Hovedinnhold

Sykepleierforbundet om Aps eldreplan:

- Ap vil heller sysselsette folk enn å gi eldre omsorg

MISTET TROEN: Leder for Norsk Sykepleierforbund, Lisbeth Normann har mistet mye av troen på at Arbeiderpartiets likelønnspolitikk. Foto: Scanpix
MISTET TROEN: Leder for Norsk Sykepleierforbund, Lisbeth Normann har mistet mye av troen på at Arbeiderpartiets likelønnspolitikk. Foto: Scanpix
(VG Nett) Sykepleierforbundet mener Arbeiderpartiet er langt mer opptatt av å sysselsette folk enn å sikre eldre god pleie og omsorg.

Denne saken handler om:

I går gikk Arbeiderpartiet ut og lovte sykehjemsplass til alle som trenger det. Det er langt fra et løfte om at alle som ønsker seg sykehjemsplass skal få det. For det er nemlig ikke den eldre selv om avgjør om man trenger en plass på sykehjem - men snarere de ansatte ved kommunens bestillerkontor.

- Det vi vet i dag er at dette fungerer veldig ulikt i hele landet. Vi må sikre oss at det alltid er kvalifiserte folk som gjør faglige vurderinger av folks behov, mener leder Lisbeth Normann for Norsk Sykepleierforbund.

Samtidig lovte Arbeiderpartiet 12.000 nye årsverk i pleie- og omsorgstjenestene innen 2015. Men partiet sa ikke noe om hvilken kompetanse disse årsverkene skal ha.

VG TV:Gro: - Veldig fjernt for meg å trenge hjelp

- For meg kunne de lovt 70.000 nye årsverk. Det hjelper ingenting hvis ikke de nye ansatte har kompetanse. Arbeiderpartiet kan love så mye de vil, men hvis ikke kompetansen heves, så blir heller ikke kvaliteten bedre. Det virker som de er redde for å si at man trenger flere sykepleiere, mener Normann.

Hvilket parti kjemper for deg?Ta VG Netts velgerguide her!

- Det er tydelig at de heller vil sysselsette folk enn å gi eldre omsorg. Arbeiderpartiet bruker denne sektoren som en sysselsettingsarena, legger hun til.

Frp:Utfordrer Jens til å ha egen eldreminister

- Tåpelig

Det mener helse- og sosialminister Bjarne Håkon Hanssen (Ap) er en urimelig påstand.

- Dette er et sjeldent urimelig utsagn. Vi har rustet opp eldresektoren med 14.000 nye årsverk i en periode hvor Norge har manglet arbeidskraft, så denne påstanden faller på sin egen urimelighet, mener Hanssen.

Han forteller nå at partiet ser for seg at 10.000 av de nye årsverkene skal ha en form for fagutdanning - og av disse skal 2.800 være sykepleiere. Sykepleierforbundet mener på sin side at Norge mangler over 8.000 sykepleiere.

FORNØYD: Bjarne Håkon Hanssen er fornøyd med partiets eldreplan. Foto: Scanpix
FORNØYD: Bjarne Håkon Hanssen er fornøyd med partiets eldreplan. Foto: Scanpix

- Det er jo litt av sykepleierforbundets oppgave å mene. Men vi mener det må være en bredde i sammensetningen av de ansatte, svarer Hanssen.

Ingen norm

I Arbeiderpartiets eldreplan har partiet lagt vekt på flere leger i kommunene samt flere utdannede geriatere. Dette mener Normann er svært positivt - men ellers mener hun regjeringspartiets plan er uten nytenkning.

- Her er det bare mer av det samme. Det er uklart og alt for lite konkret. Vi har hørt alt dette før, mener Normann.

Høyre:- Gamle eldreløfter om igjen

Det er i dag ingen normer på hvor mange pasienter det skal være per sykepleier på et sykehjem. For at eldreomsorgen skal bli bedre, mener Normann det er nødvendig å sikre at flere sykepleiere er på jobb.

- Problemene til folk er ikke løst selv om man får sykehjemsplass. Vi vet at sykehjemmene har for få ansatte med for lav kompetanse, hevder hun.

Helse- og omsorgsminister Bjarne Håkon Hanssen opplyser at det nå er en forskrift ute på høring som skal sikre de eldre ved sykehjemmene bedre pleie - samt klarere rettigheter til sykehjemsplass.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks