Hovedinnhold

Sponheim om de rødgrønnes fattigdomsbekjempelse:

- Et moralsk svik

MØTTES IGJEN: Onsdag kveld møttes partilederne igjen. På bildet er Erna Solberg (H), Siv Jensen (Frp) og Lars Sponheim (V) under partilederdebatten i Kristiansand mandag kveld. Foto: SCANPIX
MØTTES IGJEN: Onsdag kveld møttes partilederne igjen. På bildet er Erna Solberg (H), Siv Jensen (Frp) og Lars Sponheim (V) under partilederdebatten i Kristiansand mandag kveld. Foto: SCANPIX
(VG Nett)Slik karakteriserte Lars Sponheim (V) Kristin Halvorsens (SV) utspill om at å bekjempe fattigdom handler om politisk vilje.

Denne saken handler om:

Sju partiledere var på gjestelisten under det direktesendte folkemøtet på TV 2 onsdag kveld.

Fattigdom i Norge var blant temaene som ble diskutert.

- For fire år siden lovet Stoltenberg å avskaffe fattigdommen. Nå er det 12 000 flere fattige enn da de rødgrønne overtok, sa programleder Oddvar Stensstrøm.

I en partilederdebatt for fire år siden rettet SVs Kristin Halvorsen pekefingeren mot Kjell Magne Bondeviks (KrF) innsats for å bekjempe fattigdommen.

- Dette er en skam, Bondevik. Å bekjempe fattigdom handler om politisk vilje.

VG Nett-leser: Var mye enighet om fattigdomsdebatten der og da. Tenk om alle partier kunne samarbeide om det meste. Hadde vært en fin utopi det... Diskutèr debattenher

Onsdag kveld ba Venstre-leder Lars Sponheim Halvorsen om å beklage utspillet.

- Jeg trodde du var voksen nok til å beklage. Det er et moralsk svik å ikke si at du har lært at det ikke er så enkelt å bekjempe fattigdom. Vi må kunne innrømme alle sammen at dette er en jobb vi har løst for dårlig, om vi er i regjering eller ikke, sa Sponheim.

Noen beklagelse fikk han derimot ikke fra SV-lederen.

- Jeg står på min kritikk mot Bondevik. De siste tallene vi har er fra 2007. Etter det har vi gjort et skikkelig løft blant minstepensjonistene, så disse tallene er ikke dommen over det vi har gjort. Vi er ikke i mål, og vi må jobbe. Det er umulig å bekjempe fattigdom, men vi må ha en nullvisjon, sa Halvorsen.

Artikkelen fortsetter under bildet

- MORALSK SVIK: Lars Sponheim (V) hamret løs på Kristin Halvorsen (SV) under partilederdebatten i Oslo onsdag. Bildet er fra partilederdebatten i Kristiansand mandag Foto: SCANPIX
- MORALSK SVIK: Lars Sponheim (V) hamret løs på Kristin Halvorsen (SV) under partilederdebatten i Oslo onsdag. Bildet er fra partilederdebatten i Kristiansand mandag Foto: SCANPIX

Dagfinn Høybråten (KrF) kritiserte også Kristin Halvorsen.

- Fire år etterpå er ikke situasjonen bedre. Det er et svik at man ga inntrykk av at dette var lett og at det handlet om bare politisk vilje. Det som ble sagt for fire år siden, kan sies tilbake til Kristin i dag, sa han.

Siv Jensen mente at fattigdom blant barn er det groveste løftebruddet i denne regjeringen.

- Hun ville fjerne fattigdommen med et pennestrøk, men utviklingen går feil vei, sa Jensen.

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) understreket at Kristin Halvorsen har vært en pådriver i regjeringen for å bekjempe nettopp dette.

- Gratis lærebøker og billigere barnehager er viktige bidrag, sa statsministeren.

Erna Solberg (H) og Liv Signe Navarsete (Sp) var også til stede på debatten. I tillegg til fattigdom, diskuterte partilederne skattelette og asylpolitikk.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks