Hovedinnhold

Slik ble plattformen større

SV torpederte Stoltenbergs Soria Moria-plan

SÅ STOR: Kristin Halvorsen og SV kjempet hardt for en omfattende og detaljert regjeringsplattform. Statsminister Jens Stoltenberg innrømmer at dokumentet burde vært kortere. Foto: Lise Åserud/Scanpix
SÅ STOR: Kristin Halvorsen og SV kjempet hardt for en omfattende og detaljert regjeringsplattform. Statsminister Jens Stoltenberg innrømmer at dokumentet burde vært kortere. Foto: Lise Åserud/Scanpix
SORIA MORIA (VG Nett) Ap ønsket i utgangspunktet en kort og mindre detaljert regjeringsplattform enn erklæringen fra 2005, men SV presset fram et dokument på 81 sider og nærmere 500 kulepunkter.

Det får VG Nett bekreftet fra en kilde med detaljert kunnskap om forhandlingene om den nye regjeringsplattformen. Størrelsen på plattformen som de tre rødgrønne partilederne presenterte onsdag ettermiddag ble feiret som en seier i SV-leiren.

- Dette har vi ekstremt stor interesse av. Dersom Ap hadde fått gjennomslag for sin plan kunne de brukt sin tyngde til å presse gjennom sitt syn i regjeringen. Nå har vi i stedet sikret oss gode formuleringer på SVs kjerneområder, sier en SV-kilde

PLATTFORMEN:Les hele dokumentet her

Også Sp-leder Liv Signe Navarsete bekrefter overfor VG Nett at dokumentet ble langt mer omfattende enn det som i utgangspunktet var planen.

PROTOKOLL:Si din mening om regjeringsplattformen

Varsler omkamper

Kilder rundt SVs forhandlingsdelegasjon avslører nå hvordan partiet fikk presset gjennom stadig flere punkter i plattformen. Arbeidet med regjeringsplattformen foregikk ved at hvert parti fikk ansvar for å skrive utkast til kapitler på sine områder i regjeringen. Den klare ordren var at disse utkastene ikke skulle være på mer enn en side. Denne ordren trosset SV-forhandlerne.

- Når vi først fikk gjennomslag for denne formen på noen områder, så ble det vanskeligere for Ap å kutte punkter på andre felt. Dermed endte vi til slutt med den detaljert planen vi ønsket oss, sier en kilde.

Plattformen som ble presentert på Soria Moria hotell i ettermiddag viser likevel en lang rekke nederlag for SV. Spesielt den kraftige innstrammingen i asylpolitikken har vært tung å svelge for SV-leder Kristin Halvorsen. Nå ruster SVerne seg til interne omkamper i regjeringen.

- Selv om styrkeforholdet mellom partiene er noe forskjøvet, så er det fortsatt slik at det ikke er noen flertallsregjering uten SV, blir det påpekt.

HALVORSEN:- Ikke umulig å forsvare den nye asyl-politikken

Avviser nederlag

Statsminister Jens Stoltenberg innrømmet under presentasjonen av den nye plattformen at han gjerne skulle lagt fram et kortere dokument.

- Dersom vi hadde hatt bedre tid, hadde kanskje dokumentet blitt kortere, sa han.

Overfor VG Nett avviser likevel statsministeren at den omfattende plattformen er et nederlag for Ap.

- Dokumentet kunne sikkert vært redigert annerledes, men det viktigste er det politiske innholdet. Jeg mener vi har funnet en god balanse mellom konkrete løfter og målsettinger som ikke er tallfestet, sier Stoltenberg til VG Nett.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks