å tjene mest mulig penger, fastslår fagforeningslederen for 1600 ansatte i Kriminalomsorgen.

Men på et område er han enig med Høyres stortingspolitiker:

Private aktører kan gjerne være med på å bygge fengsler og leie dem ut til Kriminalomsorgen. Det er ikke uvanlig. Fengselet i Valdres er i privat eie og det samme er bygget som nå huser Kriminalomsorgsdirektoratet på Lillestrøm.

- Mange fengsler er svært gamle og uhensiktsmessige, opptil 150 år gamle, og for at vi skal kunne drive mer effektivt er det behov for nye og moderne bygninger. Vår styrke som offentlig fengselsansatte er at vi aktivt følger opp de innsatte. Derfor er det Tetzchner foreslår er verdispørsmål. Et annet moment som må tas med i betraktningen er at det stilles krav til godkjent utdannelse i Kriminalomsorgen. Også det er en offentlig oppgave og ansvar, sier Svenskerud.

Står på sitt

Michael Tetzschner står imidlertid fast på at han har støtte for sitt syn i partiprogrammet, og peker på at partiet har programfestet å åpne for offentlig-privat samarbeid også ved drift av det bygningsmessige.

- For øvrig er det interessant å merke seg at den sosialdemokratiske regjeringen i Danmark har nedsatt et eget utvalg for å gjennomgå det offentliges oppgaver og se hva stat og kommune kan avlastes for, herunder fengselsdrift, sier Tetzschner og viser til Høyres program, side 74, om at partiet «vil øke soningskapasiteten, herunder åpne for OPS ved bygging av fengsler».

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks