Hovedinnhold

Minoritetspolitikere i sjokk etter rasistiske utsagn

RYSTET: Akhtar Chaudry, bystyrepolitiker for SV, har problemer med å sette ord på hva han synes om uttalelsene fra Fiskerstrand. Foto: Annemor Larsen (arkiv) Foto:
RYSTET: Akhtar Chaudry, bystyrepolitiker for SV, har problemer med å sette ord på hva han synes om uttalelsene fra Fiskerstrand. Foto: Annemor Larsen (arkiv) Foto:
(VG Nett) Kolleger i Oslo bystyre er sjokkert over uttalelsene Toril Fiskerstrand kommer med i et intervju gjort av NRK med skjult mikrofon. Høyrepolitikeren mener selv det hele er tatt ut av sin sammenheng.

Denne saken handler om:

- Det er sjokkerende. Det er sjokkerende, det sier SVs Akhtar Chaudry til VG Nett når han får høre hva som blir sagt i NRK-intervjuet.

Fiskerstrand sto på stand for Høyre på Karl Johan i Oslo da hun svarte på et spørsmål fra en NRK-reporter fra programmet Osenbanden. Reporteren var utstyrt med skjult mikrofon.

«Jeg synes det er så mange negre i byen, hva synes du om det», spurte reporteren Høyre-politikeren. Hun svarte følgende:

- Jeg er helt enig med deg. Det irriterer veldig mange folk. For det første er det mange som er redd for dem, og for det andre snylter de på fellesskapet.

Hun fulgte opp med å understreke at dette ikke bare gjaldt «negre».

- Det er ikke bare negre. Det like mye andre nasjonaliteter. Så mye pakistanere og¿, sa bystyrerepresentanten, ifølge NRK.

Du kan høre innslaget fra Osenbanden på NRK P3 her.

- Det verste som kunne hende

Akhtar Chaudry, som selv har sin opprinnelse fra Pakistan, sier han knapt finner ord.

- Jeg finner ikke ord for å utrykke min skuffelse over Toril Fiskerstrand. Du kan ikke forvente noe sånt av en bystyrepolitiker. Jeg håper virkelig at det er en misforståelse, sier Chaudry.

Han har selv sittet i samme komité som Fiskerstrand i bystyret, og sier han ikke har opplevd en slik side av Høyre-politikeren.

- Jeg kunne aldri forvente noe så grovt fra henne, men dersom det stemmer har hun trukket hele Høyres bystyregruppe inn i dette. For dersom hun kan han slike syn, så er det mange i Høyre som kan ha det. Hun har trukket partiet ned i en søle, sier SV-politikeren.

Han forteller at mange personer blant Oslos minoriteter ser veldig opp til bystyrerepresentanter, og at veldig mange nå vil bli skuffet og opprørt.

- Særlig når dette kommer fra partier der en ikke kan forvente slike holdninger, sier Chaudry som legger til at dette var det verste som kunne komme nå.

- Det mener jeg. Det er bra hun trekker seg.

Bekymret: Oslo-politiker Khalid Mahmood (Ap) følger spent med på den urolige situasjonen i Pakistan. Foto: Scanpix (arkiv)
Bekymret: Oslo-politiker Khalid Mahmood (Ap) følger spent med på den urolige situasjonen i Pakistan. Foto: Scanpix (arkiv)

Også arbeiderpartiets erfarne lokalpolitiker i Oslo Khalid Mahmood er overrasket. Han har sittet i bystyret i snart 24 år, men har aldri opplevd noe lignende.

- Det er veldig trist at dette skjer i dager der vi snakker om et inkluderende og samlende Oslo. Jeg har aldri opplevd slike holdninger fra noen i bystyret før, sier Mahmood, opprinnelig fra Pakistan, til VG Nett.

Partikollega kan ikke tro det

En annen av bystyrets politikere med bakgrunn fra Pakistan er Aamir Javed Sheikh. Han er partikollega med Toril Fiskerstrand i Høyre, og kjenner henne meget godt.

- Jeg har kjent henne siden hun kom inn i bystyret i 2003. Den gang var det hun som først tok kontakt med meg, og hun har hele tiden sagt at hun brenner for mangfold og at hun vil være en brobygger mellom de ulike kulturene i det norske samfunnet. Derfor er jeg veldig sjokkert over dette, sier Sheikh.

Han forteller at han aldri har opplevd partikollegaen som rasistisk, men at han derimot har sett på henne som en god kollega han har stor respekt for. Sheikh trekker frem et utsagn Fiskerstrand kom med i en tale hun holdt for å fremme Fabian Stangs kandidatur som partiets ordførerkandidat.

TRAVEL DAG: Aamir Sheikh bekymrer seg over situasjonen i sitt gamle hjemland, samtidig som han driver valgkampinnspurt i Oslo. Foto: Knut Erik Knudsen
TRAVEL DAG: Aamir Sheikh bekymrer seg over situasjonen i sitt gamle hjemland, samtidig som han driver valgkampinnspurt i Oslo. Foto: Knut Erik Knudsen

- Da sa hun at hun ikke kan tolerere at vi har en varaordfører (Frps Svenn Kristiansen, fungerende ordfører red.anm.) som har negative holdninger til folk med en annen hudfarge. Jeg kjenner ikke Fiskerstrand igjen i det som nå kommer frem. Dette kom overraskende på meg.

Mener det er tatt ut av sin sammenheng

Toril Fiskerstrand var onsdag kveld opptatt i et styremøte og derfor ikke tilgjengelig for kommentar, men overfor NRK benekter hun at hun er rasist eller fordomsfull. Hun mener uttalelsene er tatt ut av sin sammenheng.

- Det er ikke opptaket i sin helhet som kom frem. For ikke å snakke generelt om en gruppe, prøvde jeg å vri det om til utnyttelse av velferdsordningene, sier hun til kanalen.

Fiskarstrand sendte onsdag et brev til Michael Tetzschner, leder for Oslo Høyre, sagt fra seg alle sine verv i partiet.

I HARDT VÆR: Toril Fiskerstrand. Foto: Aftenposten
I HARDT VÆR: Toril Fiskerstrand. Foto: Aftenposten

I brevet, som er gjengitt på NRK sine nettsider, står det blant annet at hun kom i skade for å nevne en nasjonalitet som det har vært mye henvist til i pressen i forbindelse med de såkalte trygdesakene i Oslo.

- Av mine uttalelser som er gjengitt i en helt annen sammenheng, ser jeg i ettertid at jeg ikke kraftig nok har tatt avstand fra premissene hos min «samtalepartner». Samtidig har jeg i min uttalelse om trygd, operert med en tabloid tilnærming som knytter en nasjonalitet spesielt til disse sakene. Jeg ser at en slik kategorisering er dypt urettferdig og kan bidra til å skjære en hel gruppe over samme kam, skriver Fiskerstrand.

Vidrere står det i brevet at hun innser at uttalelsene kan bli brukt mot partiet. Derfor ønsker hun å trekke seg fra alle verv i partiet. Likevel kan Toril Fiskerstrand på nytt bli valgt inn i bystyret ettersom det er for sent å trekke henne fra listene til kommunevalget på mandag.

Lignende tilfelle fra Sverige

Generalsekretær i Norsk Presseforbund Per Edgar Kokkvold sier han ikke har hørt innslaget på NRK, og at han derfor bare kan uttale seg generelt om NRKs fremgangsmetode i denne aktuelle saken. Han viser til at det samme ble gjort i Sverige for noen år siden.

Man utga seg for å være velger med fremmedfiendtlige holdninger og oppsøkte valgbod etter valgbod. En del av de som ble oppsøkt lot seg lure av reporteren fra SVT.

- SVT mente de viste sitt sanne ansikt, nemlig å gi uttrykk for rasistiske tendenser. Granskingsnemden for radio og tv i Sverige behandlet saken. Klagerne, som var politikerne, fikk ikke medhold, sier Kokkvold.

Han viser videre til de strenge presseetiske reglene som er i Norge for bruk av skjult opptaksutstyr. Forutsetningen skal være at dette er ENESTE mulighet til å avdekke forhold av vesentlig samfunnsmessig betydning.

- Det vil nok NRK hevde at dette er. Det kan naturligvis hevdes, fordi politikere har en tendens til å snakke velgerne til munnen i håp om å få en ekstra stemme, sier Kokkvold.

Han vil uansett ikke anbefale dette som metode.

- Pressen lever av åpenhet og bør være forsiktig med slike metoder. Dette bidrar til å svekke medienes troverdighet. Dersom det som er blitt sendt ikke er representativt for meningsinnholdet i det som er blitt sagt, så bør det ikke sendes. Men det er det bare NRK og Fiskarstrand som vet, avslutter Per Edgar Kokkvold.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks