Hovedinnhold

Erna er applaus-dronningen

(VG Nett) Erna Solberg er applaus-vinneren blant norske partiledere. Ingen klapper så mye og så lenge som Høyre-delegatene.

Denne saken handler om:

Dette gjorde vi:

VG har gjennomgått landsmøtetalene alle partilederne har holdt våren 2009. Vi har registrert når partilederne har fått applaus. På Senterpartiets hjemmeside har ikke linken til Signe Navarsetes tale virket, og partiet har ikke lykkes i å gjøre videoen tilgjengelig.

Mens valgkampen er på sitt heteste, har VG Nett tatt et skritt tilbake og sett på hva partilederne egentlig er opptatt av.

Det vil si: Hva de var opptatt av da de holdt landsmøtetalene i vår. Da hadde de mellom 47 og 69 minutter til disposisjon for å snakke om akkurat det de ville, uten noen form for innblanding fra brysomme opponenter eller pressefolk.

Skuespilleren og fotballspilleren:- Applausen betyr enormt mye

Erna var den partilederen som tilsynelatende skapte størst begeistring blant landsmøtedeltakerne. Da hun holdt sin store tale, fikk hun applaus 58 ganger i løpet av den 60 minutter lange talen. Hun rakk i gjennomsnitt bare å fremføre 85 ord mellom hver gang hun ble avbrutt av begeistret klapping.

- Det er en menneskelig reaksjon at når man vil støtte en leder, så applauderer man. For å signalisere overfor lederen og omverdenen at denne personen har vår støtte, sier Jens Elmelund Kjeldsen, som er professor i retorikk.

- Gir energi

Minst applaus fikk Venstre-leder Lars Sponheim. Han snakket i 65 minutter og fikk applaus kun 27 ganger, og han måtte i snitt si 390 ord mellom hver klappsalve.

- Applausen betyr utrolig mye. Den gir energi til den som taler, som igjen kan gi energien tilbake til publikum. Et eksempel er Siv Jensens avslutningstale på Frp-landsmøtet. Delegatene klappet vilt, og Jensen så ut som om hun ble rørt, sier Kjeldsen.

- Det er gjort undersøkelser på applaus. En normal applaus varer 6-8 sekunder. Blir den kortere kan den være lunken, blir den lengre er det stormende jubel, sier han.

Enighet

Det er alle mulige slags formuleringer og poenger som kan begeistre en landsmøtesal. Den andre gangen Erna blir avbrutt av applaus, er det etter disse ordene: «Ja, vårt Norge det er et land med muligheter for alle!».

Se hva partilederne snakket om i fjorårets taler.

Meningsmessig er ikke Sponheim så langt unna når han mottar sin tredje applaus med disse ordene: «Nok et eksempel på rødgrønn ensretting. Men Venstre vil ha mangfold».

Artikkelen fortsetter under bildet.

VEISAMARBEID: Erna Solberg og Høyre mener at utstrakt bruk av offentlig privat samarbeid (OPS) kan gi 290 færre alvorlig trafikkskadde og døde. Foto: Scanpix
VEISAMARBEID: Erna Solberg og Høyre mener at utstrakt bruk av offentlig privat samarbeid (OPS) kan gi 290 færre alvorlig trafikkskadde og døde. Foto: Scanpix


- Erna Solberg er en av de som snakker mye om motstanderne - de rødgrønne. Når du gjør det, så klapper folk. Applaus er et uttrykk for enighet og fellesskap. Jo oftere taleren kritiserer motstanderen, jo mer applaus, sier Kjeldsen.

- Klapping kan også være et uttrykk for enighet. Hvis Erna Solberg sier at hun ønsker et sterkt EU, så klapper alle for å understreke at det er de enige i, sier han.

SV har alltid vært opptatt av skole og utdanning, og den applausen Kristin Halvorsen mottok etter 50 minutter og 13 sekunder kunne sikkert gitt applaus hos andre partier også.

Dette var formuleringen: «Og så har jeg tenkt: Lærere må være helter på jord.» Det var den 32. applausen av de 45 hun fikk.

Gir signal

Sjefen hennes, Jens Stoltenberg, røpet store ambisjoner allerede etter nøyaktig ett og et halvt minutt: «En mer rettferdig verden skal vi skape sammen gjennom dette landsmøtet.» Og Arbeiderpartiets landsmøte applauderte.

- Når vet vi når vi skal applaudere? Det er over 100 mennesker som skal gjøre noe på samme tid. Jens Stoltenberg er flink til å komme med lister på tre punkter. Når han er ferdig med det tredje punktet er det et signal til publikum om å klappe, sier Kjeldsen.

Hvilket parti kjemper for deg?Ta VG Netts velgerguide her!

Jens fikk likevel ikke mer enn 27 applauser, like lite som Lars Sponheim, men han snakket vesentlig kortere enn Venstre-lederen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

TJENER MEST: Arbeiderpartiets kandidater tjener mest, viser tall fra Statistisk sentralbyrå. Foto: Scanpix
TJENER MEST: Arbeiderpartiets kandidater tjener mest, viser tall fra Statistisk sentralbyrå. Foto: Scanpix

Selv om de er meningsmotstandere, ser det ut til at Stoltenberg og KrF-leder Dagfinn Høybråten har de samme ambisjonene på vegne av verdenssamfunnet:

Da Høybråten etter 42 minutter sa «Ingen drøm er sterkere i KrF enn drømmen om en mer rettferdig verden», fikk han en velfortjent applaus, den 29. for dagen. Men hverken Jens eller Dagfinn gikk nærmere inn på hva de mener med rettferdighet.

Pliktapplaus

- Når man merker at applausen blir skapt utfra det du sier, så er det bra. Det blir ikke den samme energien av kort pliktapplaus, sier Kjeldsen.

Siv Jensen ser ut til å ha mer nasjonale mål. Hun får sin andre applaus etter ett minutt og 31 sekunder med dette utsagnet: «Vi har ambisjoner om å fornye Norge» Siv er nesten i klasse med Erna når det gjelder applaus-tettheten. Hun ble avbrutt for hvert 94.ord.

Video fra Sp-leder Liv Signes Navarsetes tale har ikke vært teknisk tilgjengelig, og derfor har vi ikke kunnet registrere den applausen hun mottok.

Slik ville Stortinget ha sett ut hvis det var valg i dag!

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks