Hovedinnhold

Støre i sokkelesten om innvandring: - Tallene vil svinge

UTEN SKO: Jonas Gahr Støre (AP), Abid Raja (Venstre) og Jonas Gahr Støre i sokkelesten og klare til debatt om innvandring i Oslo-moskeen Islamic Cultural Center. Yttest til høyre vises moskeens imam Mehboob-u Rehman. Foto: Mads A. Andersen
UTEN SKO: Jonas Gahr Støre (AP), Abid Raja (Venstre) og Jonas Gahr Støre i sokkelesten og klare til debatt om innvandring i Oslo-moskeen Islamic Cultural Center. Yttest til høyre vises moskeens imam Mehboob-u Rehman. Foto: Mads A. Andersen
GRØNLAND / OSLO (VG Nett)Politikerne debatterte innvandring i den nye stor-moskéen på Grønland i Oslo.

Denne saken handler om:

- Jeg forstår at det at tallene på asylsøkere går opp og ned er en utfordring for mange kommuner og folk. Men disse tallene svinger, det må vi innstille oss på, og møte med en streng og rettferdig asylpolitikk, sa Jonas Gahr Støre i begynnelsen av debatten..

Knappe hundre tilhørere, de fleste menn, fulgte debatten live fra den nybygde moskéen på Grønland i Oslo. Det er første gang i historien at NRK sendte direkte fra en valgdebatt i en moské.

Hva synes du om debatten?Diskuter på VG debatt nå!

- Vi må ikke lage et system som ikke virker så liberalt ute i verden at de som ikke trenger det strømmer inn til landet, sa en offensiv Per Willy Amundsen (Frp) da debatten startet.

- Dette er et system som er ute av kontroll. Når ikke Politiets Utlendingsenhet klarer å returnere, viser det at dette er et system som er i ferd med å bryte sammen.

- Verden er vanskelig, det er vanskelig med kontroll i verden, svarte Jonas Gahr Støre.

- Norge er et av verdens beste land å bo i, da kommer det en strøm, men vi er ikke ute av kontroll. Vi har foretatt innstramninger, svarte utenriksministeren og viste til at tallene på antall asylsøkere fra Irak nå er på vei ned.

VELGERGUIDE:Vanskelig å velge parti? VG Netts velgerguide hjelper deg med valget.Ta testen her

Venstres Abid Raja mener integreringen av nye statsborgere er det egentlige problemet.

- Her har du spaden. Begynn å jobb. Så hvorfor vil ikke Ap legge til rette for det?, spurte Abid Raja.

I motsetning til de fleste valgkamp-debatter er det helt stille mens tv-kameraene ruller. Tilhørerne, mange av dem innvandrere, lytter interessert til politikerne.

Publikum viste reaksjon for første gang i debatten da Amundsen hevdet at det ikke er første gang at andre partier tar etter Frps politikk.

- Det handler også om sånne som meg, mine barn og folk som har bodd i Norge hele livet, presiserer Støre, etter at Raja flere ganger har hevdet at debatten handler om han og folk som ham selv.

Vil ha anonyme søknader

Venstre vil ha anonyme søknader for å få bort diskriminering i arbeidslivet.

- Vi vil ha anonyme søknader slik at det ikke blir diskriminering i arbeidslivet, sier Abid Raja.

Per Willy Amundsen repliserte kjapt:

- Vi må stille krav, sa Frps innvandringspolitiske talsmann.

Støre lot seg til slutt provosere av Rajas gjentatte angrep på AP.

- Raja, hold opp med det, det er useriøst, sa Støre
når Raja gjentatte ganger spør om hvorfor han og Arbeiderpartiet ikke lar innvandrere jobbe når de kommer til Norge

- Lukkede mottak er menneskefiendtlig

Blant temaene som ble debattert var Frps forslag om asylmottak i Afrika og lukkede mottak for asylsøkere der man ikke kjenner søkerens identitet.

- Dette er menneskefiendtlig og i strid med menneskerettighetskonvensjonen, sa Raja om Frp-forslaget.

- Dette som et endelig løsning er en dårlig løsning, sa Støre.

Per Willy Amundsen mener strenge tiltak er nødvendig.

- I dag kan asylsøkere spasere ut av døra. Folk kommer til Norge, søker asyl og misbruker tiden det tar å få behandlet søknaden til å drive med kriminalitet.

Les også:Abid Raja sjokkert over Høyres Frp-flørt

Artikkeen fortsetter.

MOSKE-STUDIO: NRK sendte onsdag for første gang en valgdebatt fra en moske. Foto: Mads A. Andersen
MOSKE-STUDIO: NRK sendte onsdag for første gang en valgdebatt fra en moske. Foto: Mads A. Andersen

Debatt i bønnerom

Det som til vanlig er et bønnerom, er for kvelden gjort om til et TV-studio, hvor NRK drar i gang debatt om innvandring og integrering.

Moskéen Islamic Cultural Center har tidligere kommet i søkelyset på grunn av sin tilknytning til islamistbevegelsen Jamaa-e Islami, blant annet da dronning Sonja var på besøk under åpningen av bygget tidligere i vår.

VG Nett-leser:Hvorfor treffes i en moske, NRK?

Publikum, pressefolk og fotografer har alle måttet ta av seg skoene ved inngangen til moskeen. Også programleder Atle Bjurstrøm har måttet blotte sine mørke sokker til den mørke dressen.

Før programstart så programleder Atle Bjurstrøm seg nødt til å anmode publikum om å ikke bue på noen av politikerne som deltar i debatten.

Trossamfunnet Islamic Cultural Center er Oslos eldste islamske menighet.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks