Hovedinnhold

Nye kalde prognoser:

- Vinterkulda varer ut januar

<p>ENDELIG VINTER! Kulda som satte inn i romjula, er i ferd med å bite seg fast. Nå viser prognosene at vinterværet kan vare ut januar.</p>
<p>Foto: Erik Johansen / NTB scanpix</p>

ENDELIG VINTER! Kulda som satte inn i romjula, er i ferd med å bite seg fast. Nå viser prognosene at vinterværet kan vare ut januar.

Foto: Erik Johansen / NTB scanpix

Foto: Erik Johansen, NTB scanpix
Glem mild sønnavind og regnvær: Nå tyder prognosene på at vinterkulda ikke bare blir et blaff - den kan holde seg ut hele januar!

Denne saken handler om:

Og ikke nok med det: Det er varslet et brukbart snøfall over Sør- og Østlandet søndag

Sjekk været på pent.no

Yr og Storm på ett sted = pent.no
Pent.no sammenligner værmeldingene fra Yr og Storm. Last ned til
iPhone/iPadAndroid
... eller sjekk pent.no

og mandag. Forsiktige anslag tilsier 20–25 cm snø i for eksempel hovedstaden søndag.

Les også: Lager kunstsnø for kongen

Skiføre på Østlandet

– Jeg vil tro at det vil være nok til at mange løyper nær Oslo vil være farbare på ski, mener meteorolog Simon Jury i StormGeo. 

Les også: Nå kommer kulden

Han tilrettelegger månedsvarselet fra Det europeiske værsenteret i England for kunder i energimarkedet – som har stor interesse for at Norden får en god og kald vinterperiode.

Han forklarer:

– Vi har nå en situasjon hvor lavtrykkene går inn over Kontinentet – og dermed blir vi liggende i den kalde sonen nord for disse. I helgen passerer et lavtrykk sør for oss, men så nær at vi får snø både på Sør- og Østlandet.

Les også: Kulden gir gode veier

Klassisk vinter

Temperaturen vil stige noe i helgen, men så synker den igjen, ifølge det mest sannsynlige scenarioet:

– Vi har ikke spesielt sterke høytrykk over oss lenger i neste uke, men det som skjer, er at også lavtrykkene fra vest blir svakere. Dermed får vi noe som kan ligne på en klassisk vintersituasjon, hvor vi får kulde fra øst.

Kulden har bitt seg fast over hele landet – og kaldest siste døgn var Folldal helt nord i Hedmark, sammen med Kautokeino – begge på minus 31,4 grader.

Arktisk øy nest varmest

Også på Filefjell var det kaldt – minus 30,3 grader, mens Nyrud og Karasjok i Finnmark stanset på henholdsvis 30,2 og 29,3 C.

Men også på Geilo var det kaldt natt til tirsdag – hele 27,5 minusgrader, og Dagali ikke langt unna med 27,1 C.

Mest spesielt på temperaturlista er det nok at den vesle arktiske, norske øya Jan Mayen – som ligger ørlite lenger nord enn Nordkapp – mandag hadde landets nest varmeste målestasjon med pluss 2,1 C mandag, rett bak Svinøy fyr på Nord-Vestlandet med 2,2 grader.

– Vi ser også at Svalbard har ligget i en sterk og mild sønnavind, og har notert hele 6,3 pluss de siste dagene – noe som er mer enn 20 grader varmere enn normalt, sier meteorolog Frode Håvik Korneliussen i StormGeo.

Her er månedsvarselet:

Uke 1 (4.-10. januar): Nedbør godt under normalen på Vestlandet, også mindre nedbør enn normalt i nord. Kaldt – helt ned til ti grader under normalen enkelte steder.

Uke 2 (11. – 18. januar): Fortsatt mindre nedbør enn normalt på Vestlandet, litt over normalen på Østlandet. Temperaturene nå bare 3–6 grader under normalen.

Uke 3: (18. . 24. januar): Nordlig vindstrøm, som kan gi litt over normal nedbør i vest og nordvest. Temperaturene 1–3 grader under normalt, men kan bli tørrere og kaldere i Midt- og Sør-Norge.

Uke 4 (25. – 31. januar): Mer usikkert, et lavtrykk i nord vil gi en del nedbør inn mot Vestlandet. Kan gi normale temperaturer, men om lavtrykket beveger seg østover, vil temperaturene falle mye.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks