Hovedinnhold

SV-topp ber Ap-velgere stemme SV

- Hvis ikke ryker den rødgrønne regjeringen

INNSPURT: SVs Olav Gunnar Ballo prøver å mobilisere i valgkampinnspurten. Foto: Robert S. Eik
INNSPURT: SVs Olav Gunnar Ballo prøver å mobilisere i valgkampinnspurten. Foto: Robert S. Eik
SV-topp Olav Gunnar Ballo håper Ap-velgere er taktiske og heller stemmer SV.

Denne saken handler om:

Det går mot borgerlig flertall i valget. En ekstra stor måling tatt opp av InFact for VG i går, viser at flertallet er i ferd med å glippe for Jens & co.

FÅ VALGRESULTATENE RETT TIL DIN MOBIL! Send VALG til 2424 og få siste nytt på sms fra kl 21 mandag kveld (maks fem meldinger, kr 3 per stk).

Ap faller kraftig fra målingen VG hadde fredag, men i forhold til 2005-valget er det frafalne SV-velgere som gjør at de borgerlige partiene ligger an til valgseier.

Ennå ikke bestemt deg?Sjekk VG Netts velgerguide her!

- Det er sannsynlig at Ap kommer i regjering i en eller annen form. Da er det ikke spesielt taktisk lurt å stemme Ap, når det uansett ser ut som at Ap kommer i regjering. Da risikerer man å få en mindretallsregjering av Ap, hvis SV blir for små, sier stortingsrepresentant Olav Gunnar Ballo til VG.

SPESIAL:Alt om Stortingsvalget 2009

JEVNT: Slik så partibarometeret ut lørdag kveld. 2366 personer spurt. Foto:
JEVNT: Slik så partibarometeret ut lørdag kveld. 2366 personer spurt. Foto:

Mister mandater

- Så venstresiden i Ap bør stemme på SV?

- Ja, det vil jeg si. Det blir litt som da Inge Lønning i 2005 sa at det kunne være lurt for Høyre-velgere å stemme Venstre for å sikre regjeringssamarbeidet. Nå kan det være lurt for folk som tradisjonelt har stemt Ap å stemme SV, sier Ballo.

VGTV:Derfor bør du stemme SV

Sammenlignet med valget for fire år siden holder i praksis både Ap og Sp på sine velgere og stortingsmandater.

Men til tross for SV-Kristins turboinnspurt klarer ikke partiet å klatre opp mot 2005-nivå, men blir liggende på 6,9 prosent. Partiet er dermed i ferd med å miste 4 av sine 15 mandater - og det rødgrønne flertallet ryker.

FÅ VALGRESULTATENE RETT TIL DIN MOBIL! Send VALG til 2424 og få siste nytt på sms fra kl 21 mandag kveld (maks fem meldinger, kr 3 per stk).

Bakgrunnstalene viser at SV de siste to årene har mistet flest velgere til Ap og Rødt, men det er også fra RV (Rødt) partiet får flest velgere.

LES OGSÅ:Sponheim er morsomst

- Det er SVs oppslutning som avgjør det rødgrønne flertallet, om vi får offensiv miljøpolitikk, lærerløft og satsing på likelønn, sa Kristin Halvorsen til VG da hun i går var på stemmejakt på Sognsvann.

Kraftig reaksjon

Ballo reagerer kraftig på at stortingsrepresentant Karita Bekkemellem i VG i går snakket om fordelene ved en ren Ap-regjering.

- Det er å desavuere samarbeidet med SV og Sp. Det er helt naturlig å tenke at dette handler om hennes personlige opplevelser med at hun ikke fikk fortsette i regjering, og at det er et slags takk for sist, sier Ballo.

Ennå ikke bestemt deg?Sjekk VG Netts velgerguide her!

Han understreker at SV-velgere også stemmer på Jens:

- Når Jens Stoltenberg sier at man må stemme på Ap for å få ham som statsminister, er ikke det riktig. Ved å stemme SV vil man fortsatt få Jens som statsminister, sier Ballo.

Feil analyse

- ALLE HAR BLITT PROFFE: Det mener valgforsker Frank Aarebrot. Foto: Hallgeir Vågenes
- ALLE HAR BLITT PROFFE: Det mener valgforsker Frank Aarebrot. Foto: Hallgeir Vågenes

Valgforsker Frank Aarebrot mener SV ikke helt treffer spikeren på hodet i sin analyse av hvordan de skal sikre rødgrønt flertall:

- Det avgjørende blir avstanden fra Ap til det neste største partiet, for da kan styringstillegget slå inn. Med den størrelsen SV har nå fungerer det gjerne slik at hvis de vinner fylkesmandater, så taper de gjerne utjevningsmandater.

LES OGSÅ:Stoltenberg har leid privatfly for 23,5 millioner

SV har tapt ca. 20 prosent av sine velgere til Ap.

- Hvis gamle SV-ere synes synd på partiet og går tilbake, bidrar det faktisk til at de rødgrønne totalt kan tape. Men hvis de får nye velgere fra Venstre eller vet-ikke-gruppen så tjener de rødgrønne på det, sier Aarebrot.

- Målingen viser at det blir et jevnt valg, og at alle som ønsker Ap i regjering og meg som statsminister må stemme på Ap, skriver Stoltenberg i en sms via sin statssekretær Torbjørn Giæver Eriksen.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks