Hovedinnhold

Natur og Ungdom: - Jens Stoltenberg er arrogant

REGJERINGSKVARTALET (VG Nett) Statsminister Jens Stoltenberg nektet å gå ut av kontoret for å møte Natur og Ungdom i dag. - Arrogant, svarer leder Ingeborg Gjærum.

I dag møttes de rødgrønne partilederne for å forhandle frem en ny regjeringsplattform. Det vil bli tøffe forhandlinger om både politikk og posisjoner.

Et av områdene det er størst uenighet om er klimapolitikken. For mens miljøorganisasjoner og tidligere Olje- og energiminister Åslaug Haga roper om en mer ambisiøs politikk er Stoltenberg fornøyd med regjeringens innsats.

- Vi kommer helt sikkert til å diskutere nye mål, men jeg er veldig opptatt av at Norge har en ambisiøs klimapolitikk når det gjelder både utslippskutt hjemme og ute. Det er viktig at vi gjennomfører de tiltakene vi har sagt at vi skal gjøre, mener Stoltenberg.

Natur og Ungdom ønsket i dag å snakke direkte med Stoltenberg og presentere organisasjonens fem krav. Men regjeringssjefen holdt seg i stedet inne på kontoret.

- Jeg synes det er litt arrogant. Vi vet at miljøsaken er en av de mest kontroversielle sakene i denne regjerningen, og jeg synes jens Stoltenberg godt kunne ha kommet ut og møtt Natur og Ungdom. Vi representerer den generasjonen som vil merke klimaendringene hardest, og jeg synes det er merkelig at statsministeren ikke vil ta seg tid til å møte oss, sier Gjærum til VG Nett.

Er du et miljøsvin? Ta klimatesten du også!

Gummistøvel

Kledd i bunad og med sydvest måtte ungdommene i stedet nøye seg med Liv-Signe Navarsete (Sp) og Kristin Halvorsen (SV). De fikk hver sin gummistøvel av organisasjonen med krav om å rense gasskraftverkene, bygge ut jernbanen, si nei når oljeindustri sårbare havområder, kutte Norges utslipp med 40 prosent, samt verne 4,6 prosent av barskogen.

- Jeg er litt varsom nå med å gjøre disse forhandlingene til en arena hvor vi tar imot veldig mange interessegrupper. Det er viktig å ta imot innspill, og det gjør vi. Men jeg har ikke personlig mulighet til å møte alle som kommer med disse innspillene, forklarte Stoltenberg til pressen etterpå.

Krav

Også Åslaug Haga krever at Jens Stoltenberg tøffer seg opp i klimapolitikken. I dagens VG kaller den tidligere Olje- og energiministeren regjeringens innsats for feig og gammeldags.

- Bremsene i norsk klimapolitikk er et jerntriangel mellom Finansdepartementet, Statsministerens kontor og Olje- og energidepartementet. De ser fossil energi som et pengebingen, og fornybar energisom et utgiftssluk, sier Haga.

Det er Stoltenberg langt fra enig i. Statsministeren mener regjeringen fører en ambisiøs klimapolitikk, og synes derfor det viktigste for klimaet nå er å gjennomføre tiltakene de rødgrønne ble enige om i forrige periode fremfor å sette seg nye mål.

- Vi har utformet en veldig ambisiøs klimapolitikk. Vi skal overoppfylle Kyoto-avtalen, noe som vil gi raskere reduksjoner. En million tonn kuttet i dag har mye større effekt på klimaet enn en million tonn kuttet i 2020, mener Stoltenberg.

Han viser til klimaforliket hvor alle de politiske partiene på Stortinget med unntak av Fremskrittspartiet har forpliktet seg til å redusere utslippene med 30 prosent innen 2020. I tillegg har regjeringen lovet at Norge skal være klimanøytrale innen 2030.

- Vi har sagt at to tredjedeler av dette skal kuttes hjemme. Det er et ambisiøst mål, og det skal vi klare, mener statsministeren.

Posisjoner

SV har i dag fem statsråder, mens Senterpartiet sitter med fire. Men etter valget er de to partiene nå like store, mens Arbeiderpartiet har økt oppslutning.

Det spekuleres i flere aviser om hvilke statsråder som vil bli skiftet ut og ikke minst om SV nå må gi fra seg Kunnskapsdepartementet.

Stoltenberg slår fast at det uansett ikke vil skje noen endringer i regjeringen før etter at statsbudsjettet er lagt fram 13. oktober.

- Statsrådsskiftene kommer når de kommer. Det er rimelig at de statsrådene som har vært med på budsjettarbeidet også får legge fram sine budsjetter, sier Stoltenberg.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks