Hovedinnhold

Renten har kun gått én vei med Stoltenberg - oppover!

KAMPEN MOT SYKEHJEMSKØENE: 10.000 nye årsverk og økte overføringer til kommunene vil være rett medisin mot uverdige sykehjemskøer, mener partileder Jens Stoltenberg (Ap). Her sammen med Martin Kolberg (Ap). Foto: SCANPIX
KAMPEN MOT SYKEHJEMSKØENE: 10.000 nye årsverk og økte overføringer til kommunene vil være rett medisin mot uverdige sykehjemskøer, mener partileder Jens Stoltenberg (Ap). Her sammen med Martin Kolberg (Ap). Foto: SCANPIX
(VG Nett) Ap skremmer velgerne med at renten vil gå opp med Frp, men med Stoltenberg ved roret har renten kun gått én vei: Nemlig oppover!

Denne saken handler om:

Både under Stoltenbergs første regjering fra 2000-2001 og mens han er statsminister for de rødgrønne har Norges Bank bare gjort én ting med renten: Satt den opp.

Se hele statistikken fra Norges Bank her

Statistikken viser tydelig at i Stoltenbergs første periode som statsminister gikk styringsrenten opp fra 5,50 til 7,0 - som for øvrig er den høyeste renten i det 20. århundret. Og siden de rødgrønne tok over makten 17. oktober 2005 har Norges Bank styrt renten fra 2,00 til 4,50.

Likevel legger Arbeiderpartiet kraftig vekt på at Fremskrittspartiets økonomiske politikk vil føre til renteøkninger i sitt angreps dokument «Frp på alvor 2».

Se hele dokumentet på Aftenposten sine sider

Dokumentet er ment som en veiledning til partitopper og listetopper når de skal argumentere mot sin argeste konkurrent.

- Det er riktig at renten går opp også under vår ledelse, det viser hvor mye på kanten vi er, innrømmer Aps partisekretær Martin Kolberg til VG Nett.

- Men det faktum at den går opp med det antall oljekroner vi bruker nå, er det beste eksempelet på at vi ikke kan bruke mer. Hvis vi bruker 54 milliarder mer - bare på ett år slik Frp ønsker, vil renten skyte rett i været. Det måtte vanlige familier ha betalt for, legger Kolberg til.

- Vanskelig grense

SLÅR TILBAKE: .- Jeg har solid dekning for å hevde at turtsne savner bedre mat - og fisk - på restuarantmenyene i nord, sier fiskeriminster Helga Pedersen, selv fra Tana. Foto: Scanpix
SLÅR TILBAKE: .- Jeg har solid dekning for å hevde at turtsne savner bedre mat - og fisk - på restuarantmenyene i nord, sier fiskeriminster Helga Pedersen, selv fra Tana. Foto: Scanpix

Ap-nestleder Helga Pedersen innrømmer at hvor mye oljepenger det er forsvarlig å bruke ikke er et lett spørsmål.

- Det er vanskelig å si hvor grensen går for hvor mye oljepenger man kan bruke før man setter vanlige folks økonomi på spill. Men vi forholder oss til handlingsregelen slik også Høyre gjør, sier Pedersen.

Også hun legger vekt på at Frp ønsker å bruke betydelig flere oljemilliarder, som vil føre til at renten skyter i været.

- Med dagens press i norsk økonomi vil ikke dette bære, sier hun.

Skrekkeksempler

Martin Kolberg har siden høsten 2005 fokusert på hvordan Ap må knuse den såkalte «Frp-koden». Begrepet ble lansert som en reaksjon på undersøkelser som viste at mange LO-medlemmer stemte på Fremskrittspartiet.

I det siste notatet nevnes flere skrekkeksempler på hva som vil skje hvis Frp kommer til makten. Høyere rente er bare en av scenarioene som Kolberg har tatt for seg.

- Mener du dette er god argumentasjon når renten faktisk bare går oppover med Stoltenberg også?

- Ja, dette er god argumentasjon for en ansvarlig økonomisk politikk. Alle andre partier, også Høyre, følger denne politikken. Men Frp, som det populistiske partiet de er, velger å se bort fra det, svarer Kolberg.

- Slutt å syte

Notatet har ligget ute på Arbeiderpartiet sin medlemsportal hvor over 54 000 mennesker har tilgang siden tidlig juni. Siv Jensen omtalte Arbeiderpartiets notat som «et skittent spill» overfor VG Nett tidligere i dag. Det avviser Kolberg kategorisk.

- Jensen må rett og slett slutte og sutre og heller ta den politiske debatten. Hun kan ikke spille forurettet over hele verden. Hvis det er noe politiske parti som har grunn til å gå stille i dørene når det gjelder å drive skitten politisk argumentasjon, så er det Frp, mener Kolberg.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks