Hovedinnhold

Rødt krever èn ting av Jens

TIL TINGET? Ifølge de siste meningsmålingene kan Rødt få inn både Torstein Dahle og Erling Folkvord på Stortinget. Foto: Scanpix
TIL TINGET? Ifølge de siste meningsmålingene kan Rødt få inn både Torstein Dahle og Erling Folkvord på Stortinget. Foto: Scanpix
(VG Nett) Ifølge målingene er Rødt er inne på Stortinget med to representanter. Partiet har bare ett krav for å støtte en rødgrønn regjering.

Denne saken handler om:

På VG Netts gjennomsnitt over alle målingene i august er Rødt inne på Stortinget med to representanter: Erling Folkvord fra Oslo og partileder Torstein Dahle fra Hordaland.

Se Stortinget hvis valget var i dag!

På TV2s måling denne uken har Rødt drømmeposisjonen: Partiet var på vippen mellom den rødgrønne og den borgerlige blokken. Likevel er tiden for å stå på barrikadene med de store kampsakene over i Rødt.

Partiet vil bare benytte vippeposisjonen til å stille Jens Stoltenberg & co ett eneste krav.

- Vi har gjort det klart at vi støtter en rødgrønn regjering. Vi har bare ett krav: En regjeringserklæring må inneholde en tilslutning til LO-kongressens krav om at det ikke skal gjøres noen form for kutt i uførepensjonene, slik det planlegges, sier Rødt-leder Torstein Dahle til VG Nett.

Plan på Tinget

Han sier at en vippeposisjon for Rødt ikke betyr at de skal vippe mellom de to regjeringsblokkene. Støtten til de rødgrønne står fast.

- Det blir ikke en vippeposisjon for å kaste regjeringer. Men vi vil utnytte posisjonen til å skape trykk på enkeltsaker, sier Dahle som har en plan over saker som partiet har håp om å få gjennom i Stortinget.

Diskuter:Bør Rødt stille flere krav i bytte mot regjeringsstøtte?

Kampsaker som å stoppe norsk deltakelse i Afghanistan er ikke på listen. Saken er viktig for Rødt, men partiet mener det vil ta tid å få et stortingsflertall for å trekke soldatene ut. På planen har de derimot saker hvor fornuften sier at det er mulig å få flertall i Stortinget.

- Vi ønsker en likelønnspott. Det vil ikke Stoltenberg ha, men samtidig er det en sak hvor det er umulig å stille kabinettspørsmål, sier Dahle.

- Momsfritak for frivillige i idretten er en annen konkret sak. I disse sakene er det fremmet forslag fra opposisjonspolitikerne på Stortinget. Med gode argumenter kan vi få et flertall med oss på vippen, sier han.

Klima

Han håper også å kunne skape et blokk-uavhengig flertall for ulike klima-saker.

- Vi vil ha en klimapolitisk snuoperasjon. Venstre og KrF har i denne stortingsperioden kommet med flere forslag som det er opplagt at SV-representantene er enig i. De har også støtte hos unge Ap-folk. Flere av forslagene sammenfaller med vår politikk, sier Rødt-lederen.

FÅR NY JOBB: SV-leder Kristin Halvorsen. Foto: Scanpix
FÅR NY JOBB: SV-leder Kristin Halvorsen. Foto: Scanpix

Han nevner flere konkrete saker der et slikt flertall kan være mulig.

- Å hindre oljeboring i Lofoten og Vesterålen er en viktig spiss-sak nå. Dessuten vil vi stoppe det grønne lyset for petroliumsaktivitet utenfor Jan Mayen og stoppe Statoils investeringer i oljesand i Canada. Det vil komme et økt trykk fra miljøbevegelsen fremover. Vi stiller forslagene på Stortinget. Jeg har stor tro på at vi skal kunne få en bevegelse i klimapolitikken, sier Dahle.

Samme i 2005

Også ved valget i 2005 hadde partiet, som den gang het RV, god oppslutning på meningsmålingene tidlig i valgkampen. Frem mot valget tapte de terreng, og endte uten en eneste representant på Stortinget.

- Jeg har stor tro på at det vil gå bedre nå. Vi har et spesielt godt utgangspunkt i Oslo, og har hatt en fremgang fra siste stortingsvalg. Det som er vårt problem i innspurten er de som får det for seg at de skal stemme taktisk. Vi får færre stemmer, men det partiet de stemmer på vil ikke nødvendig komme inn, sier Dahle.

Følg VG Nett på Facebook!

Valgforsker Anders Todal Jenssen ved NTNU er ikke like sikker på at Rødt beholder oppslutningen helt frem til valget.

- Det har skjedd før at RV har scoret høyt i meningsmålinger, men ikke har nådd opp på valgdagen, sier han.

Lekkasje fra SV

Likevel tror han at SVs regjeringsdeltakelse kan ha være en medvirkende årsak til Rødts fremgang.

- SV har blottet venstrefløyen sin veldig. En del mener at SV ikke har gjort jobben sin i regjering. Blant annet gjelder dette i fattigdomsspørsmålet som har vært aktuelt i det siste. Det finnes folk som synes SV har vært en for lojal regjeringspartner for Arbeiderpartiet og Senterpartiet. Noen av disse velgerne vil gå til Rødt, sier Todal Jenssen.

Les alle sakene om valget!

Han sier at mye av den samme situasjonen oppsto i 2005 da SV tonet ned politikken sin på grunn av det rødgrønne samarbeidet. Den gangen klarte ikke RV å trekke til seg nok velgere til å komme inn på Stortinget. Todal Jenssen sier også at det fremdeles er veldig mange usikre velgere. Det er en ulempe for Rødt.

- Vi har en situasjon hvor mange velgere er usikre. Disse ramler ikke tilfeldigvis ned på Rødt, sier valgforskeren.

Valgforsker Marcus Buck ved Universitetet i Tromsø er enig.

- Etter hvert som flere bestemmer seg, vil fløypartiene miste oppslutning. Det vil gjelde Fremskrittspartiet også, sier han.

- Rødt kan miste oppslutning uten å miste en eneste velger, sier Buck.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks