Hovedinnhold

Frp-politiker: - Greit om Krekar får dødsstraff

KONTROVERSIELL: Mulla Krekar er utvist fra Norge. Foto: Jan Petter Lynau
KONTROVERSIELL: Mulla Krekar er utvist fra Norge. Foto: Jan Petter Lynau
(VG Nett) Stortingskandidat for Frp i Akershus, Tom Staahle, vil sende Mulla Krekar tilbake til Nord-Irak selv om han risikerer dødsstraff.

Denne saken handler om:

De oppsiktsvekkende uttalelsene om Krekar kom i Staahle sin valgkampblogg «Tom på Tinget». Om at Norge ikke sender Krekar ut av landet fordi han risikerer dødsstraff skriver han:

«La meg være meget direkte, det bryr jeg meg ikke noe om. Send han tilbake til Nord Irak, så får det gå som det går. Blir han dømt til døden så lever jeg godt med det.»

LES OGSÅ:Nye krav før Krekar kan sendes til Irak

- Må ta konsekvensen

Når VG Nett konfronterer Staahle med sitatet fra bloggen hans, nekter han først for at sitatet er riktig. Han bekrefter likevel at han står for innholdet.

- Jeg mener at vi skal følge menneskerettighetene. Men vi er i krig mot terror, og Krekar har gitt uttrykk for at liv ikke betyr noe. Han har vist seg å være en aktiv deltaker i krigen, og han må ta konsekvensen av det, sier han til VG Nett.

LES OGSÅ:Frp dominerer agurktiden

Staahle understreker at det er hans tanker som kommer frem i bloggen, men at han likevel står for Frps partiprogram, og vil følge norske lover og regler i saken.

- Partiet er imot dødsstraff, men det står i programmet at det kan være riktig å benytte i krig. Og vi er i en krig nå. Døden er noe man risikerer i en krig. Det er det norske soldater risikerer i Afghanistan. Det er den samme risikoen Krekar setter seg i om han reiser til Iran, sier han.

- Klart seg tidligere

Ifølge Staahle er sannsynligheten for at Krekar får dødsstraff veldig liten. Han påpeker at han er erklært som en fare for landets sikkerhet, og at historikken viser at han ikke har hatt problemer i Irak tidligere.

- Krekar har klart seg godt på besøk i Nord-Irak tidligere. Derfor tror jeg ikke risikoen for dødsstraff er særlig stor. Men vi vet ikke det før vi har sendt ham tilbake dit, sier han.

Får refs

Den frittalende stortingskandidaten får imidlertid refs fra sine egne. Partiets 2.-kandidat i Akershus Kari Kjønaas Kjos understreker at blogginnlegget ikke representerer Frps holdning.

- Det er uheldig at disse utspillene kommer på en side som blir knyttet opp til partiet, sier hun.

Hun påpeker at Frp ønsker å få Krekar ut av landet, men at de vil følge internasjonale lover.

Etter at VG Nett pratet med ham onsdag kveld, fjernet Staahle sitatene der han ga uttrykk for at det er greit dersom Krekar får dødsstraff.

I dokumentaren «The Wanted», som ble sendt på TV-kanalen NBC natt til tirsdag, fikk millioner av amerikanske TV-seere se hvordan Krekar går fritt rundt i Oslos gater.

Jonas Gahr Støre sier til VG at han mandag kveld avtalte med sin irakiske kollega å be sine folkerettseksperter om å begynne å arbeide med en utleveringsavtale.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks