Hovedinnhold

- Fikk 50 kr. for å stemme på Ap

Velgere forsøkt kjøpt i Drammen

KJØPT: Else Marie Romset ble kjøpt med 50 kroner for å stemme Ap i Drammen. Hun tok imot pengene, men ga sin stemme til Frp. Foto: FOTO: SVEN-ERIK RØED, DRAMMENS TIDENDE
KJØPT: Else Marie Romset ble kjøpt med 50 kroner for å stemme Ap i Drammen. Hun tok imot pengene, men ga sin stemme til Frp. Foto: FOTO: SVEN-ERIK RØED, DRAMMENS TIDENDE
(VG Nett) Personer i rusmiljøet i Drammen fikk tilbud om en femtilapp for å stemme på Arbeiderpartiet i årets valg.

Denne saken handler om:

I tillegg til velgere i byens rusmiljø som ble forsøkt kjøpt for å avgi forhåndsstemme til Ap, fikk andre tilbud om gratis kebab ved enkelte av byens gatekjøkken for å gjøre det samme, skriver Drammens Tidende i dag.

Kjøp av stemmer er ulovlig i henhold til straffelovens paragraf 105, og kan straffes med fengsel eller bøter.

Blant de som fikk tilbudet, var Else Marie Romset. Hun fikk torsdag 6. september utdelt en stemmeseddel for Arbeiderpartiet ved Kirkens Bymisjons «Møtestedet».

-Dette strider mot alt jeg er opplært til. Norge skal være et fritt demokrati, men jeg trengte de 50 kronene jeg fikk for å stemme, sier hun.

Romset gikk til stemmelokalet i rådhuset, krøllet sammen stemmeseddelen, og la merke til at den var ferdig utfylt med et kryss for personstemme til bystyrepolitiker Yousuf Gilani (Ap).

- Jeg tok imot pengene, men stemte Frp, sier Romset til lokalavisen.

Gilani avviser overfor VG Nett at han har kjennskap til saken.

- Dette er svært alvorlige påstander mot Arbeiderpartiet og deres kandidater, sier Gilani.

- Utnyttet

NÆR OPPKLARING: Politiet i Drammen mener de er nær en forklaring på hva som har skjedd i valgfusk saken i Drammen. Politiet ønsker nå kontakt med medlemmer Yousuf Gilanis familie. Foto: Knut Erik Knudsen
NÆR OPPKLARING: Politiet i Drammen mener de er nær en forklaring på hva som har skjedd i valgfusk saken i Drammen. Politiet ønsker nå kontakt med medlemmer Yousuf Gilanis familie. Foto: Knut Erik Knudsen

Ifølge Drammens Tidende skal to personer ha oppsøkt byens rusmiljø for å sikre stemmer til Arbeiderpartiet. Dette skal ha skjedd de siste dagene det var mulig å forhåndsstemme.

Bent Sandberg er en annen person i rusmiljøet som fikk tilbud om belønning for å stemme Ap. Han ble oppringt av en person som tidligere vanket i miljøet. Sandberg nektet å ta imot tilbudet.

- Det styggeste er at man utnytter de svakeste i samfunnet. Å tilby en femtilapp er en hån mot folk. Men jeg vet likevel om mange som tok imot pengene, sier Sandberg.

- Svertekampanje

Yousuf Gilani er gjenvalg til sin tredje periode i bystyret. Han forteller at det har vært en skitten valgkamp i minoritetsmiljøet i Drammen, og mistenker at noen har plantet saken som en svertekampanje mot ham.

Gilani sier han vil anmelde saken til politiet på vegne av seg selv og Arbeiderpartiet.

- Jeg oppfordrer rusmiljøet til å stå frem å fortelle hvem de to mystiske personene som har gått rundt og delt ut 50 kroner og ferdigutfylte lister er, sier han til VG Nett.

Bystyrepolitikeren mener politiet straks bør sette i gang etterforskning av saken, og sjekke om det finnes fotobevis som kan identifisere mennene.

- Hva kan være årsaken til at noen ønsker å starte en svertekampanje mot deg?

- Det kan være mange faktorer, først og fremst at åtte av 15 Ap-representanter som ble valgt inn har minoritetsbakgrunn, sier Gilani.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks