Hovedinnhold

Erna utfordrer Jens om EU

GARANTI: Erna Solberg garanterer at Høyre ikke vil gå inn i en regjering som sier nei til EU. Foto: Scanpix
GARANTI: Erna Solberg garanterer at Høyre ikke vil gå inn i en regjering som sier nei til EU. Foto: Scanpix
(VG Nett) Høyre-leder Erna Solberg utfordrer Jens Stoltenberg på EU-spørsmålet i sin VG-blogg.

Denne saken handler om:

De tre rødgrønne partiene presenterte tirsdag syv punkter som er de viktigste sakene for dem de neste fire årene. I notatet skriver de tre partiene at det rødgrønne samarbeidet bygger på at Norge ikke er medlem i EU.

Se den rødgrønne planen for de fire neste årene (ekstern lenke)

Nå kommer Erna Solberg med en hard dom over at Arbeiderpartiet nok en gang har gitt etter for SV og Sp i EU-spørsmålet.

- Arbeiderpartiet har gjort knefall for regjeringspartnerne i EU-saken. Det eneste nye som kom fram under regjeringspartienes pressekonferanse denne uken, var at Arbeiderpartiet kommer til å gå til valg på et nei til EU-medlemskap de neste fire årene, skriver Erna Solberg i sin VG-blogg.

- Forsvarlig?

I en video i bloggen kommer hun med et klart spørsmål til Stoltenberg.

- Island har søkt om EU-medlemskap. Vi risikerer at EØS-avtalen kan falle. Det vil få katastrofale følger for norsk næringsliv, sier Solberg.

UTENFOR EU: Liv Signe Navarsete, Jens Stoltenberg og kristin Halvorsen er enige om at deres regjeringsprosjekt bygger på at Norge står utenfor EU. Foto: Eivind Griffith Brænde
UTENFOR EU: Liv Signe Navarsete, Jens Stoltenberg og kristin Halvorsen er enige om at deres regjeringsprosjekt bygger på at Norge står utenfor EU. Foto: Eivind Griffith Brænde

- Mener du virkelig, at uansett hva som skjer de neste fire årene, så vil ikke Arbeiderpartiet være åpne for en prosess som ender med norsk EU-medlemskap? Mener du ærlig talt at det er forsvarlig? spør Solberg.

Erna Solberg:- Et selvtilfreds gjesp

Det har lenge vært klart at Arbeiderpartiet ville kunne bli nødt til å bøye seg i EU-saken. Senterpartiet gjorde det allerede på landsmøtet klinkende klart at det er et ufravikelig krav for å bli med i en ny rødgrønn regjering at det ikke skal sendes en ny EU-søknad de neste fire årene. SV mener det samme.

Strid

Da kunngjøringen fra den islandske regjeringen om at landet vil søke om medlemskap i EU kom tidligere i år, var det imidlertid flere av Arbeiderpartiets stortingsrepresentanter som mente at Ap måtte holde døren åpen for at Norge kan følge etter Island inn i unionen.

Les også:Ap-topper nekter å stenge EU-døren

Stortingsrepresentant Svein Roald Hansen er blant dem som mener det vil være «uklokt» av Ap å bøye seg for kravene fra regjeringspartnerne.

- Et islandsk medlemskap gir en helt ny situasjon. EØS-avtalen, som har vært et nasjonalt kompromiss, vil bli satt i spill. Det kan ikke vi som ansvarlige politikere lukke øynene for, sa Hansen til VG Nett.

Utfordring

Også i en regjering som Høyre skal være en del av, kan EU-spørsmålet bli en utfordring. Mens Høyre sier klart ja til norsk EU-medlemskap, så sier Fremskrittspartiet tja.

Siv Jensen:- EU-saken er en ikke-sak

KrF har programfestet nei til norsk EU-medlemskap. Venstre mener spørsmålet ikke er aktuelt de neste fire årene, men vil ha to folkeavstemninger om spørsmålet hvis det blir aktuelt.

Garanti fra Høyre

Erna Solberg garanterer likevel at Høyre aldri vil gå inn på en liknende avtale som Arbeiderpartiet.

- Høyre kommer ikke til å gå inn i en regjering som sier at vi ikke skal ta opp en EU-søknad de neste fire årene. Vi har tidligere sittet i en regjering med en selvmordsparagraf hvis EU skulle bli aktuelt. Det er mulig å gjøre det samme igjen, sier hun til VG Nett.

Hvilket parti passer for deg?Ta VG Netts velgerguide her!

- Vi mener at det er fullt mulig at EU-debatten kommer for fullt denne perioden, sier Solberg.

Hun sier hun var overrasket over at Arbeiderpartiet har inngått denne avtalen.

- Det er uansvarlig fordi det skjer så mye i øyeblikket, sier hun og viser til Islands EU-søknad.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks