Hovedinnhold

SV ruster seg til omkamper

KAMPKLAR: SV-leder Kristin Halvorsen var tilsynetaltende svært fornøyd da hun ankom landsstyremøtet i formiddag. Samtidig forbereder SVerne seg på omkamper. Foto: Erlend Skevik Foto:
KAMPKLAR: SV-leder Kristin Halvorsen var tilsynetaltende svært fornøyd da hun ankom landsstyremøtet i formiddag. Samtidig forbereder SVerne seg på omkamper. Foto: Erlend Skevik Foto:
(VG Nett) Det er duket for omkamper i regjeringen om både den norske innsatsen i Afghanistan og asylpolitikken i løpet av de neste fire årene.

Klokken 15 i ettermiddag presenterer de tre rødgrønne partiene den nye regjeringsplattformen, etter at forhandlingene ble sluttført i natt. Etter det VG Nett forstår innebærer dokumentet en kraftig innstramming i asylpolitikken. Samtidig er det klart at de norske styrkene blir værende i Afghanistan.

LES OGSÅ:Dette kranglet de om til midnatt

Begge disse punktene har trolig vært harde å svelge for SV. Likevel er det lite som tyder på et opprør mot Kristin Halvorsen og resten av forhandlingsdelegasjonen når SVs landsstyre samles i formiddag.

VGTV:Følg presentasjonen av regjeringsplattformen direkte på VGTV fra klokken 15.00

Det var en tilsynelatende svært fornøyd SV-leder som ankom landstyremøtet rett før klokken 11.00 i formiddag. Der møtte hun spente og forventningsfulle partifeller, som så fram til å lese det fortsatt topphemmelige dokumentet. Så redde er partiene for lekkasjer at landsstyremedlemmene ble beordret til å gi fra seg mobiltelefonene sine før de fikk slippe inn i møterommet.

- Avhengig av SV

Etter stortingsvalget for fire år siden la de tre rødgrønne partiene fram en svært omfattende erklæring. VG Nett får bekreftet på sentralt hold at dokumentet som presenteres i ettermiddag er langt mindre detaljert.

LES OGSÅ:- SV får ikke medhold i skolekrav

Sentrale SV-kilder mener dette åpner for en rekke interne omkamper i regjeringen de neste fire årene. Det gjelder blant annet forholdet til Afghanistan, som er en viktig kampsak for SV. Flere av dem VG Nett har vært i kontakt med påpeker at den militære og humanitære utviklingen i Afghanistan vil være viktigere enn formuleringene i regjeringsplattformen.

Regjeringsplattformen legges frem klokken 15. Hva vil du at VG Nett skal spørre partilederne om?Send oss dine spørsmål her!

- Det er ikke bare SV i verden som nå mener at strategien for å stabilisere Afghanistan er feilslått. Tiden jobber for SVs syn, sier en SV-kilde.

Også i asylspørsmålet har SVs linje vært svært forskjellig fra Aps. Også her ser det ut til at SV må forberede seg på å svelge kameler.

- Likevel er det viktig at vi er med. Å ta dissenser i disse spørsmålene blir å melde seg ut. Vi må være der hver gang og ta kampen, sier en kilde, som påpeker at SV ikke bare kan «fikse» ting i regjering

LES OGSÅ:Langt flere asylsøkere låses inne

SVerene frykter ikke at Arbeiderpartiet vil bruke en lite konkret regjeringsplattform til å trumfe gjennom sitt syn når sakene skal behandles i regjeringen.

- Selv om styrkeforholdet mellom partiene er noe forskjøvet, så er det fortsatt slik at det ikke er noen flertallsregjering uten SV, blir det påpekt.

Kilder VG Nett har vært i kontakt med mener et vagt dokument er en fordel også for SV:

- Det gir en mer komfortabel arbeidssituasjon. Alle har interesse av å ta omkamper etter hvert, mener en SV-kilde, som påpeker at SV kan vende seg til andre partier enn regjeringspartnerne for støtte i for eksempel miljøsaker.

Etter det VG Nett forstår, er mange i partiet fornøyde med at spørsmålet om oljeboring i Lofoten og Vesterålen er lagt på is. Saken er svært viktig for SV, og personer VG Nett har vært i kontakt med mener det vil være unaturlig for SV å bli sittende i regjering dersom partiet taper denne saken til Ap. Samtidig påpekes det at SV utenfor regjering vil ha enda mindre påvirkningskraft.

Frykter ikke opprør

VG Nett har i formiddag vært i kontakt med flere medlemmer av både landstyret og referansegruppen til SVs forhandlingsdelegasjon. Denne gruppen har vært holdt løpende orientert om forhandlingene som har pågått på Statsministerens kontor de siste ti dagene.

En kilde med inngående kjennskap til prosessen sier at det har vært tøffe forhandlinger, men understreker at partiet står samlet bak resultatet.

- Det er mange temaer som har vært vanskelige, men Kristin har full støtte i referansegruppen, sier kilden.

Heller ikke noen andre av dem VG Nett har snakket med, tror noe annet enn at landsstyret vil slutte seg til den plattformen som nå er ferdigforhandlet.

- Det blir helt sikkert debatt om flere av punktene, men jeg kan ikke se at det kan oppstå noen form for dramatikk på møtet i dag, sier en landsstyrerepresentant.

Flere av representantene understreker at Kristin Halvorsen kjenner partiets smertegrense så godt at det er «utenkelig» at hun vil få landsstyret mot seg når hun anbefaler den fremforhandlede regjeringsplattformen.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks