Hovedinnhold

Kristin Halvorsen gir seg som partileder i 2012

** Slapp bomben på SVs valgvake

SMILTE: SV-leder var tydelig preget, men smilte etter at hun slapp bomben under SVs valgvake. Foto: Krister Sørbø
SMILTE: SV-leder var tydelig preget, men smilte etter at hun slapp bomben under SVs valgvake. Foto: Krister Sørbø
ROCKEFELLER (VG Nett) SV-leder Kristin Halvorsen ber landsstyret om å finne en ny leder allerede neste år.

Denne saken handler om:

Det gikk et sus gjennom forsamlingen på SVs valgvake på Rockefeller da SV-leder Kristin Halvorsen annonserte at hennes tid som SV-leder er over.

- Jeg har bestemt meg for lenge siden at i 2013 må SV ha en ny leder, sa Kristin Halvorsen under talen sin på SVs landsmøte mandag kveld.

Til TV 2 utdyper Halvorsen:

- Jeg er veldig trygg på at jeg gjør det riktige nå og at andre må få slippe til.

VGTV: Her takker hun for seg

Annonseringen kom bare en knapp time etter at de første prognosene begynte å tikke inn fra valglokalene landet rundt.

Grafikk: Stor oversikt over valgresultatet her

Dårlig valg

VGs valgdagsprognose viser at SV gjør sitt dårligste valg siden 1979.

SV får en oppslutning på 4,9 prosent, en tilbakegang på 1,3 prosentpoeng fra katastrofevalget i 2007. Bare halvparten av dem som stemte SV for fire år siden har stemt SV i dag.

SISTE: Tirsdag morgen klokken 07.40 står SV med en oppslutning på marginale 4,3 prosentpoeng på landsbasis.

Både Halvorsen selv og partifellene som er blitt pekt på som aktuelle arvtagere har nektet å svare på om Halvorsen ville gi seg dersom SV gjorde et dårlig kommunevalg i år.

- Det spekulerer vi ikke rundt nå, sa Inga Marte Thorkildsen til VGTV bare et par timer før Halvorsens tale mandag kveld.

- Kristin var ikke til å misforstå, hun var tydelig og direkte på at hun skal gå, og da tenker jeg at jeg er glad for at jeg får beholde henne som kollega i regjeringen. Jeg setter pris på Kristin som kollega, sier Jonas Gahr Støre til VG Nett på Aps valgvake på Folkets hus i Oslo.

Overrasket

- Ble du overrasket?

- Ja, jeg ble overrasket i den forstand at jeg ikke visste om det på forhånd, men hun argumenterte for sin avgang på en måte som det står respekt av.

Støre vil ikke si noe om konsekvensene Halvorsens avgang kan få for det rødgrønne regjeringssamarbeidet etter 2013.

- Jeg velger å forholde meg til at SV ble valgt inn i regjering i 2009 og at vi er sammen om Soria Moria 2. Dette prosjektet vil vi fortsette å jobbe for frem mot 2013, og det er det jeg må forholde meg til nå, sier han.

- Jeg kommer til å savne Kristin. Hun er en rakrygget, modig politiker. Hun har gjort mye for SV. Jeg synes det er trist, sier Liv Signe Navarsete til VG Nett.

- Kommer dette til å påvirke regjeringssamarbeidet?

- Når Haga gikk ut, kom jeg inn. Slik er det politiske systemet. Personer kan skifte, men arbeidet vil gå videre, sier Navarsete.

- Kristin Halvorsen har vært en viktig drivkraft for regjeringssamarbeidet. Det vil ikke endres ved henens avgang, sier landsbruksminister Lars Peder Brekk til VG Nett.

- Hun har gjort en formidabel innsats. Hun er alltid løsningsorientert. Og får til utrolig mye. Det er en flott dame, som det har vært bra å samarbeide med. Hun har vært leder i snart 15 år og har beholdt gutsen, sier samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa.

- Det er en beslutning som Kristin Halvorsen må ta selv. Hun er en grepa dame, og jeg føler med henne i dag, sier Frp-leder Siv Jensen.

- Hun er en flott politiker som jeg har stor respekt for, sier Vesntre-leder Trine Skei Grande.

- Kommer du til å savne henne som politisk motstander?

- Ja, det gjør jeg nok også.

Halvorsen har gjennom hele valgkampen måttet kommentere dårlige valgmålinger. Men da VG møtte SV i Tromsø under SVs siste stemmejakt i helgen, bedyret Halvorsen at hun ikke kom til å gå av i kveld.

- Nei. Det skjer ikke at jeg trekker meg fra talerstolen, sa Halvorsen til VG.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks