Hovedinnhold

Venter store snømengder i Sør-Norge

• Gress- og lyngbrannfare i Nordland
• Kraftig vind på Vestlandet og i Midt-Norge

<p>KAN BLI KAOS: Dette bildet ble tatt i Kristiansand sentrum i 23. februar 2007, da det kom store mengder snø over flere dager. Søndag kan det falle opp mot en halvmeter over Sørlandets hovedstad.</p>

KAN BLI KAOS: Dette bildet ble tatt i Kristiansand sentrum i 23. februar 2007, da det kom store mengder snø over flere dager. Søndag kan det falle opp mot en halvmeter over Sørlandets hovedstad.

Foto: NICOLAI PREBENSEN, VG
Hvis den ikke dumper ned i havet utenfor kysten, kan det komme så mye som en halvmeter snø på Sørlandet det neste døgnet.

Denne saken handler om:

Snøbygene kommer fra sørøst, og sniker seg for alvor inn over de sørligste delene av landet vårt i løpet av søndag.

– Det er vanskelig å si nøyaktig hvor mye snø det blir. 40 centimeter, kanskje en halvmeter. Jo lenger sør man kommer, jo mer snø blir det, sier vakthavende meteorolog Marianne Foss ved Metorologisk institutt til VG.

SJEKK VÆRET DER DU BOR! PENT.NO

Meteorologen tar imidlertid et lite forbehold.

– Slik satellittbildene ser ut nå, så er det 80 prosent sjanse for at det meste av snøen kommer over land. Det er 20 prosent sjanse for at det meste av snøen går i havet utenfor kysten, sier Foss.

Lær av ekspertene: Unngå ryggproblemer når du måker snø

Hvit søndag

Kong vinter herjer som verst fra søndag morgen til søndag kveld. Men det er også ventet snø på mandag.

Agder-fylkene, Telemark og Vestfold vil få de største snømengdene. Men det er ventet at det i løpet av det neste døgnet vil falle snø over store deler av Østlandet.

Les også: Derfor fikk vi kuldesjokk

– Hele Østlandet sør for Lillehammer/Hamar vil få snø, sier Foss.

I 2007 var det snøkaos i Agder-fylkene, etter at det kom store mengder snø i løpet av kort tid. Rundt 1000 personer måtte reddes ut av bilene sine på E18 da utenlandske vogntog ble stående fast.

Den gangen kom det mellom 40 og 80 centimeter snø i løpet av kort tid.

– Snøværet kommer fra sørøst, så situasjonen nå ligner litt. Det vil også være noe vind en del steder på Sørlandet, og da kan snøen fokke seg kraftig, sier Foss.

Ut på ski? Smøreguiden for viderekomne

Brannfare i nord

Lenger nord i landet er det ikke ventet like store nedbørsmengder. Men på Vestlandet og i Midt-Norge kan det bli rufsete.

– Mye vind, enkelte steder opp mot stiv kuling, sier Foss.

Snøkaoset i 2007 – sjekk denne videoen!

I Nord-Norge er det tørt – faretruende tørt, ifølge meteorologen.

– Det er stor gress- og lyngbrannfare i Nordland. Der har det nesten ikke kommet nedbør den siste tiden. Jeg ser det har vært noen branner i Rogaland det siste døgnet, men der er det ventet nedbør nå, sier Foss.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks