Hovedinnhold

- Man setter ikke en pyroman inn i brannvernstyret

Trond Giske vil ikke ha Frp-folk i kulturtoppen

MOTPOLER: Kulturminister Trond Giske (t.v.) møtte Frps Ulf Erik Knudsen til debatt om kulturpolitikk på Litteraturhuset i Oslo 12. mai. Foto: Aftenposten
MOTPOLER: Kulturminister Trond Giske (t.v.) møtte Frps Ulf Erik Knudsen til debatt om kulturpolitikk på Litteraturhuset i Oslo 12. mai. Foto: Aftenposten
Kulturministeren innrømmer at han dropper folk med Frp-bakgrunn når han velger hvem som skal få viktige styreverv i Kultur-Norge.

- Det er vanskelig å oppnevne noen som er fundamentalt uenig i organisasjonenes formål, for eksempel å ha noen i NRK-styret som vil selge og stykke opp NRK, slik Frp vil. Eller noen i Kulturrådet som vil legge ned hele rådet. Det ville være veldig merkelig, sier kulturminister Trond Giske til VG.

- Så du sier at kulturtoppene bør ha samme politiske ståsted som deg?

- Nei, de kan godt ha ulike politiske ståsteder, men de må stå inne for ideen om virksomheten man sitter i styret for. Man setter ikke en pyroman inn i brannvernstyret, sier Giske og utdyper:

- Derfor kan man ikke ha folk i Norsk Tipping som er for fullt frislipp av konkurrenter som vil undergrave hele ideen om Norsk Tipping.

Vil slå tilbake

Frps Ulf Erik Knudsen kalte i gårsdagens VG flere sentrale kulturtopper for Giskes «rævdiltere» og sammenlignet kulturministeren med Nord-Koreas diktator Kim Il Sung.

Les også:Giske slår tilbake mot Siv Jensen

Nå tar kulturministeren pause fra ferien i Portugal for å slå kraftig tilbake:

- Språkbruken viser at Frp er på randen av desperasjon. Frps politikk er nå redusert til en bylt av skjellsord og personangrep. Det vitner mest om at de har gitt opp troen på at de skal styre Norge, sier Giske.

Knudsen kritiserer Giske for å ensrette kulturlivet ved å utpeke de tidligere Ap-statsrådene og statssekretærene Hallvard Bakke, Roger Ingebrigsten, Lene Løken og Ellen Horn til viktige toppverv i kulturlivet.

Giske mener Frp-Knudsen gjør et spesielt utvalg.

- Han kunne blant andre nevnt Marvin Wiseth (H) som er styreleder i Opplysingsvesenets Fond (OVF), styreleder ved Trøndelag Teater, Terje Roll Danielsen (H), Anne Enger (Sp), som er styreleder ved Nationaltheatret, André Støylen (H), styremedlem ved Nasjonalmuseet og Valgerd Svarstad Haugland (KrF), som er nestleder i NRK-styret sier Giske.

Les også:Frp vil kutte ut støtte til kulturelt mangfold

Fnyser av Giske

Men Ulf Erik Knudsen fnyser av Giskes eksempler.

- Wiseth er leder i et fond som er en kirkesak, nestlederen i NRK er en posisjon uten makt, Anne Enger er fra et parti som sitter i sosialistisk regjering, og hvem er Roll Danielsen?, sier Knudsen.

- Hva med styremedlem André Støylen i Nasjonalmuseet?

- Det hjelper ikke å ha noen styremedlemmer fra Venstre eller Høyre når alle styrelederne er fra Arbeiderpartiet, sier Knudsen, som avviser at han er desperat:

- Ut fra meningsmålingene er det ingenting som tyder på at vi er på et desperasjonsnivå, sier Knudsen.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks