Hovedinnhold

Yr har meldt for mye regn

VÅTT I NORGE: Kong Harald og Dronning Sonja ankommer Harstad sammen med Sveriges Dronning Silvia og Kong Carl XVI Gustaf på sin Nord-Norge tur. I bakgrunnen Kongeskipet Norge. Foto: TERJE MORTENSEN / VG
VÅTT I NORGE: Kong Harald og Dronning Sonja ankommer Harstad sammen med Sveriges Dronning Silvia og Kong Carl XVI Gustaf på sin Nord-Norge tur. I bakgrunnen Kongeskipet Norge. Foto: TERJE MORTENSEN / VG
En upresis værmodell har ført til at Yr har meldt altfor mye regn. Med en ny værvarslingsmodell blir det penere vær i varslene.

Denne saken handler om:

- Vi har nok vært for løsslupne med regnsymbolet, sier Yr-sjef Jørn Kristiansen ved Meteorologisk institutt til Bergens Tidende.

- En systematisk feil har gjort at modellen vår har dryppet for mye. I fjor meldte vi opp mot 50 prosent for ofte regn. Når vi for eksempel har meldt 15 dager med regn, har det i virkeligheten bare vært 10, sier han.

Nyter du sommeren?Send oss ditt beste sommerbilde! 

Feilen forklares med at modellen har konsentrert seg om et for stort område, og den har dermed ikke klart å fange opp lokale forskjeller.

- Modellen har beregnet langtidsværet på et område på 25 ganger 25 kilometer. Nå zoomer vi inn og melder været helt ned til fem ganger fem kilometer, sier Kristiansen til Bergens Tidende.

BAKGRUNN:  Historisk mye regn i juni

Det tilsvarer området som benyttes på korttidsvarslene.

- En annen nyhet er at modellen korrigeres lokalt mot historiske data om hvordan været faktisk har vært. Vi benytter både observasjoner og resultater fra de mer detaljerte korttidsvarslene. Det betyr at været over tid, altså det vi kaller klima, vil være tilnærmet det samme i varslene som i observasjonene, sier Kristiansen.

- Men fra tre til ti dager fram i tid vil varselet fortsatt være noe usikkert. Usikkerheten blir større utover i varselet, sier han.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks