Hovedinnhold

- De rødgrønne svikter sliterne

** Flere jobber ufrivillig deltid med Jens ** Snakker fortsatt om «varme hender»

«VARME HENDER»: Jens Stoltenberg gjentok i går løftet om full sykehjemsdekning innen 2015. Her er han på besøk på Lørenskog sykehjem i august. Foto: Robert Eik
«VARME HENDER»: Jens Stoltenberg gjentok i går løftet om full sykehjemsdekning innen 2015. Her er han på besøk på Lørenskog sykehjem i august. Foto: Robert Eik
Ap-leder Jens Stoltenberg lovet kamp mot ufrivillig deltid. Men de rødgrønne har sviktet ryggraden i helsevesenet, mener kritikerne.

Ap og SV hevder de er arbeidsfolkets partier. Men for sliterne i norsk helsevesen har fire år med flertallsregjering blitt en eneste lang skuffelse:

SAMLESIDE:Alt om valget på VG Nett!

- De har brutt løftet. De har ikke gjort noe som vi har sett for å stoppe ufrivillig deltid. De har heller ingen unnskyldning, etter å ha sittet fire år med flertall, sier Sykepleierforbundets leder Lisbeth Normann til VG.

Årelang kamp

I går gjentok statsminister Jens Stoltenberg løftet om de «varme hendene», regjeringen skal sørge for full sykehjemsdekning innen 2015. Det vil kreve minst 12000 nye plasser, og like mange nye årsverk. Det blir ikke enkelt:

VIL HA LOVFESTET HELTID: LO-leder Roar Flåthen. Foto: Scanpix
VIL HA LOVFESTET HELTID: LO-leder Roar Flåthen. Foto: Scanpix

- Hvis vi skal møte eldrebølgen som kommer, bør vi ta tak i den ufrivillige deltiden i omsorgsyrker og på sykehus. Det er en stor restarbeidsstyrke som ikke er utnyttet, sier LO-leder Roar Flåthen til VG.

Les også:Venter på sykehjemsplass i Oslo

LO har i flere år kjempet for å gi ansatte lovfestet rett til heltid. Men så langt har ikke Ap og de rødgrønne innfridd.

- Her har det gått for sakte. Med nytt flertall er det ingen unnskyldning for ikke å lovfeste dette, slår Flåthen nå fast.

Tall fra Sykepleierforbundet viser at andelen som jobber deltid blant deres medlemmer har økt fra 39 prosent i 2005 til 42 prosent i år.

Fire av ti skulle gjerne jobbet mer.

- Svikter

Denne andelen har ikke gått ned, til tross for at Ap og Stoltenberg både i valgkampen i 2005 og foran kommunevalget i 2007 lovte kamp mot ufrivillig deltid.

MENINGSMÅLINGER:Slik ville Stortinget ha sett ut dersom det var valg i dag!

Nå mener forsker og forfatter Runar Bakken at Ap har sviktet sine egne kjernevelgere; kvinnene som jobber i helse- og omsorgssektoren.

- Ja, det er absolutt et svik. Det er et paradoks at de har sviktet sine egne, som de skal tale på vegne av, sier Bakken.

Les også:Nesten alle ansatte på sykehjem innrømmer dårlig pleie

Han er lektor ved Høgskolen i Telemark, og ga sist måned ut boken «Englevakt», der han peker på hva som skal til for å få bukt med både ufrivillig deltid og problemer med å rekruttere ansatte til omsorgsyrker.

- Det viktigste er å øke grunnbemanningen, og da trenger kommunene mer ressurser. Det hjelper ikke med garantier hvis de ikke blir fulgt opp. Regjeringen har også sviktet ved ikke å overstyre kommunene, sier Bakken.

Les også:Frp lover sykehjem til alle i Spania

Statsminister Jens Stoltenberg vil ikke forholde seg til deltidstallene før han har undersøkt dem selv:

- Vi har bedt kommunene redusere antallet små stillingshjemler. Til tross for et stramt arbeidsmarked har vi fått 14000 nye stillinger i helse- og omsorgssektoren, sier Stoltenberg.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks