Hovedinnhold

Angrepet under skoledebatt

BLODIG ALVOR: Norgespatriotenes leder Øyvind Heian (28) måtte forlate skoledebatten med blod rennende fra hodet etter at han ble truffet av et kronestykke. Foto: Alf Øystein Støtvig
BLODIG ALVOR: Norgespatriotenes leder Øyvind Heian (28) måtte forlate skoledebatten med blod rennende fra hodet etter at han ble truffet av et kronestykke. Foto: Alf Øystein Støtvig
(VG Nett) Norgespatriotenes leder Øyvind Heian (28) forlot skoledebatten på Færder videregående skole med blod rennende fra hodet.

Denne saken handler om:

Tips oss

Ifølge Tønsberg Blads nettutgave gikk det galt allerede under presentasjonen av partiene. Da lederen for det høyreekstreme partiet tok ordet begynte studentene å snu ryggen til, og buet ham ut.

Kort tid etterpå smalt det.

- Jeg reiser meg opp for å presentere meg da jeg merker at hodet bikker bakover. Jeg ser blodet som renner ned på bordet foran meg, og ned på gulvet, forteller Heian til VG Nett.

Han mener selv det var et kronestykke som ble kastet fra salen.

- Jeg skjønner ikke med en gang hva som har skjedd, men jeg hører at noen sier det må tilkalles lege. Det var dramatisk, sier Heian.

Siden det var fryktet bråk under debatten var politiet tilstede med flere sivile tjenestemenn i salen. Disse skal imidlertid ikke ha fått med seg hvem som kastet gjenstanden.

- Jeg har forstått det slik at Heian nå kommer til å anmelde forholdet, og da kommer vi til å etterforske det som en vanlig straffesak hvor vi forsøker å finne gjerningsmannen, sier jourhavende jurist Nina Aaskjær i Vestfold politidistrikt til VG Nett.

- Synd at vold benyttes

28-åringen ble ført ut i resepsjonen på Oseberg kulturhus hvor debatten ble arrangert. Samtidig tok panelet en pause.

Den omstridte politikeren ble senere tvunget til å avbryte valgdebatten, og ble fraktet til legevakten i Tønsberg.

- Jeg returnerte til plasssen min, men fikk ikke anledning til å fullføre. Jeg følte meg kvalm og dårlig. Jeg hadde mistet en del blod, så det er klart man blir svimmel, sier partilederen.

Heian reagerer på at noen går til fysisk angrep med en gjenstand for å stoppe ytringene hans.

- Jeg har stor respekt for at personer har ulikt syn. Men det er veldig synd at man i et demokratisk land som Norge benytter vold for å fremme sitt ståsted, påpeker partilederen, før han legger til:

- Det er også trist for elevene på Færder videregående skole som hadde kommet for å høre hva de forskjellige partiene står for. Nå vil det være denne hendelsen alle snakker om i ettertid. Det er totalt unødvendig og trist.

I en pressemelding skriver SOS Rasisme at det var en flaske som ble kastet mot Øyvind Heian.

«For oss viser dette tydelig at nazister ikke har noe i en skoledebatt i Norge å gjøre- verken i 1945 eller 2009», står det i pressemeldingen.

Organisasjonen presiserer fredag kveld at de oppfordrer til ikke-voldelige aksjoner. SOS Rasisme hadde på forhånd oppfordret elevene til å snu ryggen til Heian.

- På alle skoler i Vestfold er det heldigvis antirasister. Derfor kan vi love at nazistene blir møtt av folk fra SOS Rasisme - uansett hvilken skole de velger å forsøke seg på, sier Sondre Sæbjørnsen, som er landsstyrerepresentant i SOS Rasisme.

Unge Høyre reagerer sterkt på voldsbruken - og kaller den uakseptabel.

- Elevene gjorde det først på helt riktig måte ved å snu ryggen til. Det er helt greit å snu ryggen til, men det er ikke greit å kaste en flaske, sier Øystein Sundelin, skoledebattanten til Unge Høyre.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks