Hovedinnhold

Bekymret for lokaldemokratiet etter lav valgdeltakelse

** Fire av ti ble hjemme ** - Ingen Utøya-effekt AUF-Eskil: Skuffende

TELLER STEMMER: Aud Vestlund fra Nannestad skanner og teller stemmer i Oslo Rådhus natt til tirsdag. Hun er en av 2500 personer som jobber med stemmetelling i Oslo. Foto: Scanpix
TELLER STEMMER: Aud Vestlund fra Nannestad skanner og teller stemmer i Oslo Rådhus natt til tirsdag. Hun er en av 2500 personer som jobber med stemmetelling i Oslo. Foto: Scanpix
(VG Nett) Ordføreren i Hammerfest kommune er bekymret for lokaldemokratiet etter at halvparten av byens innbyggere ikke benyttet seg av stemmeretten.

Denne saken handler om:

Til tross for at flere valgeksperter i forkant av valget spådde en rekordhøy valgdeltakelse etter tragedien på Utøya og i Oslo 22. juli i sommer, var det kun 62,5 prosent av de stemmeberettigede i Norge som valgte å avgi sin stemme.

Grafikk: Se resultatene fra ditt hjemsted

I Hammerfest i Finnmark er tallenes tale enda verre. Nesten halvparten av byens velgere valgte å bli hjemme på sofaen. Til tross for at kommunen både hadde prøveordning med internettstemming og valg for 16- og 17-åringer, ble valgoppslutningen kun 55,4 prosent.

- Det er for lite, konstaterer ordfører Alf E. Jacobsen (Ap).

PROTOKOLL:  Var du en av de som satt hjemme på valgdagen? Hvorfor valgte du ikke å benytte stemmeretten?

Han og Arbeiderpartiet fikk fornyet tillitt fra byens befolkning med en oppslutning på imponerende 65,1 prosent, men valgoppslutningen ble langt lavere enn forventet.

- Dette bekymrer meg. Jeg hadde håpet at vi skulle se en valgdeltagelse et stykke opp på 60-tallet, sier Jacobsen til VG Nett.

BEKYMRET: Ordfører Alf E. Jacobsen i Hammerfest. Foto: Arkiv
BEKYMRET: Ordfører Alf E. Jacobsen i Hammerfest. Foto: Arkiv

- Er det flaut å være ordfører for den bykommunen i Norge med lavest oppslutning om lokaldemokratiet?

- Nei, det synes jeg ikke. Vi har en flott kommune med engasjerte folk, men vi er nødt til å se på hvordan vi skal greie å få demokratiet til å fungere bedre, sier Jacobsen.

Utbyggingen av Snøhvitfeltet har reddet Hammerfest fra nedgangstider i både befolkningsvekst og økonomi, men ordføreren tror baksiden av medaljen kan være et svekket lokaldemokrati.

- Det kan være at mange av de nye innbyggerne våre ikke ennå føler en tilhørighet til Hammerfest, spekulerer Jacobsen.

Skuffet AUF--leder

AUF-leder Eskil Pedersen har brukt det meste av sin taletid i valgkampen på å oppfordre folk til å bruke stemmeretten, som svar på terrorangrepene 22. juli. Pedersen legger ikke skjul på at han er skuffet over at valgdeltakelsen ikke ble høyere.

- Jeg er glad deltakelsen gikk litt opp, men det er skuffende at nesten 40 prosent velger ikke å bruke stemmeretten, sier Pedersen.

AUF-lederen mener likevel det er lyspunkter, og peker på at politisk engasjement kan måles på andre måter enn ved valgdeltakelse.

- Vi ser at deltakelsen ved skolevalgene er høyere enn vanlig og jeg har opplevd et sterkere engasjement blant ungdom. Dersom dette hadde vært et stortingsvalg tror jeg deltakelsen hadde vært høyere, men det er lov å være litt skuffet over dem som ikke gidder å stemme.

- Protest

Valgforsker Frank Aarebrot hadde forventet en oppslutning rundt lokalvalget på mellom 67 og 68 prosent. Han tror mye av årsaken til en lavere oppslutning kan tillegges frustrerte SV- og Frp-sympatisører som har valgt å sitte hjemme i protest mot sine respektive partier.

- For det er jo slik at ikke alle SV-ere gikk til Ap. Og ikke alle Frp-ere gikk til Høyre. Men det var også en rest som var «vet-ikke-velgere», og de kan ha sittet hjemme på valgdagen og bidratt til å svekke valgdeltagelsen, spekulerer Aarebrot overfor NTB.

Han tror den spådde 22.juli-effekten i stor grad har uteblitt, men at man ikke kan se bort fra at Frp ble rammet av at de var det demokratiske partiet som sto terroristen Anders Behring Breivik nærmest.

- Dersom ikke noe parti hadde blitt rammet av Utøya, ville antakeligvis valgdeltagelsen vært høyere, tror Aarebrot.

- Hvis terroristens motivasjon hadde vært av religiøs karakter, og ikke politisk, eller av en person som ikke hadde en politisk visjon, ville dette kanskje ha bidratt til å øke valgdeltakelsen. Hvis det hadde vært en slags Breivik uten manifest, sier Aarebrot, som også tror at hendelsene 22. juli førte til ekstra oppslutning rundt Arbeiderpartiet.

- Arbeiderpartiet gjorde nok et noe bedre valg enn de ellers ville ha gjort, sier Aarebrot til NTB uten å ville karakterisere det som sympatistemmer.

- Men man kan jo kalle det en effekt av voldshandlingene.

De ti kommunene med dårligst fremmøte:

Lebesby, Finnmark, 53,2 prosent
Moskenes, Nordland, 53,6 prosent
Nærøy, Nord-Trøndelag, 55,4 prosent
Hammerfest, Finnmark, 55,4 prosent
Sarpsborg, Østfold, 55,9 prosent
Kongsvinger, Hedmark, 56,1 prosent
Sel, Oppland, 56,3 prosent
Åsnes, Hedmark, 56,6 prosent
Grue, Hedmark, 56,8 prosent
Ålesund, Møre og Romsdal, 57,0 prosent

De tre kommunene med best fremmøte:
Fedje, Hordaland, 86,4 prosent
Røyrvik, Nord-Trøndelag, 81,3 prosent
Kvitsøy, Rogaland, 80.7 prosent

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks