Hovedinnhold

Norsk-pakistansk filmregissør med nytt parti:

Vil ha statslønn til imamer og sykehjem for innvandrere

(VG Nett) De vil ha lavere bensinpriser, fjerne bompengeringen og innføre lavere skatter. Nei, vi snakker ikke om FrP, men om pakistaneren Ghufoor Butt og Samtidspartiet.

Denne saken handler om:

Mens Frp vil stille strengere krav til både innvandrere og asylsøkere, vil Butts parti kjempe for at at innvandrere skal få det lettere. 63-åringen vil kjempe for typiske innvandringssaker, som enklere visumregler i UDI, morsmålsundervisning, egne sykehjem for innvandrere og statslønn til imamer.

Han vil fungere som en stemme for innvandrere, selvom han fastholder at partiet er for alle.

I Norge er Ghufoor Butt mest kjent for å ha sultestreiket for å få det pakistanske flyselskapet PIA, til å sette ned billettprisene. 63-åringen er en tidligere filmregissør fra den pakistanske filmbyen Lahore. Han håper nå at han kan oppnå samme suksess på den politiske fronten.

- Alle moskeer burde bli finansiert av staten. Alle som jobber i de ulike trossamfunnene burde motta lønn fra staten, imamer også. vi tigger jo hverandre om penger til å lage moskeer, sier Ghufoor Butt (63).

- Men, burde ikke man kontrollere hva imamer preker om i moskeene?

- Det er ikke mulig, det er ikke mulig å kontrollere. En imam snakker om det som står i koranen, og det er ingen risiko ved å gi ham statlig lønn, sier Butt.

Får ikke sjanse på Stortinget

Partiet ble stiftet fordi Butt mente at andre innvandrerpolitikere ikke får sjansen til å komme inn på Stortinget.

- Mange innvandrere er med i politiske partier, men de blir ikke anerkjent som nordmenn. De blir plassert på et nummer som gjør at de aldri slipper inn på Stortinget, forklarer Butt.

Han sier at han vil være en stemme for innvandrere, selv om han ikke vil stemple sitt parti som et innvandrerparti. På partilisten hans finner man flere familiemedlemmer, samt noen norske og utenlandske navn.

Artikkelen fortsetter under bildet

ENKLERE Å FÅ VISUM: Ghufoor Butt (63) vil kjempe for at det skal bli lettere å få visum til Norge. Foto: scanpix
ENKLERE Å FÅ VISUM: Ghufoor Butt (63) vil kjempe for at det skal bli lettere å få visum til Norge. Foto: scanpix

- Kanskje gutten lever med en norsk jente

- Det er mange ekteskap som har gått i oppløsning fordi det er så lang saksbehandlingstid i UDI, sier Butt.

Den tidligere filmregissøren forklarer at mange misforståelser kan oppstå i løpet av den lange saksbehandlingstiden.

- Hvis en pakistansk gutt gifter seg i Pakistan, så må han vente i mange måneder. I mellomtiden kan familien hennes i Pakistan tro at gutten gjør det med vilje, og kanskje lever med en norsk kjæreste, sier Butt.

Butt foreslår at man får et midlertidig opphold når man gifter seg med en norsk statsborger, og alle formaliteter kan bli ordnet i Norge.

- Jeg hadde invitert folk fra Pakistan for å drive min valgkampanje. UDI brukte to måneder på å behandle søknaden, det er for komplisert, sier han.

Han har selv vært i Pakistan og drevet valgkampanje på kjente pakistanske kanaler, for et norsk-pakistansk publikum.

VG TV:Samtidspartiet lei av høye avgifter

Reagerer på strenge krav

- Folk gifter seg når de er ferdig på skolen. Gifteklar alder er mellom 23-26 år,og de må selvfølgelig ha jobb. Men, betingelsen om at de må tjene en viss sum for å hente ektefelle er feil. Hvis en gutt slutter på skolen i august og gifter seg i september, så spør de om ligningen fra i fjor, men da gikk jo han på skole, sier Butt.

Han presiserer at alle som vil ha ektefelle til Norge må ha en jobb, og hvis han har en jobb, så burde det ikke være et problem. Det er bare relevant om søkeren har arbeid når han søker.

- Dette er viktig for mange innvandrere, og sårer dem også, sier Butt.

Artikkelen fortsetter under bildet

VIL HA MORSMÅLSUNDERVISNING: Ghufoor Butt vil ha morsmålsundervisning på skolen, han mener at det er viktig å lære om sin kultur. Bildet viser barn som leker i en skolegård i Oslo. Foto: Scanpix
VIL HA MORSMÅLSUNDERVISNING: Ghufoor Butt vil ha morsmålsundervisning på skolen, han mener at det er viktig å lære om sin kultur. Bildet viser barn som leker i en skolegård i Oslo. Foto: Scanpix

Vil ha morsmålsundervisning

Når det gjelder morsmål mener Butt at man ikke må glemme sin kultur. Han påpeker at det er viktig å få denne typen utdanning på skolen.

- Men, er ikke det foreldrenes oppgave å lære morsmål til barna?

- Jo, men det er viktig at man får denne muligheten på skolen også, slik at man ikke glemmer sin kultur, sier Butt.

Butt hevder også at hans parti er godt likt.

- Alle liker vårt partiprogram. Jeg håper på mer enn 10.000 stemmer fra det pakistanske miljøet. Alle liker oss, også nordmenn, sier han.

- Ikke positivt med slike partier

Formann i Oslo Frp, Peter Nicolai Myhre, synes ikke at det er positivt at slike partier blir dannet.

- Det er ikke noe positivt, synes jeg. Når man begynner å knytte det politiske programmet til etnisitet. FrP er for alle, uansett om du er araber eller pakistaner. Det er de politiske sakene som er grunnlaget for partiet, og ikke etnisitet, sier Myhre.

Formannen tror heller ikke at partiet har store sjanser ved årets valg.

- Ja, det har vært forsøkt med slike innvandrerpartier tidligere, uten at det har vært særlig vellykket. Innvandrere er jo like forskjellige som oss. Noen vil ha statlig lønn til imamer, andre ikke, sier Myhre til VG Nett.

Valgforsker og professor ved Universitetet i Oslo, Hanne Marte Narud, tror heller ikke at Butt vil oppnå særlig suksess.

- Jeg tviler på at han vil få gjennomslag. Det virker som partiprogrammet hans er rettet mot ett miljø. Mange av disse partiene er bare døgnfluer, sier Narud.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks