Hovedinnhold

Bråket fortsetter i Høyre:

- Totalbom å kjøre på EU-saken

SPLITTER: Samarbeidet med Fremskrittspartiet fører til bråk i Høyre. Foto: Haukeland, Erlend/VG
SPLITTER: Samarbeidet med Fremskrittspartiet fører til bråk i Høyre. Foto: Haukeland, Erlend/VG
(VG Nett) Det mulige regjeringssamarbeidet med Frp deler Høyre i to, mener Høyre-politikere og eksperter.

- Det er nok flere av de som er mest ivrige til å markere avstand til Frp som foretrekker å samarbeide med sentrum og motsatt, men det er også sånn at de som er tilhengere av å samarbeide med Frp mener det er betydelig forskjell på partiene og viktig å snakke om de tingene som er forskjellige, sier Minerva-spaltist Jan Arild Snoen, som refser Høyres Frp-skeptikere.

I DN tidligere denne sommeren har Snoen i sterke ordelag tatt til orde for at Høyre bør satse på samarbeid med Frp. Debattanten mener EU-saken er en skivebom for Høyre.

- Dersom det er velgere Høyre er ute etter, er det en totalbom å kjøre på EU-saken nå. Når Høyre ikke er enige om noe klart budskap forøvrig, snakker man om EU, men det tjener ikke Høyre noe på. Verken Høyre eller Senterpartiet er i stand til å gjøre dette til noen valgkampsak, det norske folket er ikke interessert i dette, det er ikke noen problemstilling.

Les også:Frykter at Høyre splittes

- Elsker ikke Frp

Stortingskandidat Andre Dahl har ikke noen problemer med å innrømme at han ikke er forelsket i Fremskrittspartiet og Siv Jensen.

- Jeg er ærlig på at jeg har store problemer med Frp, for eksempel er de det mest homofiendtlige partiet i Norge i dag, men sentrum med Krf har også sine utfordringer. Men jeg ser at vi er nødt til å forholde oss til Frp. Det betyr ikke at jeg trenger å elske partiet.

REFSER ERNA: Jan Arild Snoen, Minerva. Foto: Minerva
REFSER ERNA: Jan Arild Snoen, Minerva. Foto: Minerva

Flere Høyre-politikere har denne uken i sterke ordelag refset Siv Jensen og Frps tja til EU og Høyre-leder Erna Solberg refset Siv Jensens angivelig manglende lederegenskaper.

- Det er riktig å markere avstand i EU-spørsmålet. Hvis ikke vi skal ha politisk uenighet, betyr det at man skal krype for Frp? Når man mener det er feil av Erna Solberg å ta avstand fra asylleire i Afrika og i tillegg at man ikke skal markere partiets ja-standpunkt, da begynner jeg å lure på hva i all verden man skal med to forskjellige partier, sier Dahl.

Solberg:Siv Jensen mangler lederegenskaper

Lite kjærlighet

Til VG fredag snakker flere høyrepolitikere ut om den åpne konflikten om samarbeidet med Frp internt i partiet, bare uker før valgkampen starter. Blant annet partiveteran Inge Lønning beskriver saken som en åpen konflikt.

STØTTER ERNA: Stortingskandidat Andre Dahl (Høyre). Foto: Høyre
STØTTER ERNA: Stortingskandidat Andre Dahl (Høyre). Foto: Høyre

- Jeg tror nok ikke det er noen sterk kjærlighet mellom Siv og Erna. Men hovedbudskapet er at EØS-avtalen må avklares, det er dårlig nasjonal ledelse å ikke fortelle hva man mener. Jeg tror du vil få mange utspill fra Erna Solberg, nå er det slutt på tause Birgitte, sier valgforsker og Ap-medlem Frank Aarebrot.

Også Høyre-veteran Leif Frode Onarheim kritiserer Erna Solberg for å angripe sin mulige regjeringspartner Frp og frykter synet på Frp kan føre til full splittelse i partiet.

Siv:- EU-saken er en ikke-sak

Grasrot-støtte til Frp

- I grasrota i Høyre er det mange som mener at det er nødvendig å være snill med Frp. Men Høyre-ledelsen må på en eller annen måte stoppe flukten fra Frp, sier valgforsker Aarebrot.

Valgforsker Hanne Marthe Narud mener det er Høyre som har mest å tjene på at EU-saken debatteres nå.

- Jeg tror de som vil ønske en debatt om EU velkommen er de som har klare standpunkter, som Høyre og Senterpartiet. Ja-siden er ivrige på å få saken på dagsorden, men noen må ta opp hansken, sier Narud til VG Nett.

Hvilket parti kjemper for deg?Ta testen som hjelper deg å finne din stemme

VALGFORSKER: Ingen saker har skilt seg særlig ut, mener professor Frank Aarebrot ved Universitetet i Bergen. Foto: FOTO: HALLGEIR VÅGENES
VALGFORSKER: Ingen saker har skilt seg særlig ut, mener professor Frank Aarebrot ved Universitetet i Bergen. Foto: FOTO: HALLGEIR VÅGENES

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks