Hovedinnhold

- Oljekampen er ikke tapt

OLJEMOTSTANDERE: Leder i Natur og Ungdom, Ingeborg Gjærum sammen med SV-leder Kristin Halvorsen og Senterpartiet-leder Liv Signe Navarsete. Foto: Scanpix
OLJEMOTSTANDERE: Leder i Natur og Ungdom, Ingeborg Gjærum sammen med SV-leder Kristin Halvorsen og Senterpartiet-leder Liv Signe Navarsete. Foto: Scanpix
(VG Nett) Selv om SVs ønske om oljevern av Lofoten og Vesterålen ikke har nådd frem i den nye regjeringsplattformen, mener miljøorganisasjoner at kampen ikke er tapt.

Denne saken handler om:

I valgkampen gikk SV-leder Kristin Halvorsen kraftig ut og sa at kampen mot oljeboring måtte vinnes. Samtidig var Arbeiderpartiet klare på at man måtte vente og se til forvaltningsplanen for områdene kom på bordet.

Les også:Plattformen klar i natt

I dag legger de to partiene frem en ny regjeringsplattform hvor det kommer frem at de venter og ser.

Les også:Dette kranglet de om til midtnatt

- Man har utsatt denne saken, men kampen mot oljeboring er ikke tapt, sier leder i Natur og Ungdom, Ingeborg Gjærum til VG Nett.

Hun viser seg å være tålmodig i forhold til spørsmålet om boring i Lofoten og Vesterålen.

- Jens maser så mye om den kunnskapen han må ha. Så, greit, la han få den kunnskapen sin da! Hvis han trenger ett år til for å bli overbevist, så er det helt greit for meg, sier Gjærum og legger til:

- Jeg blåser i om SV vinner denne kampen nå eller til neste år. Men den skal fortsatt vinnes.

Les også:- SV får ikke medhold i skolekrav

- Ingen langsiktig seier nå

Hun trekker frem at Havforskningsinstituttet, fiskere og miljøbevegelsen setter foten ned uten å trenge mer kunnskap om

SINT: Bellona-leder Frederic Hauge. Foto: Scanpix
SINT: Bellona-leder Frederic Hauge. Foto: Scanpix

områdene oljenæringen ønsker å bore i - og ikke trenger å vente på forvaltningsplanen som kommer neste år.

- Hvis det er det som til for at Arbeiderpartiet ikke skal gå inn for oljeboring, så får de gjerne skrive den forvaltningsplanen for min del, sier Gjærum.

Les også:Langt flere asylsøkere låses inne

Leder i Bellona, Frederic Hauge er heller ikke bekymret for at plattformen regjeringen legger frem i dag i praksis åpner for oljeboring.

VG Nett er tilstede når regjeringen legger frem den nye plattformen kl.15. Hva vil du at vi skal spørre partilederne om?Send oss dine innspill her!

- Det å kreve nei til oljeboring i denne fireårsperioden gir oss ingen langsiktig seier. Kampen om oljeboring blir ikke tatt i en regjeringserklæring, den må tas faglig og derfor er det riktig å vente på at vi har et faglig grunnlag, sier han til VG Nett.

- Har det som skal til

Forvaltningsplanen for Lofoten og Vesterålen er ventet å være klar i løpet av neste høst.

- Hvis SV hadde satt ned foten nå, hadde det vært en symbolkamp og ikke en reell kamp. Det at SV har miljøvernministeren gjør at de har anledning til å jobbe ordentlig med forvaltningsplanen når den kommer, sier Hauge.

Bellona-lederen er opptatt av at kampen mot oljeboring i Lofoten blir en god faglig prosess og ikke bare en symbolkamp blant naturvernere.

- De viktige fagorganisasjonene har vært kritiske til oljeboring i disse områdene, og jeg kan ikke se at det har kommet frem noe som gjør at de vil snu. Jeg føler vi har de faglige argumentene som skal til for å verne områdene i Lofoten og Vesterålen, sier Frederic Hauge.

- Vil gjøre det vanskelig

Også Folkeaksjonen oljefritt Lofoten og Vesterålen ser positivt på plattformen regjeringen legger frem klokken 15 onsdag.

- For oss er det saken som er viktig og ikke tidsaspektet. Og siden SV og Senterpartiet utgjør et grunnlag for denne regjeringen, så føler vi oss trygge, sier leder Gaute Wahl.

- Det som er bra med at det utsettes til 2010 er at de faglige rådene som skal gis i forvaltningsplanen vil gjøre det enda vanskeligere for Arbeiderpartiet å gå inn for oljeboring, sier han.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks