Hovedinnhold

Soria Moria II: Langt flere asylsøkere låses inne

* SV skal ha tapt asylslaget i regjeringen
* Regjeringsplattformen presenteres i dag

FIRE NYE ÅR: I dag legger regjeringspartiene frem den nye regjeringsplattformen, også kalt Soria Moria II. Foto: SCANPIX
FIRE NYE ÅR: I dag legger regjeringspartiene frem den nye regjeringsplattformen, også kalt Soria Moria II. Foto: SCANPIX
I påvente av uttransport vil langt flere asylsøkere bli internert. Det skal regjeringspartiene nå være enige om.

Dermed virker det som om Ap har fått gjennomslag for en kraftig innstramning i asylpolitikken, i forhandlingene om ny plattform for Stoltenberg-regjeringen.

Flatet ut

Ferske og uoffisielle tall fra UDI skal, ifølge VGs opplysninger, vise at asyltilstrømningen har flatet ut og avtatt noe etter sommeren.

Les ogå:Vil internere asylsøkere

Drøyt 1500 nye søkere meldte seg for utlendingsmyndighetene i september, noe som er om lag 200 færre enn i august.

For første gang i år skal asyltilstrømningen være lavere enn tilsvarende måned i fjor, noe som leses som et trendbrudd man håper skal holde seg.

Les også:Rieber-Mohn støtter kontroversielt asyl-utspill

Også «problemgruppen» mindreårige asylsøkere fra Afghanistan skal vise en nedgang i september, noe som tas som et tegn på at innstramningene fra i fjor begynner å virke.

Narkosalg straffes

NRK meldte like etter midnatt at de rødgrønne partiene har sluttført regjeringsforhandlingene og at Jens Stoltenberg (Ap), Kristin Halvorsen (SV) og Liv Signe Navarsete (Sp) presenterer Soria Moria II på en pressekonferanse senere i dag.

Begrepet «internering» av asylsøkere vil ikke bli brukt i erklæringen, men ifølge flere kilder som VG snakket med i går kveld, er det snakk om nye og sterkt utvidede lovhjemler for det regjeringen vil kalle «frihetsberøvelse».

Les også:Vil betale Frp-medlemskap for Ap-topper

Politiet vil blant annet få klarere hjemmel til å internere de som har finansiert sitt opphold i Norge ved narkosalg, i påvente av uttransport. Men også andre som nekter å bidra til klarlegging av egen identitet, vil kunne holdes bak låste porter.

Kjappere saksgang

VG har også fått bekreftet at regjeringen vil gå løs på flaskehalser og treg saksbehandling i UDI, som har enorme ubehandlede bunker med asylsøknader etter bølgen av søkere hittil i år.

Les også:Presenterer regjeringsplattformen i dag

Også tregheten i politiets arbeid med uttransport vil flertallsregjeringen forsøke å gjøre noe med, ifølge kilder i regjeringssystemet.

Regjeringspartiene skal ha drøftet mulige regelendringer i Utlendingsnemnda UNE for å sikre mer forutsigbar saksbehandling, men VG er ikke kjent med utfallet av disse drøftelsene.

Miljøseier for SV

SV skal ha fått gjennomslag for store klimagasskutt på gasshåndteringsanlegget på Kårstø, i den nye regjeringsplattformen.

Ifølge VGs opplysninger vil regjeringen gå inn for elektrifisering av anlegget, som i dag forsynes med strøm fra flere mindre gasskraftverk. Disse slipper ut like mye CO{$1330} som hele Oslo.

Les også:- SV får ikke medhold i skolekrav

Samtidig vil Regjeringen utrede muligheten for at strømmen kan komme fra det nye gasskraftverket på Kårstø, som i dag knapt er i drift. Dette vil bli sett i sammenheng med fremtidig CO{$1330}-håndtering også ved dette gasskraftverket.

Ifølge VGs opplysninger er regjeringspartnerne også enige om flere nye stimuleringstiltak for å få en mer miljøvennlig bilpark.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks