Hovedinnhold

Dødt løp om hvem som er den beste sjefen

DUELLANTER: Folket stoler mer på Erna Solberg enn på Jens Stoltenberg. Ap-lederen kan imidlertid trøste seg med at flertallet av befolkningen ikke er enig i at han håndterte 22. juli for dårlig. Foto: Lise Skogstad/VG.
DUELLANTER: Folket stoler mer på Erna Solberg enn på Jens Stoltenberg. Ap-lederen kan imidlertid trøste seg med at flertallet av befolkningen ikke er enig i at han håndterte 22. juli for dårlig. Foto: Lise Skogstad/VG.
Et knapt flertall av befolkningen er uenige med kritikken av måten Jens Stoltenberg håndterte etterdønningene av 22. juli.

Denne saken handler om:

Sjefsduellen mellom Jens og Erna

  • 43,6 prosent mener Solberg har bedre gjennomføringsevne enn Stoltenberg, som må ta til takket med knappe 38 prosent.
  • På spørsmål om hvem som er den beste beslutningstakeren, seirer Solberg med 38,2 prosent mot 33,1 prosent.
  • 46,2 prosent mener Stoltenberg samarbeider best av de to statsministerkandidatene. 38 prosent stemmer på Erna.
  • 46,7 prosent mener Solberg har høyest troverdighet og tillitt, mens kun 41,4 prosent stoler på Jens.
  • Nøyaktig halvparten av de spurte mener Stoltenberg er mest samlende for landet, mens Solberg må ta til takke med 36,5 prosent. Kilde: Infact for VG.

Nesten 46 prosent av den norske befolkningen er ikke enig i kritikken av at Jens Stoltenberg har utvist dårlig lederskap og manglende gjennomføringsevne i tiden etter at Gjørv-kommisjonen la frem sin knusende rapport om 22. juli.

Det viser en undersøkelse som InFact har utført for VG. Samtidig viser resultatene at to av fem nordmenn støtter kritikken fra Civita-leder Kristin Clemet og Oslo-ordfører Fabian Stang.

- Først og fremst viser dette at nasjonen støtter det lederskapet som Stoltenberg utviste etter 22. juli. Godt lederskap dreier seg også om å lede landet i kriser, og der er jeg sikker på at Stoltenberg skårer veldig sterkt, sier Arbeidspartiets partisekretær Raymond Johansen.

Uenig med Jens

Utspillet fra Clemet og Stang kom som et svar på partilederdebatten sist mandag, da Stoltenberg dro paralleller mellom Høyre-leder Erna Solbergs lederegenskaper og det faktum at de borgerlige partiene ikke har klart å bli enige om hvilket regjeringsalternativ de skal gå til valg på.

Siden da har debatten rast om hvem som er den beste sjefen av de to rivalene.

Den sittende statsministeren må imidlertid godta at flertallet ikke er på linje med ham: Over halvparten av de spurte i InFact-undersøkelsen er ikke enig med Stoltenberg.

InFact-undersøkelen viser at det er dødt løp mellom Erna Solberg og Jens Stoltenberg når folket blir bedt om å vurdere de to statsministerkandidatenes lederegenskaper:

Solberg får best uttelling på gjennomføringsevne, og flertallet av de spurte mener også at hun er den beste beslutningstakeren.

På spørsmål om hvem som vil representere Norge best i utlandet, stikker imidlertid Stoltenberg av med en soleklar seier. Kun én av fem nordmenn mener Solberg vil gjøre en bedre figur enn Stoltenberg i møte med andre lands statsledere.

Høyest tillit til Erna

Erna kommer imidlertid best ut når det gjelder tillit og troverdighet. 46 prosent stemmer på Solberg, mens Stoltenberg må ta til takke til med 41,4 prosent. Det er Solberg spesielt godt fornøyd med.

- Jeg synes dette er hyggelige tall for meg på det som handler om styring, tillit og troverdighet, sier Høyre-lederen.

Hun mener det er vel fortjent at Stoltenberg skårer høyere enn henne på enkelte punkter.

- Han har representert Norge godt i utlandet, og virket samlende i tiden etter 22. juli, sier Solberg.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks