Hovedinnhold

Varmeste året noensinne

Men nå blir det kaldere frem mot jul

MILDT OG VÅTT: Vinteren har så langt vært mild, og i november var det unormalt mye regn for årstiden. Bildet er fra ekstramværet på Vestlandet i midten av november. Foto: SCANPIX
MILDT OG VÅTT: Vinteren har så langt vært mild, og i november var det unormalt mye regn for årstiden. Bildet er fra ekstramværet på Vestlandet i midten av november. Foto: SCANPIX
(VG Nett) 2005 har vært rekordvarm, både i Norge og på den nordlige halvkulen. Eksperter er ikke i tvil om hva som er årsaken.

Denne saken handler om:

Både i Norge og ellers i verden har 2005 vært et rekordvarmt år.

En fersk rapport slår fast at 2005 trolig blir det varmeste året noensinne på den nordlige halvkulen og det nest varmeste året på verdensbasis.

Her hjemme har vintermånedene november og desember vært langt varmere enn normalt.

- I Sør-Norge har det i gjennomsnitt vært mellom 2,8 og 3,8 grader varmere enn normalen så langt i desember, forteller statsmeteorolog Håkon Mjelstad ved Meteorologisk institutt.

* I Oslo har gjennomsnittstemperaturen vært 0,4 grader, mens - 3,1 grader er normalen for denne årstiden.
* I Kristiansand har gjennomsnittstemperaturen vært 3,7 grader, mens - 0,1 grader er normalen for årstiden.
* Stavanger har hatt 5,5 grader i gjennomsnitt i desember, mens normalen er 2,2 grader.
* Bergenserne har hatt en gjennomsnittstemperatur på 5,2 grader, mens normalen er 2,4 grader.
* I Trondheim har gjennomsnittstemperaturen for desemberdagene vært 1 grad, mens normalen er - 2 grader.
* Minst har avviket vært i nord. I Tromsø har det i gjennomsnitt vært - 1,6 grad, mens normalen for årstiden er - 3,3 grader.

Blir kaldere

Også november var unormal varm. Da ble det satt varmerekorder for årstiden mange steder i landet.

På deler av Østlandet og i Varanger var november i år den nest høyeste som er registrert siden 1900!

Statsmeteorolog Siri Wiberg forteller at nordmenn nå kan vente seg kaldere vær, med minusgrader i store deler av landet, frem mot julaften. Men de som håper på snø, kan bli skuffet.

- Det ser ikke ut som det kommer noe særlig snø den neste uken, sier Wiberg til VG Nett.

Global trend

En fersk rapport fra University of East Anglia i England slår fast at 2005 har vært det varmeste året noen sinne på den nordlige halvkulen, melder BBC.

Ifølge NTB ble den foreløpige konklusjonen offentliggjort av Verdens Meteorologiorganisasjon (WMO) i Geneve torsdag.

I rapporten går det frem at gjennomsnittstemperaturen i 2005 ligger 0,65 grader celsius over gjennomsnittet i perioden 1961-1990.

På verdensbasis har dette året vært 0,48 grader celsius varmere, noe som gjør året til det nest varmeste året som noen sinne er registrert, etter 1998, da varme El Nino-vinder trakk gjennomsnittet opp.

Temperaturene i havet på den nordlige halvkulen har aldri vært så høye som i år, siden målingen begynte i 1880, ifølge de britiske forskerne.

- Vi har rett

Doktor David Viner fra the Climatic Research Unit ved University og East Anglia sier til BBC at han ikke er i tvil om hva som er årsaken:

- Vi har rett og skeptikerne tar feil. Den langsiktige trenden er at temperaturene stiger, og de har steget ganske raskt i løpet av det siste tiåret. Det viser at global oppvarming er en realitet, forårsaket av menneskene, sier Viner.

Forskerne mener at temperaturene stiger raskere på den nordlige halvkulen enn i sør. Årsaken er at en større andel av arealet er land, som reagerer raskere på forhold i atmosfæren enn hav.

I Geneve omtalte lederen for WMO, Michel Jarraud, de mange tropiske uværene som har herjet Karibia i 2005. Han sa at forskerne frykter at årsaken er de økte utslippene av klimagasser fra industri, transport og husholdninger.
Men de kan ikke med sikkerhet gi klimagassene ansvaret for de tropiske stormene som har preget USA og Karibia i år.

Derimot er de mer sikre på at utslippene har ført og vil fortsatt føre til hyppigere hetebølger. Også flom og flodbølger er det bedre bevis for at klimagassene har skylden for, men bevisene øker for at de tropiske uværene også kan knyttes til oppvarmingen, sa generalsekretæren for WMO.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks