Hovedinnhold

Satte 179 kors utenfor Stortinget

STORTINGET: 179 kors utenfor Stortinget som et symbol på overdoseoffrene i Norge i fjor. Foto: Scanpix
STORTINGET: 179 kors utenfor Stortinget som et symbol på overdoseoffrene i Norge i fjor. Foto: Scanpix
EIDSVOLLS PLASS (VG Nett) Venstres Ola Elvestuen vil ha gratis heroin for å løse det store overdoseproblemet. I dag aksjonerte de utenfor Stortinget.

Denne saken handler om:

Torsdag morgen aksjonerte Unge Venstre og Venstre på Eidsvolls plass utenfor Storinget. 179 hvite kors var satt opp på plenen utenfor, og korsene var et minne om et symbol på alle overdoseofrene i Norge i fjor.

- I tillegg til disse 179, så er det store mørketall. Derfor er nok tallet enda høyere, sier Anders Bergsaker i Oslo Unge Venstre.

Venstres aksjon kommer kun et døgn etter at fem personer tok overdose i Hønefoss. To av dem døde.

- Nok er nok

Venstres Ola ELvestuen mener gårsdagens fem overdoser i Hønefoss er et godt eksempel på at ruspolitikken i Norge ikke fungerer.

- De siste 20 årenes har ruspolitikken vært en skandale i Norge, sier Elvestuen, mens han ser ut over de hvite korsene på Eidsvolls plass.

- Husk at hvert av disse korsene representerer et menneskeliv. Bak hvert av disse korsene ligger det en trist, trist skjebne, sier Elvestuen.

USIKKER PÅ HVA DU SKAL STEMME?Ta VG Netts valgtest her!

Han mener ruspolitikken i Norge må endres radikalt. Et av forslagene til Elvestuen er å dele ut gratis heroin til de tyngste misbrukerne.

- Som de gjør med hell flere steder i Tyskland. Når vanlig behandling ikke virker, må det være mulighet for å gå over til heroinassistert behandling for de tyngste misbrukerne, sier Elvestuen.

Følg politikerne påTwitteringet!

- Dette må selvfølgelig skje i kontrollerte former, og det er ikke snakk om noen fri utdeling som noen tror. Det handler om å gi hjelp til en liten gruppe som vireklig trenger det. For alle de andre bør det være mulig å gi Subutex på et mye tidligere tidspunkt, sier Elvestuen.

VGD:Er det riktig med gratis heroin til tunge misbrukere?

Også Bjarne Håkon Hanssen har tidligere lansert gratis heroin som et alternativ. Det gjorde han i sin VG-blogg.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

AKSJON: Anders Bergsaker (leder i Oslo Unge Venstre), Ola Elvestuen ( leder Oslo Venstre) og Anne Solsvik ( leder Unge Venstre),sett fra venstre, foran Stortinget torsdag formiddag. Foto: Scanpix
AKSJON: Anders Bergsaker (leder i Oslo Unge Venstre), Ola Elvestuen ( leder Oslo Venstre) og Anne Solsvik ( leder Unge Venstre),sett fra venstre, foran Stortinget torsdag formiddag. Foto: Scanpix

Får støtte

Begge de to politikerne får støtte fra en omfattende studie som ble presentert i New England Journal of Medicine nylig. Den tok for seg to grupper tunge rusavhengige som alle hadde prøvd å bli rusfrie, men siden feilet.

Den ene gruppen fikk heroin (diacetylmorfin) injisert, mens den andre gruppen fikk metadon.

VGD:Er det riktig med gratis heroin til tunge misbrukere?

Etter et år viste studien at gruppen som hadde fått heroin injisert hadde de mest positive resultatene, og var de som var innblandet i færrest kriminelle aktiviteter.

- Studien viser at heroin fungerer bedre enn metadon for denne gruppen brukere og at flere er villige til å bruke det, sier Joshua Boverman ved Oregon Health and Science University til New York Times.

Les hele saken her: Forskere mener gratis heroin er bedre enn metadon

- Ingen stemmer å hente

Anders Bergsaker i Oslo Venstre mener det nå er på tide å få rusproblematikken inn i valgkampen.

USIKKER PÅ HVA DU SKAL STEMME?Ta VG Netts valgtest her!

- Dessverre er det lite stemmer å hente på dette temaet, og derfor har det vært helt fraværende til nå i valgkampen. Den eneste gangen temaet dukker opp, er når politiet aksjonerer mot dem eller Frp snakker om hvordan de narkomane forsøpler gatemiljøet, sier Bergsaker.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks