Hovedinnhold

Frp-Anundsen raser mot regjeringen: - Skam dere!

- Navarsete er sinna
- Lysbakken er arrogant
- Stoltenberg er selvtilfreds

RETT I ANGREP: Anders Anundsen, som leder kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget, var ikke nådig da Frp startet valgkampen fredag. Foto: PETTER EMIL WIKØREN
RETT I ANGREP: Anders Anundsen, som leder kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget, var ikke nådig da Frp startet valgkampen fredag. Foto: PETTER EMIL WIKØREN
KRISTIANSAND (VG) Det gikk hardt ut over de rødgrønnne partilederne, da Fremskrittspartiet fredag brutalt sparket i gang valgkampen.

Denne saken handler om:

600 Frp-medlemmer er i helgen samlet i Kristiansand for å lade kanonene og lage ammunisjon foran valget i september. I amerikansk stil ble det hele startet med heftige appeller, under røde, blå og hvite ballonger.

- Stoltenberg sier vi er farlige for Norge. Han burde skamme seg, roper leder av kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget, Anders Anundsen, fra scenen.

- Det er ikke Frp som er farlige. Det er Ap som har for svak risikoerkjennelse og evne til å gjennomføre. Det er ikke min dom, det er tidligere justisminister Knut Storbergets egen dom over regjeringen under 22. juli-høringene i Stortinget.

Det ljomer fra fornøyde partimedlemmer i teltet.

- Det er Ap som hele tiden jobber for å skape et bilde av oss som farlige. Det er skremselspropaganda, mener Anundsen.

- Vi vil våkne til frihet

Frp har rast på målingene siden toppnoteringen i oktober i 2010 på rundt 25 prosent. Nå ligger de på rundt 15, men Anundsen mener de fortsatt kan knuse forventningene.

- Vi må det. Jeg vil til høsten våkne til frihet fra Liv Signe Navarsetes overdrevne sinne. Jeg vil våkne til frihet fra Lysbakkens grenseløse arroganse. Jeg vil våkne til frihet fra Jens Stolenbergs selvtilfredshet, roper han til de fremmøtte - som applaudere vilt.

- Da skal vi våkne til en ny og lys morgen. Vi vil våkne til frihet.

- Tar vare på kriminelle

Sikkerhetsoppbudet på valgkampstarten er stort, med innleide vektere og akkrediteringer for alle som skal ut til møtet i hotellets hage.

Nestleder Per Sandberg liker dårlig at Arbeiderpartiet advarer mot politikken til Frp.

- Jeg karakteriserer ikke Jens som statsministeren lenger. Han er «Skræmmer'n». Han reiser land og strand rundt og skremmer folk, mener Per Sandberg.

«Skræmmer'n» er en karakter spilt av Trond Kirkevaag. Han dukket første gang opp i Kirkevaag og Otto Jespersens program «Trotto Libre» i 1996, og gjør hele tiden sitt beste for å skremme andre med ulike påfunn. Karakteren dukket også opp i Kirkevaags eget program «Showtalk» i 2000 og 2002. Frasen "Vart du skræmt, no" stammer fra denne karakteren.

VART DU SKRÆMT, NO: Trond Kirkvaag gjorde stor suksess med karakteren «Skræmmer'n». FOTO: BJØRN THUNÆS/VG
VART DU SKRÆMT, NO: Trond Kirkvaag gjorde stor suksess med karakteren «Skræmmer'n». FOTO: BJØRN THUNÆS/VG

Sandberg går også løs på alle andres justispolitikk når han går på scenen.

- Jeg har sittet på Stortinget i 16 år. Nå har alle andre partiet forsøkt å skape trygghet - uten å lykkes. Fokuset er bare å ta vare på de kriminelle, raser han.

- Ikke ett ord om trygghet, samfunnssikkerhet eller ofrene.
Han sparker videre mot Arbeiderpartiet, som har hatt justisdepartementet de siste åtte årene.

- Det sitter masse utenlandske kriminelle i fengsel. Hva i alle dager gjør de her? De skal ut, roper Sandberg til applaus fra de 600 medlemmene i partyteltet.

Mener Stoltenberg er sliten

Nestleder Ketil Solvik-Olsen er ikke så mye mer nådig, når han tar for seg Ap-lederen.

- Det er deilig å se så mange med så mye energi, sier han fra scenen.

- Når vi ser statsministeren, så ser han nemlig sliten ut. Han sier det er så dårlig i norsk økonomi at vi må ha en tiltakspakke på 20 milliarder til skolene, den neste dagen er det for mye press i økonomien. Han kommer kjørende i en litt for stor bil, med litt for mye motor, så bremser han og det blir masse røyk, fortsetter han til latter fra publikum.

- Slik er denne regjeringen.

Solvik-Olsen fortsetter med å si at Ap ikke lenger er arbeidernes parti.

- Det er vi som har folkene som bygger landet. Ap vil bevare et system, vi vil fortsette å skape og bygge, sier han.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks